Doğum nedir ?

Doğum nedir ?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına en çok müdahele edilen, en kolay yorum yapılan, bir kere yaşamışlığı olan herkesin hatta hiç doğum yapma durumu olmayan erkeklerin bile fikir beyan ettiği bir doğa olayıdır doğum. Doğal bir olay olarak, kendisine ait tehlikeleri de beraberinde getirir. O yüzden doğum anında jinekoloğun veya bir sağlık personelinin yardımı uygarlaşmanın getirdiği anne-bebek ölümülerini azaltma tedbiridir.

Doğum nasıl başlar ve sürer?

Her doğumun kendisine özel bir başlama şekli olmakla birlikte kabaca 4 ana şekilde doğum başlar.

1.AĞRI: 10 dk da 3 veya daha sık gelen ve en az 30 sn süren kasılmalardır.

2.KANAMA: Ped dolduran veya parçalı, taze olduğu hissi verecek kırmızı renkte. Kahverengi veya çizgi şeklinde sadece peçeteye gelen tarzda değil.

3.SUYUN GELMESİ: Bazen az miktarda sürekli bazen de birden bol miktarda şeklinde, idrarı tutamama hissini andıran miktarda ıslaklık olur.

4.BEBEK HAREKETLERİNDE AZALMA: Saat başı hissettiğiniz ve hissetmeniz gereken bebek oynamalarını hissedemez olmak.

Bu dört durumdan herhangi birisi- hepsinin birarada veya aynı anda olması beklenmez- gerçekleştiği anda öncelikle sizden sorumlu sağlık personeline haber vermeniz gereklidir. Daha sonra evde uzun bir süre geçirmeden doğum yapacağınız hastaneye doğru yola çıkmanız iyi olur.

Yıllardır edindiğim tecrübelerden yola çıkarak doğumunuz sırasında durumu zorlaştıran ülke gerçeklerimizden bahsetmek ve sizleri yönlendirmek isterim.

Doğuma giderken tüm sülaleye haber vererek hastaneye kalabalik bir topluluk halinde gitmeniz ne size ne de sağlık personeline  hiçbir katkısı olmadığı gibi son derece tatsız durumlara yol açabilecek, hastanede gürültü, emniyet, iletişim kopukluğu gibi bir sürü zaafiyet ve açığa sebep olacaktır.

Doğumda size yardımcı olacak bayan yakınınızı önceden belirleyin. Belirlediğiniz yardımcıyı mümkünse doktorunuzla yüzyüze görüştürün veya tanıştırın. Hekiminizin de bu konuda desteği, yorumu veya itirazı varsa dikkate alın.Zamanında bana bu şekilde getirilen bir hanım asla vajinal doğuma sıcak bakmayan kendi korkusu sebebiyle sezaryen olmuş bir teyze idi ve yeğenine eşlik etmek istiyordu.  Başkalarının korkularını gereksiz yere üzerinize almayın.

Size yardımcı olacak bayan yakınınızın doğurmuş olması da şart değildir. Yeter ki kendisi de sizden negatif etkilenecek birisi olmasın. Neşeli keyifli sizi rahatlatacak kişilik yapısı yeterli. Aşırı karışan, her konuda fikir beyan edip, muhalif bir tavır sergileyen, hasta hekim ebe üçgenini bozan bir yakın herkesi gerer. İşi güçleştirir ve enerjinin boşa gitmesine sebep olur.

 Doğuma yardımcı ekip belirlenirken yardımcının yedeklenmesi iyi olur.  Bir diğer kişi de evinde yedek beklesin. Doğum bazen yirmi dört saati bulabilir. Bu durumda yakınlar dönüşerek görevi devralırlar ve yorulmuş olanlar evde dinlenerek daha iyi bir şekilde hastaya hizmet edecek enerjiyi depolarlar.

 Doğumun evreleri vardır. Doğumu yaptıran kişiler bu evrelere göre hareket eder ve karar verir. 

Doğumun 1. evresi: Doğumun başlaması (yazının başlangıcında belirttiğim dört ana şekildeki başlangıçtan birisinin oluşması) ile bebeğin başının dışardan görünecek hale gelmesi arasıdır.

Doğumun 2. evresi: Başı görünen bebeğin dışarıya tüm vücudu ile çıkarılmasıdır.

Doğumun 3. evresi: Plasentanın ( bebeğin eşi olarak bilinir) tam ve kendiliğinden ayrılmasıdır.

Bu evrelerin sağlıklı ve normal olarak tamamlanmış olması ile tehlikeler hemen geçmez. Doğum yapmış kadının doğumdan hemen sonra kanama riski yüksektir. Doğum sonrası bir geceyi  hastanede geçirmek önemlidir. Rahmin yeterince kasılamayıp kanamayı kontrol edememesinden veya başka bir sebepten kaynaklanan kanama riski, ıkınırken damarlardaki basıncın değişmesinden kaynaklanan kafa içi kanama veya pıhtı atma riski gibi çok acil müdahele gerektiren ve hayati önem taşıyan durumlar doğum sonrasında da devam eden koşullardır.

Doğum yapacağınız hastaneyi seçerken, evinize en yakın hastane olması gibi bir kriter yerine öncelikle hekminize sorarak onun en rahat çalıştığı, ekip ruhu gelişmiş, gece de sürdürülebilen kalite anlayışı olan, gece yardımcı kadın hastalıkları doğum doktorunun bulunduğu, ebeleri deneyimli, acil anestezi imkanı bulunan, ameliyathanesi uygun, bebek ve anne için gerekirse yoğun bakımı olan bir hastane olmasına dikkat ediniz.

  Hastane masraflarını belirlerken olabilecek her tür beklenmedik  durumu hekiminizle doğumdan bir-iki ay önce konuşup bütçenizi belirleyin. Fazladan bir gece yatış, epidural anestezi ücretlerini dahil ederek ücretlendirme yapın. Bütçenizi yaparken, harcamalarınızı hayati öneme göre sıralayın.Önceliği bebek mobilyası, odası, beşiği, kıyafetleri, partisi, çikolatası, süslemesi, fotoğrafçısına ayırıp, kalanı hastane seçiminde kullanmayın. Önceliği hekiminizle belirlediğiniz hastaneye, kalanını diğer masraflara bölüştürün.

Doğum yapmak bir kadının hayatının en önemli dönüm noktasıdır. Çünkü kadınlıktan anneliğe dönüştüğü anların izdüşümleridir. Doğum anıları yıllar geçse de unutulmaz. Her zaman taptaze ve capcanlıdır. Güzel ve unutulmaz doğumlar için, kalın sağlıcakla.

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı

Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, 17 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Halkalı Kent Hastanesi'nde, Gelişim Hastanesi'nde, Memorial Hizmet Hastanesi'nde, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmış olan Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, mesleki çalışmalarına Bakırköy'de bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, Türkiye Jinekoloji ve Obstetriks Derneği, Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Jinekolojik Endoskopi Derneği, Türk T ...

Etiketler
Doğum nedir
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube