Donuk omuz hastalığı

Donuk omuz hastalığı

Kolumu kaldırmakta zorlanıyorum, saçımı tarayamıyorum, gece üzerine yatamıyorum diyorsanız donuk omuz adayı olabileceğinizi söyleyebiliriz.

Donuk omuz , omuz ekleminin değişik sebeplere bağlı olarak yeterince hareket ettirilmemesi sonrasında ,omuzda görülen ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir durumdur. Sadece uygun tedavi edildiği takdirde zaman içinde düzelme gösterir. Kişinin kolunu yana açması,sırtına götürmesi,saçını taraması ,yüksekten bir şey alması zorlaşır.

Spor yaparken olan kas zedelenmeleri,yırtıkları,kırık,çıkık gibi durumlarda omuz hareketlerinde bir süre kısıtlama gerekebilir,hareketsizlikten sonraki dönemde donuk omuz oluşabilir.Koldaki birkaç haftalık hareket kısıtlılığı donuk omuza yol açabilir.

Geçirilmiş bir omuz zorlamasından uzun süre sonra donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilmektedir. Kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, tüberküloz, akciğer tümörleri,Şeker hastalığı,kolesterol yüksekliği,tiroit bezi hastalıkları bulunan kişilerde donuk omuz daha sık görülür. Başlangıçta ağrı nedeniyle kişi kolunu hareket ettirmekten kaçınır.Sonrasında kaslarda ,bağlarda oluşan kısalıklar nedeniyle eklem hareketi giderek kısıtlanır

Ne yazık ki hastalar başlangıçta omuz ağrıları şiddetli değil ise ve günlük yaşamda omuzlarını çok aktif kullanmıyorlarsa durumu önemsemezler. Bu da tedaviye geç başlamaya yol açmaktadır. Uygun tedavi edilmeyen hastalar yaşam boyu omuz hareketlerinde kısıtlılık ile yaşamak zorunda kalırlar.

Donuk Omuzda Belirtiler:

Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısı.

Üzerine yatmakla artan omuz omuz ağrısı.

Kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek.

Omuz Eklemi; çeşitli parçalardan oluşan bir eklemdir. Bu parçalar sayesinde kolunuzu kaldırabilirsiniz, döndürebilirsiniz ve sallayabilirsiniz. Ancak donuk omuz meydana gelmiş ise, eklemin belli kısımlarınde şekil değişikliği olur ve kolunuzu hareket ettirmek istediğiniz zaman ağrı ve tutukluk hissedersiniz.

Donuk omuzun değerlendirmesinde muayene ve ağrı değerlendirmesi yapılır.Bundan sonra omzunuzun röntgeni veya MR yada tomografisi gerekebilir.Altta yatan başka bir hastalık söz konusu ise ona yönelik tetkikte gerekebilir.

Omuz eklemini hareketsizlikten korumak en önemli koruyucu tedbirdir. Donuk omuzun tedavisinde; fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri başarılı uygulanırsa hastalık tedavi edilebilir.

Hil terapi ve ultrason gibi elektroterapi cihazları, donuk omuza sebebine yönelik egzersizler,manuplatif yöntemler tedavinin esasını oluşturmaktadır.Egzersizlerin doğru düzenlenmesi,iyileşmenin ana basamağıdır. Hastalığa sebep olan faktörler de mutlaka dikkate alınmalıdır. Omuza yapılacak eklem içi kortizon enjeksiyonları gelişigüzel yapılmamalıdır.Sadece ağrıyı azaltmak amaçlı yapılarak,doku iyileşmesini engelleyebilmektedir.Omuz eklemi kapsüllerinde ileri derecede daralma ve kısalma olan hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulur.

Donuk omuz tedavisinde; ancak hastanın değerlendirilmesi ve sebebe yönelik tedavisinin düzenlenmesiyle,ömür boyu sürebilecek omuz ağrısı ve kolunu tam kullanamama sorunundan kurtulabilmek mümkün olabilmektedir.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Faruk İbrahimoğlu

Etiketler
Donuk omuz tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Faruk İbrahimoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Faruk İbrahimoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube