Embriyo donasyonu

Embriyo donasyonu
Embriyo Donasyonu

Çiftler arasında bazen kadında yumurta, erkekte sperm problemi mevcut olabilir,  kısacası hiçbir zaman kendi hücreleri ile çocuk sahibi olmayacak yumurta ve sperm hücresi olmayan ailelere uygulanacak tedavi seçenegidir.

Bayanın kendi yumurtaları ile gebelik elde edemeyeceği ve erkeğin tanısı konulmuş, tespit edilmiş bir sebepten dolayı ancak sperm donasyonu ile bebek sahibi olacağı belirlenmiş  çiftlerde önerilen bir yöntemdir.

Burada sperm bankasından temin edilen tüm tarama testleri yapılmış, çiftin fiziksel özellikleri ile uygunluğu belirlenen spermler, donör yumurtaları mikro enjeksiyon işlemine tabi tutulur ve elde edilen embriyo alıcı bayana transfer edilir. 

Embriyo Donasyonu öncesi diğer donasyon uygulamalarında olduğu gibi uygulamanın tıbbi sebebi ve tüm detaylar aile ile görüşülmelidir. Bu görüşme sonrası çiftler embriyo donasyonuna karar verirlerse alıcı çiftin değerlendirilmesi işlemine geçilir.

Alıcı bayan için tarama testleri yapıldıktan sonra embriyo transferi sürecine kadar, tıbbi hazırlık aşamasında bayana yönelik kullanılacak ilaç uygulamasının tarifi ve ultrasonografi takipleri yapılır. Embriyo transferinin tarihi alıcının da tıbbi takiplerine göre belirlenip, embriyo trasferi için alıcı çifte önceden belirtilir.

 

Kimlere Uygulanır ?

Özetle kadın için yumurta donasyonu nedenleri ve erkek için sperm donasyonu nedenlerinin birlikte olması durumudur ki, aşağıdaki gibi özetlenebilir:

KADIN:

  • Erken yaşta menopoza giren ve dolayısıyla yumurtaları tükenen kadınlar (genetik, geçirilen hastalıklar, endometriosis ve/veya yumurtalık cerrahisi sonucu yumurtalıklarında ileri derecede doku kaybı oluşmuş kadınlar)
  • Tekrarlayan tüp bebek uygulamalarında kötü kaliteli yumurta ve embriyo geliştirip gebe kalamayan kadınlar
  • İnfertil olup, yumurtlama uyarılması için kullanılan ilaçların yasak olduğu kadınlar


ERKEK:

  • Erkeğin menisinde ve testisden alınan doku örneğinde hiç sperm bulunamamış ise
  • Erkeğin çocuklarına geçme olasılığı olan kalıtsal hastalığı varsa
  • Eğer annede Rh immünizasyonu gelişmişse ve baba Rh(+) ise
  • Erkeğin HIV gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığın taşıyıcısı olması durumunda


Şeker hastalığı ve tekrarlayan düşükleri olan anne adayları için embriyo donasyon uygun görülmezler

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şevket Alptürk

Etiketler
Emriyo donasyonu yorumları
Op. Dr. Şevket Alptürk
Op. Dr. Şevket Alptürk
Lefkoşa - Histoloji ve Embriyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube