Erkekte meme büyümesi nasıl olur ?

Erkekte meme büyümesi nasıl olur ?

Jinekomasti
Meme dokusu, hormonlara (özellikle östrojen) son derece duyarlıdır.Meme, fonksiyonları ve hacmi hormonlar ile düzenlenen, özelleşmiş bir salgı bezidir. Erkek ve kadında hayatin farklıdönemlerinde anormal meme büyümesinin meydana gelmesi, farklı sorunlara yol açar.

Erkekte Meme Büyümesi Nasıl Olur ?
Erkek hayatı boyunca 3 farklı evrede östrojen etkisinde kalır.
Birincisi erken bebeklik dönemi olup, östrojenin kaynağı anne sütüdür. Annesini emen bebek, östrojene maruz kalır ve bu nedenle göğüsleri belirginleşir. Emzirme sonrası bu etki kaybolur.

İkincisi ergenlik döneminde yüksek östrojen düzeyi ortaya çıkar. Bu dönemde östrojeninkaynağı sürrenal bezlerdir. Aynı dönemde testesteron yükselmesi de olur ve vücuttaki cinsel değişimleri tetikler.

Üçüncüsü yaşlılık dönemidir.Bu dönemde vücutta yağlanma artışı ile yağ dokuda östrojen üretimi olur ve göğüsler büyür.

Jinekomasti Nedir ?
Ergenlik döneminde ki hormonal değişimler sonrası fizyolojik olarak erkeklerde meme büyümesi meydana gelir. Bu büyümeninergenlik sonrası kalıcı hale gelmesine, erkekte anormal meme büyümesi anlamına gelen ‘jinekomasti’ adı verilir.

Jinekomastinin Tipleri Nelerdir ?
Doku yapısı 3 tip jinekomastiden bahsedilir;
1- Glandüler Jinekomasti (gerçek tip)
Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme dokusunun kalıcı olarak gelişmesidir.
2- Lipomatöz Jinekomasti (yalancı tip)
Normal olmayan bir bölgede yağ birikimi olarak (lipodistrofi), erkeklerde göğüslerin aşırı yağlanması sonucu meydana gelir.
3- Miks (Karışık) Tip Jinekomasti,
Hem meme dokusu hem de yağ dokusu içeren kalıcı meme büyümesi şeklindedir.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir ?
Jinekomastinin hangi tipte olduğu deneyimli hekimler tarafından elle muayene sırasında saptanabilir. Ancak kesin tanı ultrasonografi ile konur. Lipomatöz ve karışık tipte olan jinekomastiler çoğu zaman liposuction (yağ emme) işlemi ile tedavi edilebilir. Glandüler tipte ise meme dokusunun tam temizlenebilmesi için meme başından yapılan yarım ay kesi ile fazla dokunun çıkarılması gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı ve Sonrası Nasıldır ?
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat ortalama 1 saat sürer ve hasta aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrası hastanın 4 hafta süreyle özel bir bandaj kullanması önerilir. Her iki operasyonda da göğüste iz kalmaz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tamer Şakrak

Op.Dr Tamer ŞAKRAK, 15 Şubat 1977 tarihinde Almanya'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994  yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.   Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Eskişehir Acıbadem Hastanesi'nde 2013-2014 yılları arası Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Tamer ŞAKRAK mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri kendi kurduğu Regenplast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir. Gerek asistanlık gerekse uzmanlık dönemlerinde, bir çok bilimsel makale, bilimsel çalışma ve araştırma yazıları yazmış ve bu çalışmalardan ödüller almıştır. Profesyonel ...

Etiketler
Erkeklerde meme ameliyatı
Op. Dr. Tamer Şakrak
Op. Dr. Tamer Şakrak
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube