Doğum sonrası estetik

Doğum sonrası estetik

Günümüzde insanlar, her açıdan dış görünümlerine ve güzelliklerine önem vermekte ve her zaman için kendilerini daha mutlu ve rahat hissedebilecekleri işlemlerden kaçınmamaktadırlar.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen genital estetiğin yapılmasındaki ana amaç, sıklıkla normal doğum sonrası vajina bölgesinde meydana gelen kalıcı esnemeler sonucu ortaya çıkan hoşnutsuzlukların giderilmesi ve ayrıca psikolojik olarak kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleridir.

Ayrıca bazı kişilerde doğuştan olan “labium minora’ların  (küçük dudakların)” asimetrisi veya “fil kulağı” şeklinde tabir edilen geniş yüzeyli olması psikolojik ve işlevsel bir takım problemleri de beraberinde getirmektedir.

Yine, vajinal bölgede doğum sonrası oluşan kalıcı esnemeler haricinde hoşnutsuzluk yaratan diğer bir olumsuz durum da “Epizyotomi” yani doğum sırasında bebeğin çıkması için yapılan kesilerdir.  Bu bölgede iyileşme sonrası gelişen nedbe dokusu (skar) hem kadının hem de erkeğin cinsel tatminini engelleyebilir ve kadın açısından ilişkiyi ağrılı bir ıstıraba dönüştürebilir.

Diğer taraftan,  vajinadaki idrar kesesi ile “rektum” adı verilen barsakların anüsten önceki en son kısımlarının sarkmaları da cinsel fonksiyon bozuklukları yanı sıra idrar tutamama gibi patolojik durumlara neden olabilir. Sarkmaların ileri derecede olduğu durumlarda rahim sarkmaları (Prolapsus uteri) da görülebilir.

Tüm bu fiziksel problemlere ilaveten pek çok kadın da kendi cinsel organını anatomik olarak beğenmemekte, ancak bunu çoğu zaman yakınlarına bile söylemekten çekinebilmektedir. Bu konuda sıklıkla karşılaşılan durum iç dudak olarak tabir edilen “labium minora” ların normalden büyük veya asimetrik olmasıdır.  Bunun altında yatan sebep büyük bir olasılıkla cinsel organlarının ergenlik öncesi şeklinden değişiklik göstermesidir.

Bu tür şikayeti olan kişilerde yapılacak olan plastik-estetik operasyonlar, psikolojik olarak kadını destekleyecek ve bu nedene bağlı olarak bozulan cinsel yaşantıları normal hale getirebilecektir.

Tüm bu nedenler vajinal estetik operasyonlarının modern jinekolojik cerrahide yer almasına neden olmuştur. Özetlemek gerekirse, bu tür operasyonlar işlevsel ve/veya kozmetik amaçlarla yapılabilir.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Gürlek

Prof. Dr. Ali GÜRLEK, 1959 yılında Ankara - Beypazarı'nda doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında üçüncülükle bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1988-1993 yılları arasında SB. Ankara Numune Hastanesi Birinci Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde ihtisasını yapmış ve Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 16 Mayıs 1994 tarihinde Yardımcı Doçent ve Klinik Kurucusu olarak İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Türgut Özal Tıp Merkezi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nı kurmuş olan Prof. Dr. Ali GÜRLEK, 1 yıl boyunca burada öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra mesleki bilgi ve tecrübesini arttırmak  amacıyla ABD'nin Houstan kentine gitmiştir. The Department of Plastic Surgery, The University of Texas. M.D. Anderson Cancer Center'da Ob ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Rahim sarkması ameliyatı
Prof. Dr. Ali Gürlek
Prof. Dr. Ali Gürlek
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube