Erkek ergenlerde ortaya çıkabilecek sorunlar

Erkek ergenlerde ortaya çıkabilecek sorunlar

Aşağıdaki yakınmalar söz konusu olduğunda bir hekime başvuruda gecikmemelidir:

.Tek ya da her iki testiste ani ya da giderek artan sancı, ağrı
.Skrotumun içinde testislerden birinin sürekli yukarıda durması
.Skrotumda şişlikler
.Skrotum içinde iki yerine tek testis bulunması
.Penis ucunda ağrılı şişlik

İdrar yaparken ağrı, yanma duygusu ve eşlik eden ateş

Bu ve benzeri sorunlar konusunda uzman hekime danışmak, sorunun bir an önce çözümüne yardımcı olacak, kalıcı olumsuz etkilerin oluşmasını önleyecektir.

Erkeklerde Tüylenme:

Testoteron tüylerin çıkmasını başlatan hormondur. Bir erkeğin bedenindeki tüylerin çokluğu ya da azlığı, testosteronun çokluğu ya da azlığına bağlı değildir. Tüylerin çokluğu ya da azlığı daha çok ırksal ve ailesel özelliklere bağlıdır.

Erkeklerde sakallar:

Genellikle sakallar erkekte ergenliğin son dönemlerine kadar belirmez. Sakal ergenlikte görülen diğer bedensel değişimlerin bir göstergesi de değildir. Diğer bölgelerdeki tüylerin çıkış zamanı gibi, sakalların çıkışı da ırksal özelliklere bağlıdır. Başlangıçta tüy gibi olan sakallar, zamanla ve tıraş edilmeyle setleşecektir.
           
Erkeklerde ses neden çatallanır ve çatlar? Ergenlik döneminde ses telleri de gelişir. Sesin tonu, ses tellerinin uzunluğuna ve gırtlak yapısına bağlı olduğu için, seste çatallanma ya da düzensizlik, büyüme devresi süresince yaşanabilir. Bazı erkek çocuklarda bu çatallanma ve çatlamalar olmaksızın ses yapısı yerleşebilir

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Sorun
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube