El bileğinde ağrısız kitle nedir?

El bileğinde ağrısız kitle nedir?

El bileğinde sık görülen ganglion kisti nedir?

Ganglion kisti herhangi bir eklem, tendon kılıfı (kasları kemiğe bağlayan doku) veya tümör üzerinde şişlik olarak ortaya çıkabilir. Ganglion kistleri iyi huylu kitlelerdir ve vücudun başka yerlerine sıçramazlar.

Ganglion kisti sıvı kesesine benzer. Kist içerisinde koyu, yapışkan, renksiz, jöle kıvamında, şeffaftır.Ganglion kisti kadınlarda daha yaygındır ve %70 oranında 20 ila 40 yaşları arasındaki insanlarda görülür. Nadir olsa da ganglion kisti 10 yaş altındaki çocuklarda da meydana gelebilir.Tek büyük veya birçok küçük kistten meydana gelebilir. Küçük kistler, büyük kist görüntüsü verebilir ama dokunun derinlerinde ortak bir sap bu kistleri birbirine bağlar. Bu tür kist zararlı değildir ve elde meydana gelen yumuşak doku tümörlerinin yaklaşık yarısının sebebi bu kistlerdir.

Ganglion kisti çoğunlukla elin üst tarafında bilek eklemi civarında meydana gelir fakat bileğin el ayası tarafında da görülebilir. Kist elin üst tarafında meydana gelirse, bilek ön tarafa doğru büküldüğü zaman daha belirgin hale gelir.Ganglion kisit vucudun diğer bölgelerinde  de görülebilir. Ayak ayak bilek omuz veya diz bölgesinde görülebilir.

Ganglion kisti genellikle şişlik şeklinde görülür ve büyüklüğü değişir. Genellikle yumuşaktır, 1-3 cm çapında olur ve hareket etmez. Şişlik zamanla ya da aniden meydana gelebilir. Küçülebilir ve tamamen yok olabilir fakat tekrardan görülebilir. Ganglion kistlerinin çoğu geçici veya tekrar eden darbe sonucunda belli derecede ağrıya neden olur. Ama vakaların %35’ine kadar görüntü dışında başka bir belirti görülmez. Ağrı olduğu durumlar genellikle kroniktir ve eklem hareketleriyle daha kötüye gider. Kistin tendona bağlı olduğu durumlarda etkilenen parmakta zayıflık hissedilebilir.

Ganglion kistinin nedeni bilinmemektedir. Bir teoriye göre, darbe nedeniyle eklemdeki doku bozulur ve küçük kistler oluşur. Bu küçük kistler birleşerek daha belirgin büyük kiste dönüşür. En yaygın teoriye göre eklem kapsülündeki ya da tendon kılıfındaki bozukluk eklem dokusunun çıkıntı yapmasına neden olur.

Tedavisinde takip edilebilir. İlk seçenek olarak cerrahi düşünülmez. Zararsız kistler oldukları için gözlem yeterli olabilir. Bununla birlikte el bileklik veya istirahat uygun olacaktır. Bazen kistin içerisi enjektör ile çekilebilir. Fakat daha sonra tekrarlama ihtimali yüksektir.

içerik bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz!. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez!.  bilgilerin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Ganglion
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube