Erken boşalma

Erken boşalma

Erken boşalmayı “Kişinin arzusundan önce boşalma olması” ya da “Boşalmayı cinsel tatmin sağlamaya imkân verecek kadar geciktirememe hali” olarak tanımlayabiliriz. Erken boşalma şikâyetim var çok utanıyorum”“Erken boşalma şikâyetim nedeniyle ilişkiye girmeye korkuyorum”“Eşimle bu duruma çok kafamızı takıyoruz”“Bazen eşimle seks yapmak istemiyorum, ayrıca sinirleniyorum”“Çok mutsuzum” “Poliklinik fişimi eşim aldı” Bu sözleri poliklinikte sık duymaktayız.

 

Tahmin edildiği gibi erken boşalma erkeklerin birçoğunun şikâyetidir. Erkeklerin en sık görülen cinsel rahatsızlığı erken boşalmadır. Bu şikâyetlerle sık karşılaşmaktayız, erkeklerin %40’ında erken boşalma görülmektedir. Bazı araştırmalar erkelerin üçte ikisinin yaşamının belli bölümünde erken boşalma şikâyeti yaşadığını ifade etmektedir. Bilimsel çalışmalarda erken boşalma tanımlayan erkeklerde ortalama 3 dakikada boşaldığı, erken boşalma tanımlanmayan erkelerin ise ortalama 9 dakikada boşaldığı belirlenmiştir. Yine bazı bilimsel çalışmalar, Türklerin ortalama boşalma süresini 3,7 dakika, Almanların ortalama boşalma süresini 7 dakika, Amerikalıların 14 dakika olduğunu göstermiştir.Mastürbasyonun sırasında erken boşaldığını tariflenmesine göre tanı konulamaz. Erken boşalma yakınması mastürbasyon sırasında gerçekleşen boşalmanın süresi ile alakalı değildir. 

 

Erken boşalmanın doğası:

 Sürekli ya da yineleyicidir.

Tatminsizlik vardır.

 Çok az cinsel uyarılma sonrasında boşalma vardır.

Vajinaya girmeden önce boşalma olabilir.

Vajinaya girer girmez boşalma olabilir. 

 

Sebepleri nelerdir?

“Erken boşalma geçmişte psikolojik unsurları içeren bir hastalık olarak kabul edilmekte idi. Günümüzde çoğunlukla nöro-biyolojik, ilaçla düzelebilen ve  psikolojik sebeplerle oluştuğu ileri sürülmektedir”

 

 Penis cildinin aşırı duyarlılığı

Birçok erkekte aşırı duyarlı penis cildi normal boşalma süresini kısaltmaktadır.

 

Ejekulasyon (Boşalma) kontrol tekniklerinin öğrenilmemesi

“Erken boşalma şikâyeti olmayan erkeklerin bazıları, geciktirme için bazı teknikler geliştirip, sonradan da bilinç dışı olarak kullanabilmektedirler.” Bazı erkekler boşalmayı sağlayan kas sistemlerini kontrol edebilmektedir. Bu kas sistemlerinde okun yaydan çıkmasına benzeyen bir tetik sistemi vardır. Erken boşalmayı engelleyen bu kontrolü kısaca şöyle tanımlayabiliriz, kas yapıları meniyi oku tutan parmaklar gibi kontrol eder. Meniyi dışarıya atan kasları titremeden güvenle tutabilmeyi öğrenebilirseniz kontrolü sağlayabilirsiniz. Bu kontrolü belirgin süre sağlayan erkek cinsel ilişki sırasında artan kolaylıkla birleşmeyi sürdürebilmektedir. Ayrıca erkekler cinsel düşlerini dağıtarak cinsel organın bağlı olduğu taban kaslarına söz geçirmeyi kolaylayabilmektedir. Bu konular hakkında doğru davranışı kazanmak için doktorunuzdan çekinmeden randevu almalısınız.

 

Psikolojik unsurlu rahatsızlıklar

Kontrolsüz heyecan telaş, kaygı boşalma eşiğini düşürmektedir.

 

 Ailesel yatkınlık

Ailesel yatkınlıkların ve genetik yapının erken boşalmaya sebep olabileceği birçok hekim tarafından rapor edilmiştir.

 

Prostat iltihabı, bel soğukluğu hastalığı

Kazanılmış prostat iltihaplarının erken boşanmaya sebep olabileceği birçok hekim tarafından rapor edilmiştir. Cinsel organın diğer iltihaplı hastalıklarında da erken boşalma şikâyetleri olabilmektedir.

 

Ve hormonal hastalıklar 

Erken boşalma hakkında yanlış inanışlar ve yanlış uygulamalar!

 Alkol ya da uyuşturucu alarak ilişkiye girmeyi denemek.

 Sigaranın geç boşalmayı sağladığını düşünmek, bu nedenle sigara kullanmak.

 Kendince kremler ve haplar kullanmak.

Geciktiricili prezervatifler kullanmak.

 İlişkiden önce birkaç kez mastürbasyon yapmak.

Yaş ilerledikçe erken boşalmanın artacağını düşünmek.

Mastürbasyon sırasında bir an önce boşalmaya çalışmak. 

 

Eğer erken boşalma şikâyetiniz varsa doktorunuz size hangi soruları sorar sizi nasıl muayene eder.

Ortalama boşalma sürenizi sorar. Partnere göre değişiklik gösterip göstermediğini sorar.  Daha çok hangi cinsel uyarı ile geliştiğini sorar.  Ön sevişme, mastürbasyon yapma sıklığınızı sorar. Başka hastalıklarınızın olup olmadığını sorar.   Kaygı durumunuzu sorgular.  Depresyon varlığını sorgular. Gerekli bulduğu diğer soruları sorar.  Penisinizi, testisinizi ve yumurtalıklarınızı değerlendirir.  Göğsünüzü muayene eder. Kas kuvvetinizi sorgular, muayene eder.   Bazı reflekslerinizi değerlendirir.  Gerekli bulduğu diğer muayeneleri yapar .

 

TEDAVİ

Tedavisi mümkün olan hastalıklar sınıfında yer alır yüksek düzeyde hasta memnuniyeti sağlanabilir. Cerrahinin yeri yoktur.

 

Doktor hastaya nasıl psikolojik destek sağlar? 

 Hastaya kendine olan özgüvenini kazandırmaya yardımcı olarak. Kaygı kavramını öğrenmesine yardımcı olarak. Kişiliğiyle ilgili sorunları çözmesine yardımcı olarak.  Partnerleri ile ilgili iletişimi arttırmasına yardımcı olarak.

 

Erken boşalmanın tedavisinde seks terapisi başarı sağlar mı?

Seks terapisi ile oldukça yüksek ( % 85) başarı oranına ulaşılmaktadır. 

 

Erken boşalmanın tedavisinde boşalmayı geciktiren kremler başarı sağlar mı?

Doktorunuzun önerdiği kremlerle erken boşalma tedavisinde yüksek ( % 80) başarı oranı sağlanmaktadır. 
 

Erken boşalmanın tedavisinde depresyon tedavisi başarı sağlar mı?

Doktorunuzun vereceği ilaç ortalama 2 dakikalık gecikme sağlayacaktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş

Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 28 Temmuz 1980 Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Üroloji uzmanı olmuştur.  2006 ve 2007 Yılları arasında Heildelberg Üniversitesi Almanya Heilbronn SLK Hastanesi "Laparoskopi ve Onkoloji Merkezi'nde" eğitim alan Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, Türkiye’de başta Laparoskopi alanında olmak üzere çalışmalarda bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 2011 - 2012 Yılları arasında Gaziantep Islahiye Devlet Hastanesi'nde, 2015 yılında İstanbul Esencan Hastanesi'nde, 2016 yılında, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde, Özel Esencan Hastanesi'nde görev almış ve ...

Etiketler
Cinsel tatmin
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube