Ergenlere yönelik psikolojik destek

Ergenlere yönelik psikolojik destek

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecidir. Bu süreç iç salgı bezlerinden salgılanan hormonlar tarafından başlatılır ve sürdürülür. Cinsiyet organlarının ve cinse özgü dış görünüm özelliklerinin gelişmesi, büyüme ve kemik olgunlaşmasında belirgin hızlanma, vücut oranlarında ve bedensel yapıda değişiklik, ergenlik sürecinin özelliklerini oluşturur.

Ergenlik dönemi kız çocuklarında 10 (8-13), erkeklerde 12 (9,5-15) yaşında ortaya çıkar. Değişikliklerin tamamlanması genellikle 3-5 yıl sürer. Ergenlik döneminin sonunda -kızlarda otalama 16, erkek çocuklarda 18 yaşında- bireyin büyüme ve gelişmesi büyük ölçüde tamamlanmıştır.
Ergenlik dönemi hem ergen için ve hem de ergenin ailesi için zor dönemdir. Aile ergeni anlamakta güçlük çekerken, ergen anlaşılma duygusunu tam olarak yaşayamadığını düşünür. Ebeveyn bu dönem, çocuğunu ne kadar tanır ve bu dönem özelliklerine vâkıf olabilirse ebeveyn-ergen çatışmaları o denli az olur. Ergen bedensel, cinsel, sosyal ve duygusal anlamda farklı bir döneme girmiştir. Bu gelişim sahalarında yaşadığı süreçler sebebiyle ergen kendisini farklı hisseder ve çoğu zaman kendisini tanımlamakta güçlük çeker.

İşte tam da bu gibi geçiş zorluklarında aile işin içinden çıkamadığı durumlarda uzman desteği ile daha kolay atlatılabilir bir dönem haline gelebilir. Deneyimli uzmanlarımız sizlere bu konuda en iyi desteği vereceklerdir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Burcu Aksongur

Uzm. Psk. Burcu AKSONGUR, 25 Ocak 1976 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Ankara’da bitirdikten sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise Ankara Ufuk Üniversitesi'nde Gelişim-Sosyal Psikoloji alanında tamamlamıştır.

12 yıl THY’de görev yapmış olan Uzm. Psk. Burcu AKSONGUR, bu süre zarfında gerek kişisel gelişim gerek mesleki anlamda çeşitli eğitimler almış olup farklı millet, kültür, yaş ve toplumlardan insanları gözlemleme ve iletişim kurma fırsatı bulmuştur.

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu İzana Terapi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde devam etmekte olan Uzm. Psk. Burcu AKSONGUR, Türk Psikologlar Derneği üyesidir.

Etiketler
Ergenlere destek
Klinik Psikolog  Burcu Aksongur
Klinik Psikolog Burcu Aksongur
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube