El ayak ağız hastalığı (hand, foot &mouth disease) - eaah

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI (HAND, FOOT &MOUTH DİSEASE) - EAAH

El ayak ağız hastalığı (hand, foot &mouth disease)  - eaah

       El, ayak ve ağız hastalığı (EAAH) virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Coxsackie  virüs A10, Coxsackie  virüs A16  ve Enterovirüs 71, bu tabloya yol açmaktadır.Özellikle 5 yaştan küçük çocuklarda görülmektedir.Son yıllarda büyük çocuk ve erişkinlerin hastalığı olarak da tanımlanmaktadır.

    Hastalık uzak doğu ülkelerinde ciddi boyutlarda salgınlar yapar.2015 yılında Singapore  da  18000 vaka bildirilmiştir. Ülkemizde son yıllarda artış olduğu  gözlenmektedir .Bölgelere  göre  mevsimsel farklılık gösterir.

      Bulaşma ne şekilde olur?

-Enfekte  şahısların burun boğaz salgıları (Tükürük,Balgam gibi)

-Döküntüleri

-Dışkıları ile bulaşım  olmaktadır .

-Esas bulaşım kaynağı hastaların dışkılardır.

Bu virüsler;

Öksürme ,Hapşırma  

Öpme, yakın temas

Dışkı ile temas sonrası bulaşmaktadır.

   Örneğin hasta çocukların bez değişimi sonrası ellerin yıkanmaması bulaşımda önemlidir.

 Bulaşıcılık süresi ne kadardır?

Hastalığın ilk  haftasında bulaşıcılık  yüksektir.Bulaştırıcılık süresi haftalarca sürebilir.Özellikle erişkin hastalarda hastalık belirtileri gelişmez , buna  karşın bulaştırıcılık uzun süre devam eder.

Klinik belirtiler;

Ateş

İştah kaybı

Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu

Hastanın kendisini iyi hissetmemesidir.

Bu belirtilerden  bir veya iki gün sonra  Ağızda yaralar, El ayası ve Ayak tabanında döküntüler ortaya çıkar. Bu döküntüler diz, dirsek ve kalçalarda da  görülebilir. Döküntüler su toplayabilir ve kaşıntılı değildir.

Tanı;

Viral kültür

Seroloji

Nükleik asit amplifikasyon  yöntemi uygulanır.

Kuluçka süresi 3-7 gündür.

Hastalığa özgü tedavi yöntemi yoktur.Ateş ve ağrı için ateş düşürücü  ve ağrı kesiciler kullanılır.Ağız bakımı önemlidir.Sıvı tedavisi gerekebilir.

 Ciddi  vakalarda  hastaneye yatış, antiviral  tedavi ve destekleyici tedavi yapılabilir.Bulgular 7-10 gün içinde geriler.

       Ciddi  seyreden vakalarda kardiyak ve nörolojik  komplikasyonlar gelişebilir.El, ayak ve ağız hastalığından korunmada aşı mevcut değildir.Bu hastalıktan korunmada hijyen şartlarına uymak önemlidir.Temas  edilen vakalarda 20 saniyelik el yıkamanın önemi hatırlanmalıdır.Tuvalet kullanımı sonrası veya bez  değiştirdikten sonra eller yıkanmalıdır.

       Nadiren El, ayak ve ağız hastalığını geçiren bir birey  tekrar  farklı bir virüs nedeniyle  aynı hastalığı geçirebilir.Hayvanlardan geçiş olmaz,  ev hayvanları enfeksiyon açısından risk faktörü oluşturmaz.

     Gebelikte bu enfeksiyon geçirildiğinde  ciddi bir tablo gelişmez.Doğumdan hemen önce  annenin enfeksiyonu  geçirdiği durumda ise virüs bebeğe geçebilir ve yenidoğan Bebekte hastalık tablosu hafif seyreder.

Prof.Dr. Nuran Gürses

Çocuk ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı    

 

 

Bu makale 13 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nuran Gürses

Prof. Dr. Nuran GÜRSES, tıp eğitimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1973 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuş olan Dr. GÜRSES, 1981 yılında Edinburg Western General Hospital U.K - Yeni Doğan ve Çocuk Bölümü'nde çalışmalar yapmıştır. 1991 yılında da Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları yan dal ihtisasını almıştır. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik, 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Profesörlük kadrosuna atanan Prof. Dr. Nuran GÜRSES, 1997- 2000 yılları arasında Alman Hastanesi Çocuk Kliniği Direktörlüğü yapmıştır. Kendisinin 90 adet türkçe yayını, 58 adet yabancı dilde yayını, 14 adet derleme ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Viral döküntülü hastalıklar
Prof. Dr. Nuran Gürses
Prof. Dr. Nuran Gürses
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube