Dolgu ile zamana dur demek

Dolgu ile zamana dur demek

Dolgu Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Dolgu, zaten belli oranda insan vücudunda bulunan ama zamanla vücutta azalmış olan organik maddeleri tamamlamak amacıyla, laboratuar şartlarında steril şekilde hazırlanmış ürünlerdir. Kozmetik dolgular genel olarak şu amaçla kullanılabilirler;

·         Cilt altı yumuşak dokularda yaşa, hormonal değişikliklere bağlı meydana gelmiş hacim kayıplarını, çukurlukları gidermek

·         Ciltte meydana gelen çizgileri/ kırışıklıkları gidermek

·         Kontur düzeltme amacıyla kullanılan; yağ enjeksiyonu (lipofilling), botox gibi prosedürleri desteklemek amacıyla kullanılabilir.

Dolgu Ne Şekilde Kullanılır?

Hacim eksikliği giderme, çukurluğu kapatmak amacıyla dolgu tedavisi hemen hemen vücudun her yerinde kullanılabilmektedir. En sık kullanıldığı yerler yüz, gövde, meme, kalça bölgesidir. Kol ve bacak bölgesinde de ihtiyaç halinde kullanılabilmektedir.

Dolgunun kırışıklıklar için kullanıldığı bölge ağırlıklı olarak yüz bölgesidir. Dolgu tedavisi ağırlıklı olarak durağan kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

İnsan cildinin kırışması, daha doğru anlamda yaşlanması çeşitli nedenlerden olur. Temel bazı faktörler; genetik yapı, yer çekiminin birikimsel etkisi, çevresel şartlar ( güneş, ultraviyole ), beslenme, sigara gibi alışkanlıklardır. Bu etkenlerden bazıları değiştirilebilirken, bazılarına müdahale etmek ne yazık ki mümkün değildir. 

 

İnsan cildindeki kırışıklıklar genel olarak iki gruba ayrılmaktadırlar.

 

1.       Durağan kırışıklıklar ( Statik kırışıklıklar)

 

2.       Hareketli Kırışıklıklar (Dinamik kırışıklıklar)

 

Yüz kırışıklıklarına çare arayan kişilerin, çok fazla detay içinde boğulmadan bu farklılıkları anlaması tedavi sürecinin mantığını anlamak açısından faydalı olacaktır.  Hareketli kırışıklıklar, cildimizin altındaki kas tabakasının kasılması sonucunda oluşan kırışıklıklardır. Yüzümüze; korku, kızgınlık, şaşkınlık, endişe, sevinç gibi ifadeleri veren bu kaslar kasıldığında anlık olarak oluşan bu kırışıklıklar, kas gevşediği zaman geçmektedir. Durağan kırışıklıklar ise zaman içerisinde cilt kalitesinin azalması, cilt altı dokuların hacim kaybetmesi yada yer değiştirmesi sonucu oluşan, mimik kaslarının hareketinden bağımsız olarak sürekli mevcut olan kırışıklıklardır.

 

Başlangıçta hareketli kırışıklık şeklinde başlayan kırışıklıklar, yüzümüzdeki mimik kaslarının hergün istemli ve istemsiz şekilde binlerce kez kasılmasıyla, cilt ve cilt altı doku kalitesinde azalmalara, incelmelere ve hacim kayıplarına neden olur. Yani bu kasılmaların olduğu bölgede cilt ve cilt altı dokusu incelir. Başlangıçta, hareketli olan kırışıklıklar, durağan kırışıklık haline gelmeye başlar.

Dinamik kırışıklık tedavisi için ilk seçenek botox tedavisi iken durağan kırışıklık tedavisinde ilk seçenek; dolgu ve yağ enjeksiyonudur. Bu tedaviler farklı kırışıklık çeşitlerinin bir arada bulunduğu bölgelerde kombine olarak kullanılabilmektedirler.

Yüz bölgesinde özellikle yanak bölgesi, yanak ve dudak arası olukların kapatılması amacıyla ayrıca botoxun açamadığı alın ve burun kökü kırışıklıklarında dolgu sık şekilde kullanılmaktadır.

 Dolgu Malzemeleri Nelerdir?

Aslında organik olarak vücutta zaman içinde çözünebilen, toksik ve kanser yapıcı etkisi olmayan pek çok organik malzeme tanımlanmış olsada, zaman içinde bazı materyallerin dolgu olarak çok uygun olmadığı gösterilmiştir. Günümüzde dolgu olarak en sık kullanılan malzeme hyalüronik asittir. Bu madde insan yumuşak dokularında zaten bulunan ve cilt pürüzsüzlüğüne, elastikiyetine, dolgunluğuna önemli katkılar sağlayan bir maddedir. Bu madde günümüzde laboratuar koşullarında farklı molekül yapılarında steril şekilde bolca üretilebilen bir malzemedir.

Bunun dışında, etki süresi daha uzun süren hidroksi apatit, polikaprolaktone, kollajen  gibi malzemeler de vardır.

Hyalüronik asit uygulandığı bölgenin derinliğine göre 6-12 ay süre ile etkisini korur. Yukarıda adı verilen hidroksiapatitve polikaprolakton gibi malzemelerin kalıcılığı 4 yıla kadar çıkabilmektedir. Ancak farklı malzemeler, sahip oldukları farklı özellikler nedeniyle, vücudun farklı bölgelerinde değişen önceliklerde kullanılabilirler. Bu nedenle doktorunuzdan işlem öncesi doyurucu bilgi almanız önemlidir.

Dolgu Uygulaması Öncesi ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim?

Dolgu uygulaması öncesinde yakın zamanda aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmamış olmamanız önemlidir. Hamile bayanların dolgu uygulaması yaptırması önemli değildir.

Dolgu uygulamasından sonra çok fazla ağrınız olmayacaktır. Bu nedenle rutin olarak ağrı kesici kullanmanıza gerek yoktur. Uygulama bölgesinin özelliğine göre nadiren de olsa morarmanız olabilir. Doktorunuz bunu engellemek amacıyla soğuk uygulaması önerebilir. Dolgu uygulaması sonrasında 12 saat süre ile, kafanızı uzun süre öne eğmenize neden olacak, spor , ev işi gibi aktivitelerden kaçınmalısınız.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Kök

Op.Dr. Deniz Kök 1976 yılında İstanbul'da doğmuştur. 2000 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden mezun olmuştur.2008 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden uzmanlığını almıştır. Op.Dr. Deniz Kök Çankaya'daki muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Dolgu ile zamana dur demek
Op. Dr. Deniz Kök
Op. Dr. Deniz Kök
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube