Doğum öncesi ve sonrası

Doğum öncesi ve sonrası

Sağlıklı bir gebelik süreci geçirdiniz ve artık işin sonuna geldiniz. Bebeğiniz ile buluşma vakti geldi. Doğum öncesi ve sonrası yapmanız gerekenler aşağıda özetlenmiştir.

Doğum öncesi evde hazırlık

Çok beklediniz ama artık büyük gün geldi. Çok farklı ve karışık duygular içerisinde olabilirsiniz. Bu duygular kesinlikle normaldir. Sadece rahatlayın ve bebeğinize kavuşacağınız anı düşünün.

Bebeğin kullanması için yenidoğan tipi bebek bezleri ve zıbın hazırlanmalıdır. Bebeğinizi emzirdikten sonra sütün giysiye bulaşmasını önlemek ve meme ucunu temiz tutmak için kullanacağınız süt pedlerini alınız. Kendinizin giymesi için gecelik ve terlik hazırlanmalıdır. Gerekli malzemeler bir çantaya konarak doğum çantası önceden oluşturulabilir.  Doğum öncesi aspirin kullanıyor iseniz 1 hafta önceden kesmelisiniz. Clexan gibi kanı sulandırıcı ilaçlar da en az 24 saat önceden kesilmelidir.

Plansız normal doğum

Doğumun ne zaman başlayacağı hiç belli olmaz. Kanama olması, suyunuzun gelmesi, ritmik kasılmaların başlaması doğum habercisidir. Mutlaka doktorunuza haber veriniz. Artık hiçbir şey yiyip içmeyiniz. Önceden hazırlamış olduğunuz gebelik çantasını alarak çok hızlı olmadan, çok yavaş ta olmadan normal bir şekilde doğumhaneye geliniz. Hasta dosyası sizde ise mutlaka birlikte getiriniz.

Planlı normal doğum

Gece 24'den sonra hiçbir şey yiyip içmeyiniz. Acil şartlar yok ise doğum öncesi ılık bir duş almak vücut temizliği için be sizi rahatlatacağı için yapılabilir. Önceden hazırlamış olduğunuz gebelik çantasını alarak doktorunuzun belirtiği saate doğumhaneye geliniz. Aspirin kullanıyor iseniz en az 1 hafta önceden doktorunuza danışarak kesiniz. Kanı sulandırıcı iğne kullanıyor iseniz en az 1 gün önceden kesmeniz gereklidir. Hasta dosyası sizde ise mutlaka birlikte getiriniz.

Normal doğumda size bekleyenler?

Normal doğum ilk doğumlarda 10-14 saat sürebilir iken daha önce doğum yapanlarda 6-8 saat sürmektedir. Doğumhaneye gelir gelmez sizi bir yatağa alırlar ve doğum kıyafeti giydirilir.  Karnınıza yaklaşık 10 cm çapında 2 adet cihaz bağlarlar. Bu cihaz bebeğinizi kalp atımlarını kaydetmek ve rahim kasılmalarınızı kaydetmek içindir. Bebeğin kalp atımlarını sizde duyabilirsiniz. Tansiyonunuz ve nabzınız hemşire tarafından ölçülür. Takipli bir gebe iseniz tekrar kan sayımları için kan almaya gerek yoktur. Kolunuzun üstünden veya dirseğinizin ön kısmından serum vermek için damar yolu takılır. Ultrasonografi yapılmasında bebeğin geliş tipini anlamak açısından büyük fayda vardır.  Doktorunuz sizi alttan muayene etmelidir. Bu muayene ile rahim ağzınız kaç santimetre açık olduğu, rahim ağzı silinmesinin kaç derece olduğu, bebeğin gelen kısmının (%97 baş gelir) hangi seviyeye kadar inmiş olduğunu ve başın hangi yöne baktığı belirlenir.

Hemşire tarafından size bir lavman yapılır. Lavman yapılması ıkınma sırasında gaita kaçırmanızı engellediği için yapılmalıdır.

Ağrılar ve kasılmalar yeterli değil ise hafif güçlendirici ilaçlar özel aletler yardımı ile verilir.

Aralıklı alttan muayeneler ile doğum ilerlemesi takip edilir. Bebeğin kalp atımları her zaman dinlenmelidir.

Rahim ağzı yaklaşık 3 cm açıldığında belden uyuşturma yapılır.

Rahim açıklığı 10 cm'ye ulaştığı ve silinmenin %100 olması ile artık ıkınma ve bebeği aşağı doğru itme aşamasına gelinir. Bu aşamada size doktorunuz eşlik edebilir. Rahim kasılmasının başlaması ile birlikte çok serin bir nefes almanız ve büyük abdest yapıyor gibi ıkınmanız gereklidir. Kasılma devam ettiği sürece ıkınmanız gereklidir. Bu safhada doktorunuz sizi cesaretlendirmek için ıkınmalarınıza yardımcı olabilir. Ikınma süreci ortalama 1 saat sürer.

Bebeğin başı taçlanma dediğimiz şekilde görülmeye başlayınca doğum salonuna sedye ile alınırsınız. Burada gerekli temizlikler yapıldıktan sonra en son ıkınma ile doktorunuz doğumu gerçekleştirir. Doğum sonrası bebeğin kordonu bağlanır ve kesilir. Yan taraftaki özel ısıtmalı bebek yatağına konulur. Bebeğiniz kısa süre içerisinde ağlayacaktır. Bebeğin burnuna katater sokularak burun içinin açık olduğu teyit edilir. Bebeğin ağzındaki sekresyonlar temizlenir ve sizin yanınıza verilir. Bebek dostu hastanelerde artık doğum olur olmaz annenin göğsüne bebeği vermekteyiz ve emmesini sağlamaktayız. Bu esnada bebeğinizin eşi (plasentası) çıkar. Doktorunuz epizyotomi kesisi yapmış ise kendiliğinden eriyen dikişler ile onu diker. Kanama ve yırtık kontrolü yapar. Sonra bebeğiniz ile birlikte odanıza alınırsınız.

Eşiniz doğuma katılmak istiyor ise doktorunuza sorabilirsiniz. Çoğunluğunda eşinin de bu güzel olaya tanıklık etmesi için katılmasına izin vermekteyiz.

Normal doğum planlanıyor ise doktorunuz size normal vajinal doğum onam formunu okutup imzalatmalıdır. Normal doğum onam formunu görmek için tıklayınız.

Normal doğum animasyon videosu izlemek için tıklayınız.

Planlı Sezaryen

Planlı sezaryenlerde gebelik haftası 38-39 haftaya ulaştığında bebek alınabilir. Sezaryen günü öncesi ılık bir duş almak sizi rahatlayacak aynı zamanda vücut temizliği sağlayacaktır. Gece 24'den sonra hiçbir şey yiyip içmeyiniz. Önceden hazırlamış olduğunuz gebelik çantasını alarak doktorunuzun belirtiği saate doğumhaneye geliniz. Hasta dosyası sizde ise mutlaka birlikte getiriniz. Aspirin kullanıyor iseniz en az 1 hafta önceden doktorunuza danışarak kesiniz. Kanı sulandırıcı iğne kullanıyor iseniz en az 1 gün önceden kesmeniz gereklidir.

Doğumhaneye gelir gelmez bir yatağa alınırsınız ve bebek kalp atımlarınız dinlenir. Takipli bir gebe iseniz tekrar kan sayımları için kan almaya gerek yoktur. Kolunuzun üstünden veya dirseğinizin ön kısmından serum vermek için damar yolu takılır. Ameliyat kıyafeti giydirilir. Doktorunuz ve ameliyat ekibi hazır olduğunda sizi ameliyathaneye sedye ile götürürler. Ameliyat odasına girdiğinizde sizden oturmanız ve başınızı çenenize değdirerek eğilmeniz istenir. Anestezi uzmanı bel bölgesini sterilize ettikten sonra çok ince bir iğne ile belinize girer. Uyuşturucu ilaçları buradan verir. Daha sonra sırt üstü yatmanız gerekir. Doktor tarafından önce salvon ile karın bölgeniz temizlenir daha sonra batikon ile temizleme yapılır. İdrar sondanız takıldıktan sonra karın bölgesi steril bezler ile örtülür. Artık sıra doktorunuzuz bebeği çıkarmasına gelmiştir. Bu işlemler sırasında kesinlikle ağrı hissetmesiniz. Sadece dokunmaları hissedersiniz. Bebeğiniz çıktığında ve ilk nefesini alıp ağlamaya başladığında onu duymak, görmek ve öpebilmek tarifi imkânsız olan bir mutluluktur. Eşiniz doğuma katılmak istiyor ise doktorunuza sorabilirsiniz. Çoğunluğunda eşinin de bu güzel olaya tanıklık etmesi için katılmasına izin vermekteyiz.

Sezaryen planlanıyor ise doktorunuz size onam formumu okutup imzalatmalıdır. Ayrıca anestezi doktoru tarafından da anestezi onam formu okutulup imzalatılır. Sezayen onam formunu görmek için tıklayınız.

Sezaryen animasyon videosu izlemek için tıklayınız.

Doğum sonrası emzirme

Doğumdan hemen sonra bebeğinizi emzirmelisiniz. Meme uçlarından gelen ilk süt (halk arasında ağız denir) bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruduğu için çok çok önemlidir. Damlası ziyan edilmeden bebeğe verilmelidir. Bebeğinizi her 2 saate bir emzirmelisiniz. Bebekler ilk zamanlarda bol bol uyurlar. Emzirmek için bebeği uyandırmanız gereklidir. Bebeğin topuklarına hafifçe vurarak uyandırabilişiniz. Bebeğinizi emzirir iken kasıklarda kasılma hissedilebilir. Bu tamamen normaldir. Ne kadar çok emzirir iseniz sütünüz o kadar fazla olur. İlk başlarda bebeğinizin emmesi güç olabilir. Meme ucu içe bakıyor olabilir. Bu durumlarda geçici olarak pompa ile sağmak gerekebilir. Doğum sonrası bebeğe süt haricine hiç bir şey verilmemelidir. Emzirmeye bağlı meme uçlarında çatlama ve yara oluşur ise Bepanthene pomad veya Madecassol 40 mg pomad çatlaklara 3x1 sürülebilir. Meme ucunda kızarıklık, irinli akıntı, memede şişme görülür ise doktorunuza haber vermelisiniz.

Emzirmeye başlarken bebeğinizin ağzına sadece meme ucunun değil, meme ucunun çevresindeki koyu renkli kısmın da girmesini sağlayınız. Bebeğin süt alma miktarı arttığı gibi aynı zamanda meme ucunun yara olma olasılığı da azalır. Emzirmeden sonra bir damla sütü meme ucuna yayarak enfeksiyon kapma olasılığını azaltabilirsiniz.

Emzirme sırasında sakin bir ortam tercih edilmelidir. Bebek ile annenin ten teması sağlanmalıdır.

Her iki memede aşırı şişme ve ağrı, sizde hafif ateş varlığında sütün tam olarak boşaltılamadığı düşünülür. Bebeğinizi daha sık emzirin. Bazı durumlarda sütü sağmak gerekebilir. Sütü boşaltmak ile ağrı ve şişkinlik geçmiyor ise doktorunuza başvurunuz.

Tek bebeklerde emzirme pozisyonları

İkiz bebeklerde emzirme pozisyonları

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İbrahim Esinler

1974 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta eğitimini Denizli’de tamamladı. 1991 yılında İzmir Fen Lisesini bitirdikten sonra Türkiye 64. olarak Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Tıp Fakültesi İngilizce Bölümüne girdi.  Aynı yıl Türkiye İş Bankası Altın Genç ödülünü aldı. 6 yıllık tıp eğitimini döneminde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen özel başarı bursunu aldı. 1996 yılında Prof. Dr. Şeref Zileli, Yılın Başarılı Öğrencisi Ödülü kazandı. 1998 yılında tıp doktoru oldu. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Klinik ve Preklinik puanlarına göre Türkiye 4.’sü olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkl ...

Etiketler
Doğum sonrası
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube