Erken boşalma

Erken boşalma
 
Erken boşalma, erkeğin sürekli olarak, çok az bir cinsel uyarılma ile vajinaya girme öncesinde, girer girmez ya da girişten hemen sonra istemeden boşalması olarak tanımlanabilir.
            Erken boşalma sorunu olan erkeğin boşalma refleksi üzerinde denetim sağlayamadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle erken boşalma tarifindeki “erken” sözcüğü yerine “denetimsiz” ya da “istemsiz” boşalma demek daha doğru olacaktır.
            Erken boşalma yaklaşık olarak her beş erkekten birinde görülen yaygın bir sorun olmasına rağmen cinsel tedavi için başvuran erkeklerin büyük çoğunluğu ereksiyon yani sertleşme sorunlarıyla gelmektedir. Bunun en önemli nedeni erkeklerin erken boşalmayı, cinsel birleşmeyi engeller hale gelecek kadar ağırlaşmadıkça bir sorun olarak görmemesidir. Ancak bu sorun, birleşme daha gerçekleşmeden boşalma oluyorsa veya partneri zorluyorsa erkek için başvuru nedeni olabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde ne yazık ki çok sayıda çift cinsel doyumsuzluklarının ve cinsel mutsuzluklarının nedenini bile anlayamadan yaşamlarına devam etmektedir.
            Erken boşalmanın ortaya çıkmasında, cinsellikle ilgili yanlış inançların yanı sıra masturbasyon yani kendini tatmin ile ilgili yanlış düşünceler (örneğin masturbasyon yapmama ya da yakalanma korkusuyla çok seyrek yapma), düzenli bir cinsel yaşam olanağının olmaması veya paralı ilişkilerle girilen süre sınırlı seyrek cinsel ilişki etkili olmaktadır. Dolayısıyla bu erkek boşalma refleksi üzerinde denetim sağlayamamaktadır.
            Erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin çoğu boşalma kontrolünü sağlamak yerine alkol, geciktirici sprey, ilaçlar ya da prezervatif kullanarak boşalma süresini uzatmaya çalışır. Tüm bu yöntemler boşalma kontrolünü sağlamak yerine cinsel zevki azaltır ve uyarılmayı geciktirir. Ancak uyarılma belli bir düzeye ulaştığında yine boşalmaya engel olmazlar.
Fiziksel uyarı dışında erotik uyarıyı azaltmaya çalışarak boşalmayı durdurmaya çalışmaya da bir diğer başarısız çaba olarak karşımıza çıkar. Bu amaçla boşalma refleksi üzerinde kontrolü olmayan, erken boşalan erkek, cinsel birleşme sırasında başka bir şey düşünmeye, kendi canını yakmaya, anal kaslarını sıkma ya da ilişkiden önce masturbasyon yapmaya çalışabilirler. Ancak bunlarda erken boşalmaya engel olamaz.
            Erken boşalma sorunu yaşayan bir çiftte erkek giderek performans anksiyetesi yaşamaya başlayabilir. Cinsellikten uzak durmaya çalışabilir. Böylece yaşadığı sıkıntı ve olumsuz duygulardan uzak kalmaya çalışır. Kadın ise cinsel yönden yeterli uyarımı masturbasyonla da almıyorsa uyarılma ve orgazm sorunları da bu tabloya eşlik etmeye başlayabilir.
            Erken boşalma tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Yeni doğan çocuklar altlarını ıslatırlar ve sinir sistemleri geliştikten sonra idrar torbalarının dolu olduğunu fark etmeye başlarlar böylece tuvalet ihtiyaçlarını kontrol edip erteleyebilirler. Erken boşalan erkeklerde orgazm öncesi duyumlarını algılayamaz ve uyarılma arttığında refleks olarak boşalır. Terapide amaç erkeğin orgazm öncesi duyumlarını fark etmesini öğreterek kontrolü sağlaması ve mutlu bir cinsellik yaşamasıdır.       
 
Yararlanılan Kaynaklar:
Cinsel Yaşam ve Sorunları ( Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği-CETAD )
Cinsel İşlev Bozuklukları Monograf Serisi 1: Cinsel Sorunlara Genel Yaklaşım
Cinsel İşlev Bozuklukları Monograf Serisi 4: Erkeklerde Cinsel İşlev Bozuklukları
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği –CETAD- Eğitim Notları (2007-2008, İstanbul )

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Sedar Ertaş

Etiketler
Cinsel ilişki
Uzm. Psk. Sedar Ertaş
Uzm. Psk. Sedar Ertaş
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube