Emdr yönteminin diğer psikoterapi yöntemlerinden farkları nelerdir?

Emdr yönteminin diğer psikoterapi yöntemlerinden farkları nelerdir?

EMDR yöntemi psikolojik sorunların ortadan kaldırılmasında en önemli araç olan psikoterapi teknolojisinde gelinen son noktadır. EMDR psikodinamik ve bilişsel/davranışsal terapi yöntemlerini de kullanan ve bu yöntemleri kapsayan son derece etkin, en yeni ve en etkili psikoterapi yöntemidir.

Öncelikle, EMDR tekniği ile çalışıldığında; diğer yöntemlere göre kat kat daha hızlı ve kesin çözüme ulaşıyoruz. EMDR ile çalışıldığında psikoterapi seansında işlenen olumsuz duygular, olumsuz düşünce kalıpları değişmekle kalmıyor, kişi iyi hissetmeye ve rasyonel düşünmeye kendiliğinden kayıyor. Geçmiş dönem irili ufaklı psikolojik travmalar çalışılınca tüm semptomlar kendiliğinden ortadan kalkıyor ve genellikle semptomlar üzerinde ayrı bir çalışma yapmaya gerek kalmıyor.

Biriken olumsuz duygular olumsuz hissetmeye, olumsuz düşünmeye ve olumsuz davranış sergilemelere yol açar. Bu kişilerde olumsuz hissetmeye bağlı olarak olumsuz düşünme hali artar. Fakat burada temel teşkil eden husus orta beyindeki limbik sistem bölgesindeki bazı organlarda birikmiş olan olumsuz duygu ve stres yüküdür. Bilişsel/Davranışsal terapiler geçmişle ilgilenmez, psikodinamik terapilerde ise süreç son derece yavaş ilerler ve seneler alır. Halbuki psikodinamik ve bilişsel/davranışsal terapilerle birlikte EMDR psikoterapisi uygulanıldığında çok daha hızlı ve köklü çözümlere ulaşılmaktadır. Çünkü EMDR, travmaları çalışarak psikolojik sorun ya da ilişki sorunlarının nedenlerini ve kaynaklarını işleyerek sorunların kendiliğinden ortadan kalkmasını sağlıyor. Psikolojik sorunların iyileştirilmesinde teknolojide gelinen son nokta olan bu EMDR teknolojisinden yararlanmak insanların seneler süren psikolojik sorunları ve acılarından hızlı bir şekilde kurtulmaları için çok önemli.

EMDR psikoterapisi ile çalışıldığında psikolojik sorunların nedeni ve temeli olan travmatik stres birikimi eritildiğinden psikolojik sorunlar ortadan kalkmakla kalmıyor, sorun ileride bir daha tekrar da etmiyor. Psikolojik sorunun nüksetmeyecek bir şekilde ortadan kalkmasını sağlaması EMDR’yi diğer yöntemlerden ayıran en belirgin özellik olarak kendini gösteriyor.

EMDR terapisi ile çalışıldığında psikodinamik ve bilişsel/davranışsal terapilerle karşılaştırıldığında kıyaslanamayacak ölçüde hızlı sonuca ulaşılıyor. Sorunu olan kişi haftalar ve aylar içinde hızla ilerleme kaydediyor ve sorunlarından geri dönüşü olmayan bir şekilde kurtuluyor.

Diğer psikoterapi yöntemlerinden EMDR’nin en önemli diğer bir farkı da sorunun kısmi değil tamamen ortadan kalkmasıdır. Ehil ve tecrübeli bir klinik psikolog tarafından gerekli EMDR çalışması yapıldığında sorun tamamen ortadan kalkar. Diğer taraftan diğer bazı psikoterapi yöntemlerinden farklı olarak EMDR psikoterapisinde kişiye yaşadığı sorunla baş etmesi öğretilmez, çünkü buna gerek kalmaz. Sorun tamamen ortadan kalktığından kişinin sorunla baş etmesini öğretmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Örneğin öfke sorunu olan bir kişiye öfke kontrolü öğretmeye gerek kalmaz; EMDR yöntemi ile yapılan öfke çalışması neticesinde, kişinin öfke duygusunu otomatik bir şekilde  hissedememesi sağlanır; bu süreçte kişinin, öfke duygusundan kurtulmak için herhangi ekstra bir çaba sarf etmesine gerek kalmaz.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Emdr psikoterapisi
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube