Endoskopik sinüs cerrahisi (sinüs ameliyatı) ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Endoskopik sinüs cerrahisi (sinüs ameliyatı) ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Endoskopik sinüs cerrahisi genellikle genel anestezi altında yapılır ve genellikle hastalarımız bir gece hastanede kaldıktan sonra eğer varsa burun tamponları çıkarılarak taburcu edilir.

Ameliyat günü ameliyattan sonra sulu ve yumuşak gıdalar önerilir. Ameliyattan üç saat sonra beslenmeye başlanabilir. Ameliyatın ertesi gününden itibaren normal beslenme alışkanlığına dönülebilir. Ancak ilk günlerde acılı ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Endoskopik sinüs cerrahisi sonrası sosyal hayata, çalışma hayatına ya da okula dönme süreci hastanın kendini iyi hissetmesi ile ilgilidir. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak genellikle bir hafta istirahat önerilmektedir.

Ameliyat sonrası hafif şiddette ağrı olabilmektedir. Şiddetli ağrı görülmez. Ağrı için size verilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Endoskopik sinüs cerrahisi sonrası göz etrafında morluk ve şişlik görülmez, burna alçı konulmaz. Ameliyat sırasında dikiş kullanılmaz.

Sinüzit ameliyatı sonrası bir süre geniz akıntısı olabilir.

Ameliyat sonrası ilk haftalarda çok sert burun temizliği yapılmasından kaçınılmalıdır.

Taburcu olduktan sonra istendiği zaman banyo ve duş alınabilir. Ancak ılık su tercih edilmeli, sıcak su kullanılmamalıdır. Bir süre sauna ve hamamdan uzak durulmalıdır.

Ameliyat sonrası burun temizliği ve bakımı için verilen sprey ve diğer ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Ameliyat sonrası iki hafta tütün mamülleri tüketilmemelidir.

Ameliyat sonrası ilk günlerde yüksek yastıkta yatılması önerilir.

Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında konulan burun tamponları özel tamponlardır. Eskiden kullanılan bez ve ip tamponlar gibi çıkarılırken genellikle ağrı veya kanama yapmaz. Bazı tipleri kendiliğinden erir ve çıkarılmasına gerek yoktur.

Ameliyat sonrası ilk bir-iki hafta burundaki yaralar kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve zamanla burnunuz açılacaktır.

Ameliyat sonrası gözlük kullanabilir ve güneşe çıkabilirsiniz.

Ameliyat sonrası bol sıvı gıda tüketmenizde yarar vardır.

Burun içindeki yaralarınız nedeniyle ameliyat sonrası iki hafta süresince havuza girmeniz, havuzun diğer kullanıcılarının sağlığı açısından uygun değildir. Ayrıca temiz olduğu şüpheli havuzların suyu burundaki henüz taze yaralar için enfeksiyon kaynağı olabilir. Ameliyattan birkaç gün sonra ise kendinizi iyi hissediyorsanız temiz olduğundan emin olduğunuz yerlerden denize girebilirsiniz.

Ameliyat sonrasında sarı veya yeşil renkli, yoğun ve kötü kokulu akıntı, sürekli sulu akıntı, ateş, görme bozukluğu, baş ağrısı, uyku hali ve bilinç bulanıklığı gibi durumlarda derhal hastaneye başvurulmalı ve doktorla temasa geçilmelidir.

Ameliyat sonrası kanama son derece nadirdir ancak ameliyat sonrası bazen az miktarda pembe renkli burun akıntısı, tükürükle karışık az miktarda kan veya burundan bir kaç damla taze kan gelebilir. Taburcu olduktan sonra burundan veya ağızdan fazla miktarda taze kanama olması, kanlı kusma olması gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve ameliyatı yapan doktorla temasa geçilmelidir.

Lütfen ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken genel konular başlığı altındaki bilgileri de okuyunuz ve uygulayınız.

Doktorunuzun önerileri burada yazılan bilgilerin üstünde yer alır. Öncelikli olarak doktorunuzla yüz yüze yaptığınız görüşmedeki önerilerini uygulayınız.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Güçlü Kaan Beriat

Prof. Dr. Kaan BERİAT, 1972 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara ‘da tamamlamıştır. 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998 yılında Ankara Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde ihtisas eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Kulak Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi ihtisas eğitimini tamamlayarak KBB - BBC uzmanı unvanı almıştır.  2004 - 2007 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB - BBC, Odyoloji Bilim Dalı’ndaki eğitimini tamamlayarak Odyolog İşitme ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı olmuştur. 2007 yılından günümüze Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi kliniğinde öğretim üyesi olarak hasta kabulü yapmış, mesleki çalışmalarına ise, Ankara'da bulunan özel mua ...

Etiketler
Sinüs ameliyatı
Prof. Dr. Güçlü Kaan Beriat
Prof. Dr. Güçlü Kaan Beriat
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube