Duygusal özgürlük tekniği ( eft ) ile duygusal yüklerinizden kurtulun

Duygusal özgürlük tekniği ( eft ) ile duygusal yüklerinizden kurtulun

Yıllar boyunca hepimiz birçok şeyi içimizde biriktiririz. Acı, korku, kızgınlık, üzüntü, vb. olumsuz birçok duyguyu ifade etmekten çekindiğimiz ya da belki de karşımızda muhatap bulamadığımız için içimizde bir yerlerde saklarız ve bir gün o olumsuz duygular bize hastalık olarak geri döner. Bazen basit bir baş ağrısı ya da mide ağrısının altından bile geçmişten kalma duygusal yüklerimizin çıktığını görebiliyoruz. Peki geçmişin olumsuz etkilerinden nasıl kurtulabiliriz, hayata olumlu bakmak ve eçmişi affetmek mümkün müdür? Bunlar için size önerebileceğim alteranatif bi teknik var. Kısa adı EFT olan Emotional Freedom Tecnique yani Türkçe adıyla Duygusal Özgürlük Tekniği.

Son dönemde alternatif tıbba ait tekniklerin fazlasıyla gündemde olduğunu görmekteyiz. Tabi ki psikoterapinin yerini tutmamakla birlikte bir terapistin alet çantasında bulunabilecek ve gerektiğinde kullanılabilecek etkili tekniklerden biri de EFT dir. Mühendis Gary Craig'in 90 yılların başında geliştirdiği bir teknik olan EFT bir enerji psikolojisi tekniğidir. Basitçe anlatmak gerekirse EFT iğnesiz akupunktur olarak da adlandırılabilir. Vücutta enerji akışının sağlandığı bir düzen vardır ve bazen bu enerji akışı çeşitli nedenlerden dolayı sekteye uğrayabilir ve blokajlar oluşabilir. Vücudun belirli noktalarına en az 7 hafif vuruş yapılarak bu blokajların açılması sağlanır.

EFT öğrenmesi ve uygulaması oldukça basit ancak bir o kadar da etkili bir tekniktir. Kişi kendi kendine öğrenip uygulayabilir ancak bir başkası tarafından uygulanması var olan sorunların çözümünde daha etkili olacaktır. EFT den sonuç alabilmek için ona inanmak da gerekli değildir.

EFT'nin nerelerde kullanıldığına dair bazı örnekler:

- Duygusal rahatsızlıklar: Evham, stres, kaza sonrası travmaları, takıntılar, uykusuzluk, kekemelik, vb.
- Olumsuz alışkanlıklar: Aşırı yemek yeme, kilo problemleri, yiyeceklere karşı zaafiyet, alkol ve sigara alışkanlığı, tırnak yeme, alt ıslatma, vb.
- İlişkiler: Çekingenlik, utangaçlık, kendini ifade edememe, kızgınşık, öfke, kıskançlık, vs.
- Fobiler: Uçak, asansör, karanlık, çeşitli hayvanlara yönelik korkular, topluluk önünde konuşma, sosyal fobi, başarısızlık, reddedilme, evlilik, hastalık, yalnızlıktan korkma.
- Fiziksel rahatsızlıklar ve ağrılar: Baş, sırt, eklem, boyun, omuz vb. ağrıları, regl sancıları, fibromiyalji, kabızlık, kadın hastalıkları, vb.
- Eğitim: Sınav stresi, belli derslere, okula ya da öğretmene, konsantrasyon ve motivasyon güçlükleri.
- İş hayatı: Stres, başarısızlık korkusu, özgüven sorunları, performans anksiyetesi.
- Spor: Her türlü spor dalında performansın arttırılması.

Görüldüğü gibi asında aklımıza gelebilecek her türlü sorunda kullanılabilen EFT tekniğine göre, tüm negatif duyguların nedeni enerji sistemindeki düzensizliklerdir. Bu düzensizlikler ortadan kaldırıldığında enerji tekrar sağlıklı bir şekilde akmaya başlayacak ve kişi kendini daha iyi hissedecektir.

EFT meridyenlerdeki enerjinin hareket ettirilmesi temeline dayanır. Her meridyenin bir başlangıç, bir de bitiş noktası vardır. İdeal durumda enejinin başlangıç noktasından bitiş noktasına doğru akması gerekir. Enerji meridyenlerden pürüzsüz aktığı sürece bir sorun yoktur. EFT yaparken bu enerji noktalarına vurarak bloke olan enerji harekete geçirilir. Bu vuruş noktaları: Başın tepesi, gözün dış yanı, gözün altı, burnun altı, dudağın altı, köprücük kemiği, koltukaltı, baş parmağın yanı, işaret parmağının yanı, orta parmağın yanı, küçük parmağın yanı ve karate noktası denilen elin küçük parmak ile bilek arasında kalan kısmıdır. Sorun tanımlandıktan sonra oluşturulan olumlama cümleleriyle birlikte bu noktalara en az 7 vuruş yapılarak temel seri tamamlanır ve sorunun kişide yrattığı olumsuz duygunun derecesi sıfra düşene kadar bu işleme devam edilir.

Duygusal yüklerin üzerinizde yarattığı ağırlıklardan kurtulmak, geçmişi affetmek ve kendinizi özgür bırakmak için öğenmesi ve uygulaması son derece kolay olan ve gerçekten de etkili bir teknik olan EFT Tekniği ile mutlaka tanışın. Hayatınıza bir fark katın.

Yaralanılan kaynak: EFT Duygusal Özgürlük Tekniği, Mürüvet Murat, 2005.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gülüm Bacanak

Etiketler
Çekingenlik
Psk. Gülüm Bacanak
Psk. Gülüm Bacanak
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube