Doğum sonrası fazla kilolarımdan ne zaman kurtulabilirim ?

Doğum sonrası fazla kilolarımdan ne zaman kurtulabilirim ?
Doğa bebekler için en ideal beslenmeyi sağlamıştır. Bu da anne sütüdür. Tıp ve beslenme uzmanları özellikle doğumdan sonra, yaşamın birinci yılına kadar emzirmeyi ısrarla önerir. Anne sütü tek başına bebekte en uygun büyüme ve gelişmeyi yaşamın ilk 6 ayında sağlar. Katı besinlere başlansa bile, anne sütüne bebeğin birinci doğum gününe kadar, hatta daha uzun süre devam edilmelidir.
Süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır; gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji ve besin gruplarından gelen ekstra enerji.


Vücudunuz anne sütü üretirken, kendi depolarından günde yaklaşık 100-150 kalori harcar.İşte budurum birçok yeni anne için gebelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir.
Emzirme dönemine geçtikten belli bir süre sonra, enerji alımınızı değerlendirin. Aktivite düzeyinizi, gebelik süresince ağırlık kazanımınızı ve doğumdaki ağırlık kaybınızı düşünün.


Sıkı diyet yaparak ağırlık kaybetmek hiçbir şekilde önerilmez. Özellikle emziklilik döneminin başlarında düşük kalorili diyet uygularsanız süt yapımı azalır. Ayda 2-4 kg arasında ağırlık kayıpları süt yapımını çok etkilemez. Ancak, unutmayınki ayda 4-5 kg'ın üzerindeki ağırlık kayıpları tavsiye edilmez.


Bu nedenlerle anne adaylarına emziklilik döneminin ilk 6 ayında yeterli- dengeli beslenmeleri, düzenli fiziksel aktivite yapmaları önerilir. Kilo verim programları için bebek 6 ay olup ek gıdalara geçildikten sonra diyetisyene başvurulması gerekir.


Hiç merak ettinizmi?
Annenin besin seçimi anne sütünün lezzetini etkilermi? Soğan, sarmısak, brokoli, kabak, karnıbahar, acı baharatlar veya kurubaklagiller gibi lezzete sahip olan besinler, anne sütüne kötü tat verir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk yaratırken, bazıları hiç farketmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişrse, bu tür besinleri ya daha az sıklıkla tüketin ya da hiç tüketmeyin.
 
Dyt. Gülşen Lükel

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülşen Lükel

Dyt. Gülşen Lükel
Dyt. Gülşen Lükel
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube