Erkeklerin cinsel hayatlarındaki en büyük kabus; erken boşalma

Erkeklerin cinsel hayatlarındaki en büyük kabus;  erken boşalma

 

Erken boşalma günümüzde oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev bozukluğudur.  Elbette erkeklerin ilk cinsel hayata başladıkları dönemde biraz daha erken boşalmaları beklenebilir bir şey,ve ya yaşamları boyunca bu durumu bir kaç kez yaşamaları.Fakat bu kontrolün düzelmemesi ve bu durumun süreklilik hali,tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir.Erken boşalma sorunu primer (cinsel birliktelikle tanıştığı andan itibaren),sekonder (daha önceden erken boşalma sorunu yokken, sorunun daha sonradan ortaya çıkması) ,durumsal (partnere,şartlara ve ortama göre yaşanan sorun) ya da atipik (başka bir sebebe bağlanamayan) olarak yaşanılabilir.

Cinsellik söz konusu olduğunda,genellikle akla gelen ilk kelimeler;haz,arzu,üreme,aşk ve tutkudur. Cinsel işlev bozuklukları yaşandığında birçok insanın hayatında sorunlar giderek artabilir,ilişkiler yıpranabilir ve çatışmalar başlayabilir.Kişi gösterdiği cinsellik konusunda tatminsizleşmeye ve performans anksiyetesi gibi birçok olumsuz duygular yaşamaya başlayabilir.

Erkeklerde en çok karşımıza çıkan cinsel işlev bozukluklarından birtanesi 'erken boşalma' dır.

Erken boşalma (kontrolsüz-denetimsiz boşalma), çok az bir cinsel uyarıyla bile kişinin istem dışı boşalması, yani boşalmasını denetleyememesi, ya da istediği kadar erteleyememesidir.

Yani penis ve vajina ilişkisinden hemen önce ve hemen sonrasında kişinin boşalma reflexini kontrol edemeyip istemsiz bir şekilde ejaküle olmasıdır:Bu bozukluk belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Erken boşalma oranı, yapılan araştırmalarda %20-30 arasında çıkmaktadır. Her 4-5 erkekten birinde erken boşalma sorunu vardır. Bütün toplumlarda, erkeklerde sık rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaplan'ın belirttiğine göre Erken boşalan erkek o kadar çabuk orgazm olur ki sevişmek genellikle karşılıklı olarak eşleri hayal kırıklığına uğratır. Erken boşalmanın nedeni ise erkeğin boşalma refleksi üzerinde yeterince istemli kontrol sağlayamamasıdır. Kimi refleksler, istemli kontrole bağlıyken, kimileri değildir. Erkeklerde ereksiyon, karşı cinste ise vazokonjesyon, istemli olarak kontrol altına alınamazken, boşalma ve orgazm ise alınabilir. Sorun yaşamayan birey orgazmı istediğinde erteleyip, istediğinde de 'serbest bırakabilir' fakat erken boşalma sorunu yaşayan erkek bunu yapamaz. Uyarılmanın kritik bir eşiğine geldiğinde kontrolsüz ve refleksif bir şekilde boşalmaktadır.

Erkekler bu sorunu yaşadıklarını farkettiklerinde özgüvenleri zedelenebilir ve kendilerini cinsel anlamda başarısız görebilirler.

Erken boşalma oluşumunun altında organik ve ya psikolojik nedenler yatar. Bozukluk ilk başta sadece organik olsa bile ya da ilaç kullanımı gibi çeşitli organik nedenlerle ortaya çıksa bile, zamanla psikolojik faktörler de tabloya eklenebilmekte ve durumu kötü bir hale getirebilmektedir.

Peki 'erken boşalma' nedenleri nelerdir?

Bu sorunu yaşamanızın atltında yatabilecek psikojenik kökenli noktalar hangileridir?

1)Partnerinizle cinsel yönde uyumlu olmamanız(istekleriniz,beklentileriniz..)

2)Partnerinize karşı duyduğunuz isteksizlik

3)Hamile bırakma korkusu

4)Travmatik cinsel yaşantılar

5)Yorgunluk,stres,heycan gibi faktörler

6)Cinsel ilişkinin bir ritüel haline gelmesi ya da rutinleşmesi

7)Yetiştirilme tarzı

8)Olumsuz beden imajı ve özgüven eksikliği

9)Cinselliği değersizleştiren aile yapısı

10)Duygu ve davranışları üzerindeki kontolü yitime korkusu

11)Performans anksiyetesi

12)Abartılmış cinsel beklentiler içerisinde olma

13)Duygudurum Bozuklukları (Depresyon,Panik Boz.,OKB....)

14)Yetersiz ya da yanlış cinsel bilgilendirme

15)Cinsel işlev bozukluğu yan etkisi bulunan ilaç ya da madde kullanımı

Yukarıda sayılan ve benzeri gibi birçok psikojenik kökenli nedenler bu sorunu yaşamanıza yol açabilir.

Erken boşalmanın çözümü nedir?

Erken boşalmanın tedavisi için ilk yapılması gereken bir üroloji uzmanı tarafından 'ürolojik değerlendirme' olmalıdır. Bu değerlendirme sırasında hem muayene yapılacak hem de bazı testler istenecektir. Bu şekilde sorunun fiziksel kaynaklı olup olmadığı gözden geçirilir.
Fiziksel bir sebep olmayan,psikojenik kökenli durumlarda uzman bir cinsel terapist tarafından uygulanacak cinsel terapilerle erken boşalma sorunu kısa sürede çözüme kavuşturulabilir.

Erken boşalma sorununda tedaviye uyum göstermeniz takdirde ,nedenlerine ve ilişkisel öyküye göre ortalama 12-14 Seans arasında tedavi sağlanabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki tedaviye partneriniz/eşiniz ile birlikte katılmanız süreci hızlandıracaktır.

Uzm.Psikolog Damla KANKAYA

Bireysel Psikoterapist

Aile ve Çift Terapisti

Cinsel Terapist

Kaynak: Alkan, 2008; Boyacıoğlu, 1999; Bozdemir ve Özcan, 201; Çavaş, 2008; Çeri ve ark., 2009; Erbek ve ark., 2005; İncesu, 2007; Kaplan, 2010; Kütmeç, 2009; Poroy, 2010; Sungur, 1998; Şahin, Batıgün ve Pazvatoğlu, 2012; Turan, 2008; Vural ve Temel,2010; Weeks ve Hof, 1987

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Cinsel rahatsızlık
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube