Doğumsal kalça çıkığı (gelişimsel kalça dizplazisi)

Doğumsal kalça çıkığı (gelişimsel kalça dizplazisi)

Nedir?: Çocuklarda sık görülen, erken tanı ve tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara neden olan bir sağlık sorunudur. Kalça eklemindeki  femur başıyla onun yuvası olan asetabulum ilişkisinin değişik derecelerde bozulmasına DKÇ/GKD denir. Bu derecelendirmede eğer tam çıkık varsa femur başı tamamen yuvanın dışındadır. Yarı çıkıktaysa eklem yüzleri arasında tam olmayan sınırlı bir temas vardır. Dizplazi denilen şeklindeyse asetabulum ve femur başı yetersiz olarak gelişmiştir.

Nedenleri: Aile öyküsü olanlarda ve kızlarda daha sıktır. En çok sol kalçada görülür. Kundak kullanımı görülme sıklığını arttırır.

Klinik: Ailelerin başvuru nedeni sıklıkla bebeğin kalçalarını tam açamama,  bacaktaki cilt kıvrımlarının farklı olması ve yürüme evresinde aksamadır.

Tanıda fizik muayene, USG ve radyografiden faydalanılır. Fizik muayene ilk aylarda tanı koydurucudur. Yapılan muayenede kalçanın çıkıp yerine oturduğunu değerlendirebiliriz. İlerleyen aylarda cilt kıvrımlarının farklı olması, kalça açılmasında kısıtlılık, bacak boylarının farklı olması dikkat çeker. Yürüme sonrası dönemde çıkık taraftaki ayak dışa basar ve aksama vardır. USG ilk 6 ayda faydalıdır. Radyografi ise 6. Aydan sonra teşhis ve tedavi aşamasında bize yön verir.

Tedavide erken teşhiste ilk 6 ay PAVLİK bandaj uygulanır. USG ile takibi yapılır. Genellikle bu tedavi yüz güldürücüdür. Pavlik bandajda başarılı olunamamışsa veya bebek bize geldiğinde 6 aylıktan büyükse kapalı redüksiyon ameliyatı ve alçılama tedavide uygulanır. Eğer 18 aydan büyükken vaka yakalanmışsa kemik ameliyatlarına ihtiyaç duyulur. 6 yaşa kadar bu ameliyatlardan ender de olsa başarılı sonuçlar alınabilir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır. GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, 1998 yılında Yardımcı Doçent olmuştur. 2000-2001 yılları arasında Amerika’da Hospital For Special Surgery, Duke Üniversitesi ve Wake Forest Üniversitesi Ortopedi ve El C ...

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube