Dolgu maddeleri

Dolgu maddeleri
Enjekte edilebilir dolgu maddeleri ince dudakları dolgunlaştırabilir, belirgin olmayan konturları belirgin duruma getirir, yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri yumuşatır ya da girintili yara izlerini düzeltir.

Yüzde yaşlanma etkileri güneşe maruz kalma, kalıtım ve yaşam tarzı sebepleri ile zaman içinde ortaya çıkmaya başlar. Yüz bölgesindeki ilk yaşlanma etkileri yüzün dolgunluğunu yitirmeye başlaması ve kırışıklıkların belirmesidir. Yüzdeki bu çizgileri yumuşatmak ve yüzün hacim ile dolgunluğunu yenilemek çoğunlukla enjekte edilebilir dolgu maddeleri ile ve cerrahi müdehale olmaksızın elde edilebilir.

Enjekte edilebilir dolgu maddeleri şunları sağlar:
• İnce dudakları dolgunlaştırır
• Belirgin olmayan konturları belirgin duruma getirir
• Yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri yumuşatır
• Girintili yara izlerinin görüntüsünde iyileşme sağlar

Bu işlem neleri düzeltmez:
Yumuşak doku takviyesi yaşlanma sürecini durdurmaz.
Enjekte edilebilir dolgu maddeleri gibi ameliyatsız gençleşme tedavileri cerrahi müdahaleler ile aynı sonuçları vermez ancak bir yüz germe operasyonunun artık uygun düşeceği zamanın gelmesini geciktirebilir.


Kimler İçin Uygun?
Aşağıdaki koşullar geçerli ise yumuşak doku takviyesi sizin için uygun bir seçenek olabilir:

• Eğer fiziksel olarak sağlıklıysanız
• Eğer sigara içmiyorsanız
• Olumlu bir bakış açısına sahipseniz ve aklınızda görünüşünüzde bir iyileşme elde etmek için belirli ancak gerçekçi hedefler varsa

İşlem ile ilgili adımlar:
Yumuşak doku takviyesi esnasında ne yapılır?

Adım 1. Estetik cerrahınız yüzünüzün görünümünü ve cilt tonunuzu dikkatli bir biçimde değerlendirir ve yüzünüzün enjekte edilebilir dolgu maddeleri ile doldurulacak bölgelerini inceleyecektir.
Adım 2. Dolgunun uygun bir biçimde enjekte edilmesini sağlamak için yüzünüzde bazı stratejik noktalar işaretlenebilir.
Adım 3. Enjeksiyon yapılacak bölgeler anti bakteriyel bir madde ile temizlenir ve daha hassas olan hastaları rahatlatmak ve hastaların yapılan işlemi hissetmemeleri için ilgili bölgeyi dondurmak ya da yüzeysel olarak uyuşturmak amacıyla bazı hissizleştirme ajanları kullanılabilir.
Bazı durumlarda dolgunun kendisi anestezik madde içerebilir. Bazen de tedavinin yapılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanabilir.
Adım 4. Her bir bölgeye enjeksiyon yapılması birkaç saniye, her bir tedavi de birkaç dakika sürer.
Adım 5. Enjeksiyonu takiben, yüzde herhangi bir işaretleme yapılmış ise bunlar temizlenir ve varsa herhangi bir geçici ve ufak rahatsızlığı teskin etmek için tedavi edilen bölgeye buz uygulanır. Tedavi edilen bölgeye baskı uygulamamaya özen göstermek koşulu ile dikkatli bir biçimde makyaj yapılabilir.
Kırışıklıkları ya da girintili yara izlerini doldurmak birden fazla enjeksiyon yapmayı gerektirebilir. Daha derine nüfuz edecek dolguların kullanımının gerektiği bazı vakalarda tedaviye başlamadan önce lokal anestezi uygulanabilir.
Daha derine nüfuz etmesi gereken dolguların kullanıldığı alanlar nazolabial çizgiler ve marionette çizgileridir ya da bu dolgular yanakların dolgunluğunu sağlamayı gerektiren tedavilerde kullanılır.


Dudak Dolgunlaştırma

Dudaklara yapılan yumuşak doku takviyesi dolgunun dudak dolgunluğunu sağlamak için düzgün dağıtılması bakımından ya da dudak yayını veya kırmızı dudak hattını yükseltmek, belirginleştirmek için birden fazla enjeksiyon gerektirebilir.

Nazolabial Çizgiler
Enjeksiyon yapılan bölgelerde ufak şişlikler ve bereler belirse de, görüntüdeki iyileşme tedavinin ardından gözle görülebilir.
Bazı dolguların kullanıldığı tedavilerde, ilk başta “fazla doldurulmuş” bir görünüm olabilir. Bu gibi durumlar birkaç saat içinde ya da en fazla birkaç gün içinde yok olacaktır.

Dolgu maddelerinden kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir.
Riskler kullanılan dolgu maddesine ve dolgu maddesinin nispi kalıcılığına bağlı olarak değişkenlik gösterir ve aşağıdakileri içerebilir:

• İnsan dışı kaynaklardan elde edilen dolgu maddeleri daha önceden yapılacak bir tedavi öncesi teste tabi tutulmayı gerektirebilir
• Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon
• Tamamen sıvı olmayan ve içinde mikroskobik granüllü maddeler bulunan dolgu maddeleri yüz hareketleri ve doğal yaşlanma süreci neticesinde “yığılma” riski taşır. Zamanla bunlar tedavi edilmesi için cerrahi müdahale gerektiren yumrular ya da nodüller halini alabilirler.
• Akne benzeri oluşumlar
• Dolgu maddesinde antikorlar gelecekte yapılabilecek enjeksiyonların etkisini azaltabilir.
• Asimetri
• Kanama, morarma ve şişlik
• Dolgu maddesi enjekte edildiği bölgeden başka bir bölgeye kayabilir ve diğer kas gruplarının felç olmasına ya da diğer başka istenmeyen etkilere yol açabilir.
• Deri ölebilir
• Deride döküntü, kaşınma ya da şişlik
• Deride kızarma
• Deride hassasiyet
• Kırışıklıkların gereğinden az ya da fazla düzeltilmesi


İyileşme Süreci
Enjekte edilebilir dolgu maddeleri kullanılarak yapılan yumuşak doku takviyesi tedavisinin sonuçları tedavinin ardından görülebilir.
Herhangi bir dolgu maddesi ile yapılan tedavinin hemen ardından görüntünüz aşağıdakileri içerebilir:
• Hafif morarma ya da şişlikler
• Geçici hissizlik ya da kızarıklık
• Tedavi uygulanmış bölgelerde fazla dolgun bir görünüm

Yukarıda bahsedilen durumlar bölgeye buz uygulanarak hafifletilebilir ve birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilecek bir sürede düzelebilir.
Dolgu maddesinin yağ içerdiği durumlarda söz konusu koşullar birkaç hafta sürebilir.


Sonuçlar ve Görünüm
Enjekte edilebilir dolgu maddeleri kullanılarak yapılan yumuşak doku takviyesi tedavisinin sonuçları, kullanılan dolgu maddesi kalıcı kabul edilenlerden olsa da, kalıcı değildir. Yüzünüzün devam eden yaşlanma süreci ve dolguların emilimlerinden kaynaklanan değişkenler sonuçlarınızın ne kadar uzun süreli olacağını etkiler.
Eğer tedaviyi tekrar etmemeyi tercih ederseniz, görüntünüz ilk baştaki görünümüne geri dönecektir.
Dolgunlaştırılmış dudaklar hacmini kaybedecek ve düzeltilmiş kırışıklıklar, çizgiler ve izler görünür biçimde yeniden yerleşecek ve zamanla tamamen ortaya çıkacaktır.

Kalıcı dolguların sonuçları da zaman içinde değişecektir. Doğal olarak yaşlandığınızdan bu dolgular yer değiştirebilir ya da yumru halini alabilir.
Bu durumları düzeltmek için cerrahi müdahale gerekebilir, görüntünüzde ve yumuşak doku yapısında belirgin ve gözle görülür değişiklikler ile sonuçlanabilir.

İlk tedaviniz tam bir konsültasyonu içerecektir. Bunu izleyecek takip işlemleri tam bir konsültasyonun yinelenmesi artık gerekmediğinden yalnızca birkaç dakika alacaktır ancak her takip ziyareti için doktorunuzun oluru ve sizin de rızanız gereklidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muharrem Demiroğulları

Op.Dr.Muharrem DEMİROĞULLARI, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde  tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Muharrem DEMİROĞULLARI, Ankara Çankaya'da bulunan Özel Medicana International Ankara Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Op. Dr. Muharrem Demiroğulları
Op. Dr. Muharrem Demiroğulları
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube