Endoskopik kulak cerrahisi

Endoskopik kulak cerrahisi

ENDOSKOPİK KULAK CERRAHİSİ

Son yıllarda endoskoplar bir çok cerrahi alanda giderek daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve bir çok cerrahide standart yöntem haline gelmiştir. Örneğin safra kesesi ameliyatları artık son 10 yıldır standart olarak endoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Aynı şekilde sinüzit ameliyatları da biz KBB hekimleri tarafından standart olarak endoskopik yöntemle yapılmaktadır. Endoskopların kullanımındaki tecrübelerin artması ile birlikte kulak ameliyatlarının yapılmasında da endoskoplardan faydalanma düşüncesi doğmuştur. Bende son 4 yıldır kulak ameliyatlarımı büyük oranda endoskopik olarak yapmaktayım. Aynı zamanda tüm dünyada endoskopik kulak cerrahisi yapan hekimlerin oluşturduğu uluslararası endoskopik kulak cerrahisi çalışma gurubunun da ilk Türk üyesiyim (IWGEES). Kulak cerrahisinin endoskopik yapılması demek; dış kulak yolundan endoskoplar yardımı ile cilt kesisi yapmadan kulak ameliyatının yapılması demektir.

NEDEN ENDOSKOPİK KULAK CERRAHİSİ

Kulak ameliyatlarında endoskop kullanımının mikroskop kullanımına göre çok önemli avantajları vardır.

Endoskoplar mikroskopla görüşe göre çok daha geniş, daha net ve daha büyük görüntü sağlarlar.

Mikroskopların bakış açısı doğrusaldır. Bu nedenle bir çok gizli noktanın direkt görülmesi mümkün değildir. Oysa endoskoplar ile bir çok derin ve kuytuda kalmış noktalara ulaşılabilmekte, açılı endoskoplar ile de kör noktalar görünür hale getirilmektedir.

Endoskopların sağladığı en büyük avantajlardan birisi de cerrahinin dış kulak yolundan yapılmasına imkan sağlamasıdır. Böylelikle kulak ameliyatı yaparken herhangi bir kesiye gereksinim olmamakta, mikroskopla yapılan cerrahilerde olduğu gibi kulak etrafındaki saçların traş edilmesine gerek kalmamakta ve ameliyat sonrası herhangi bir sargı ya da bandaj gerekmemektedir. Kesi olmaması nedeniyle de ciltte iz olmamaktadır. Kulak iyileştiğinde cerrahiye ait hiç bir iz bırakmamaktadır. Bu da ciddi bir kozmetik avantaj sağlamaktadır.

Endoskop kullanımı orta kulaktaki patolojinin daha net anlaşılmasını sağlamakta ve sağlam dokulara zarar vermeden direkt patolojiye ulaşılmasına olanak vermektedir.  Oysa mikroskopla yapılan cerrahi işlemde orta kulağa hakim olabilmek için tamamen sağlıklı olan dış kulak yolu kemik duvarı turlanarak genişletilmekte ve kemikciklerin altını görebilmek için bir çok zaman sağlıklı kemikcikler feda edilebilmektedir. Bu nedenle endoskopik kulak cerrahisi minimal invasive bir cerrahidir.

Kulak cerrahisinde, cerrahinin ilerleyen aşamalarında derine doğru gidildikçe mikroskop ışığının bu bölgeye ulaşması zorlaşmakta ve görüntü netliği bozulmaktadır. Oysa endoskopların ışığı sizi her yerde takip ederek en uç noktada dahi yeterli aydınlatma ve görüş netliğine imkan sağlamaktadır.

Endoskopik cerrahi mikroskopla yapılan cerrahiye göre minimal invasive olması nedeniyle yara iyileşmesi daha hızlı olmakta ve hastalar çok daha kısa sürede sağlıklarına kavuşabilmektedir.

Cerrahi süresi mikroskopla yapılan cerrahiye göre daha kısa olmakta ve böylelikle hastanın anesteziye maruz kalma süresi kısalmaktadır.

Elbette bir çok alanda olduğu gibi, endoskopik cerrahinin de bunca avantajı olmasının yanında bazı dezavantajları mevcuttur. En önemli dezavantajı cerrahinin tek elle yapılmak zorunda olmasıdır. Bu nedenle cerrahi sırasında kanama kontrolünün çok iyi olması gerekir. Diğer bir dezavantajı ise öğrenim süresinin daha uzun olmasıdır.

HANGİ KULAK AMELİYATLARI ENDOSKOPLA YAPILABİLİR

Geldiğimiz noktada hemen hemen tüm kulak ameliyatları endoskopik olarak yapılabilmektedir.

miringoplasti ameliyatları

timpanoplasti ameliyatları

osiküloplasti ameliyatları

stapedektomi

kulak tüpü takılması

attikte sınırlı kolesteatoma olguları

birçok nöro-otolojik cerrahide de endoskoplar mikroskopla kombine olarak kullanılabilmektedir

TÜM KULAK AMELİYATLARI ENDOSKOPİK Mİ YAPILMALIDIR

Elbette ki tüm kulak ameliyatları endoskopik yapılmalıdır diye bir iddiada bulunulamaz. Bu tamamen cerrahın tercihine ve tecrübesine bağlıdır. Cerrah hastası için en doğru yöntemi ve en iyi bildiği yöntemi uygulamalıdır. Ama her kulak cerrahı, cerrahi ekipmanı içerisinde endoskopları bulundurmalı ve ihtiyacı doğrultusunda kullanmalıdır. Endoskopik cerrahi yaparken de ihtiyaç duyduğu anda mikroskobik cerrahiye dönebilmelidir. Ben kendi pratiğimde orta kulak cerrahisini baştan sona endoskopik olarak yapmaktayım. Kolesteatom cerrahisinde ise kolesteatomun yaygınlığına göre sadece endoskopik, sadece mikroskobik yada ikisini kombine kullanmaktayım. Nöro-otolojik cerrahileri ise endoskop asiste mikroskobik cerrahi şeklinde uygulamaktayım. Bu nedenle her cerrah endoskopu cerrahide hangi oranda kullanacağına kendisi karar vermelidir.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Özdek

Prof. Dr. Ali ÖZDEK, 1970 yılında Ankara - Polatlı'da doğmuştur. 1987 yılında İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nden 1994 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1994 yılında arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1998 yılında ihtisas eğitimini tamamlayarak Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör olan Prof. Dr. Ali ÖZDEK, yaptığı başarılı çalışmalar sonucunda 2013 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanlığı yanında Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi Uzmanı olmaya da layık görülmüştür. Aynı zamanda odyoloji alanında da doktora yapmaktadır. Prof. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kulak zarı yırtığı
Prof. Dr. Ali Özdek
Prof. Dr. Ali Özdek
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube