Dolgu diş

Dolgu diş

 

Dolgu Nedir?

Dolgu, çürük dişin sağlıklı işlevini (fonksiyonunu) ve görünümünü geri kazandırmanın bir yoludur. Hekiminiz ilk önce çürümüş dokuyu temizler ve daha sonra yerindeki boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur. Böylece bakterilerin yuvalanabileceği boşluklar kapanarak dişin daha fazla çürümesi engellenmiş olur.

Dolgu için farklı malzemeler kullanılabilir. Örneğin, altın, porselen, kompozit reçine (beyaz dolgu) ve amalgam (gümüş renkli).

En Uygun Dolgu Türü Hangisidir?

Herkes için aynı tip dolgu uygun olacak diye bir kural yoktur. Dolgu tipini, çürüğün büyüklüğü, sizin maddelere karşı alerjiniz, maliyet gibi faktörler etkileyebilir.

Farklı dolgu tipleri şöyledir:

Altın Dolgu

Altın dolguAltın dolgular diş eti hastalıklarına karşı iyi toleransa sahip oldukları için tercih edilebilirler. 20 yılı aşkın süredir de uygulanmaktadırlar. En pahalı dolgu tipi olup birden fazla hekim ziyaretini gerektirirler.

Amalgam (Gümüş) Dolgu

Amalgam dolguDayanıklı bir dolgu tipidir. Ancak koyu rengi yüzünden estetik açıdan daha az kabul görürler. Maliyet olarak da göreceli daha ucuzdurlar. Ön dişlerden çok arka dişlerde uygulanır.

Kompozit Reçine

Kompozit dolguDiş ile aynı renkte olduğundan daha estetik olarak kabul edilir. Estetik olmasına rağmen fazla dayanıklı değildir. 3 ile 10 yıl arasında bir ömrü olabilir. Zamanla çay ve kahve gibi maddelerle rengi değişebilir. Büyük çürükleri doldurmak için uygun değildir.

Porselen Dolgu

Laboratuvarda sipariş üzerine üretilir ve daha sonra dişin üzerine kaplanırlar. Lekelenmeye karşı dayanıklıdır ve maliyet altına yakındır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dt. Ömer Kutay

Prof.Dr.Dt. Ömet Kutay, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 1981 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık ve doktora eğitimine başlamış, 1989 yılında ise tamamlayarak Protetik Diş Tedavisi Uzmanı olmuştur.1993 yılında Doçent Ünvanı,2001 yılında ise Profesörlük ünvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Diş dolgusu nasıl yapılır
Prof. Dr. Dt. Ömer Kutay
Prof. Dr. Dt. Ömer Kutay
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube