Emzirme dönemi beslenme tüyoları

Emzirme dönemi beslenme tüyoları

Emzirme Döneminde salgılanan süt miktarını düşürmeden; aksine sütün kalitesini ve miktarını arttırarak sağlıklı kilo vermemiz mümkündür. Emzirme döneminde kişinin normal ihtiyacından daha fazla enerji,protein,vitamin ve mineral ihtiyaçları vardır. Kişi; bu ek besin öğelerini diyetle karşılayamazsa kendi vücudundan harcar  bunun  sonucu olarak metabolizma bozulur ve yeterli süt sağlayamaz. Anne sütü  bebek için en önemli besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800 ml süt salgılar.

 Emzirme döneminde  önerilen ve dikkat edilmesi gereken günlük besin miktarları vardır. Emziren annenin enerji , protein, kalsiyum , doymamış yağlardan zengin beslenmesi gerekir. Bunların haricinde sıvı tüketiminide atlamamalıyız. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır.  Kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt ve peynir anneye göre belirlenen miktarda düzenli olarak tüketilmelidir. Anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein kaynaği yumurtayı günde 1 defa mutlaka tüketmeliyiz. Kurubaklagiller gaz yapıcı özelliklerinden dolayı haftada 1 gün 1 porsiyon önerilir. Günlük beslenmemizde 1 porsiyon etli sebze yemeği veya zeytinyaglı sebze yemeğinin yanında ızgara et veya tavuk veya balık mutlaka yerini almalıdır. Porsiyonlar gerekli hesaplamalar yapılarak kişinin ihtiyacına göre ayarlanır. Ara Öğünlerde kuru meyve ve kuruyemişler tercih edilebilir. Annenin demir , kalsiyum ve mineral ihtiyacını karşılaması için önemlidir. Tabiki porsiyon kontrolünü yapmak şartıyla.

Günlük Örnek Beslenme Planı

Sabah: 

1 tane haşlanmış yumurta

1 dilim beyaz peynir

5-6 tane zeytin

Domates, salatalık, yesillik

1 su bardağı süt

2 dilim tam tahıllı ekmek

Ara öğün:

3 tane kuru kayısı

2 tane tam ceviz içi

Öğle:

1 porsiyon etli sebze yemeği

1 porsiyon bulgur pilavı veya kepekli makarna

1 kase yoğurt

Salata

1 dilim tam tahıllı ekmek

Ara öğün: 

3 yemek kaşığı lorpeyniri

Domates, salatalık, yesillik

1 dilim tam tahıllı ekmek

Akşam:

1 kase çorba ( sebze veya mercimek veya tarhana)

90 gram ızgara köfte veya tavuk veya balık

Salata

1 kase yoğurt

2 dilim tam tahıllı ekmek

Gece:

1 su bardağı süt

1 porsiyon meyve 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Çılga Taşkın

Adana doğumluyum. Lise eğitimimi Rotary Anadolu Lisesi'nde tamamladım.17 şubat 2015 tarihinde Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum.Stajlarımı üç ay süre ile Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde tamamladım.Şuanda Joya Sports Club Merkezinde görev yapmaktayım.

Sertifikalar;

16-19 şubat 2012 Onkoloji Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası

19-22 Kasım 2015 Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Kongresi Bariatrik Beslenme Kursu Katılım Sertifikası 

 

Etiketler
Beslenme önerileri
Dyt. Çılga Taşkın
Dyt. Çılga Taşkın
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube