Doğum kontrolu

Doğum kontrolu

Aile planlaması fertilite kontroludemek bireylerin istediği sayıda istediği kadar çocuk yapmasıdır. Aile planlanması ancak istenmiyen gebeliklerden korunmak için bireylerin sağlıklarına zarar vermeden kendine uygun metodıu deneyimli doktorlar veya eğitilmiş sağlık personeli tarafından kullanılımını anlatımasıdır.

KORUNMA METODLARI

1-istemli sterilizasyon

a- tüp ligasyonu geri dönüşüm yoktur yüksek oranda etkilidir

b-vazoktomi Erkekte vaz deferensin okule edildiği cerrahi işlemdir işlemin etkil olabilmesi için en az 20 ejekulatıon gerekir.

2- hormonal kontroseptıon

a- kombine oral kontroseptıvler. Ovulatıonu engelliyerek cervikal mukusu kalınlaştırarak ve endometrıumu değiştirerek gebelik oluşumunu önleyen sentetik ostrojen progesteron preperatlarıdır. Kombine oral kontroseptivler menometroraji dysmenoredede kullanılır. Emziren annede en az 6 ay kullanılmamalıdır emzirmeyen kadınlarda 3 haftadan sonra verilrbilir. Eğer bir cyclusta 1 hap unutulmuşsa diğer hapın zamanı geldiğinde birlikte alınabilir eğer fazla gün unutulursa haplar aşlmaya devam edilir fakat ek koruma gerekir.

b- Yalnız progesteron içeren kontroseptivler ovulatıonu süprese eder cervikal mukusu kalınlaştırır, tubal motıliteyi değiştirirve endometrıum yapısını etkiler kombinelere karşı avantajı emziren annelerde kullanabilir terotojenik değildir. Karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur,kanama yapabilir, dikkatle takip etmesi gerekir.

c- yalnız progesteron içeren enjektabl kontroseptivler DEPO PROVERA 150MG 3 ayda bir yapılır bazen atrofi ile uzun süre amenoreye bazende uzun süren kanamalara sebep olabşlir saç dökülmesi yapabilir fertiliteye dönüş 6-7 aydır birde ayda bir yapılan mesıgna var

d- Yalnız progesteron içeren implantlar ön kola cilt altına yerleştirilir levogesterol içeren ince bükülebilir kapsülklerden oluşturulmuştur. Ovulatıonu engelleyerek cervikal mukusu kalınlaştırarak endometrial atrofi yaparak tubal motilitiyeyi bozarak gebeliği engeller NORPLANT yerleştirildikten 48 saat sonra etkilidir süresi 3 yıldır

BARİYER METODLAR         

1-KONDOM     

2-SPERMESİDLER

3-RAHİM İÇİ ARAÇLAR

4-DİAFRAM ve CERVİKAL KEP

RAHİM İÇİ ARAÇLAR

flexible medikasyon içeren rahim içine konan araçlardır bizde 2 çeşidi vardır;

             1- bakırlı 380 çeşitleri var firmalara göre değişir

             2- progesteron salan sistem mirena

Bakırlı sistemler kişiye göre değişken 10 yıla kadar koruyabilir  progesteron salanlar cervikal mukusu kalınlaştırır ve endemetrıumu inceltir. Gebelik şüphesinde pelvik enfektıon varsa kullanılmaz vaginal kanama maliğnite şüphesinde kullanılmaz  kontebdikasyonu enfektıon menorajı dış gebelik olabilir.

ACIL KONTRASEPTION  KORUNMASIZ BİR İKİŞKİDEN SONRA İLK 72 SAAT İÇİNDE YÜKSEK DOZ OSTROJEN ve PROGESTERON VERİLİR  OVULATIONU ENGELLER  DEZZAVANTAJI YÜZDE YÜZ DEĞİLDİR KORUNMA İLACI DEĞİLDİR. YÜKSEK ORANDA BULANTI ve KANAMA YAPAR.

Op.Dr.Meral TÜZÜN

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

 

 


            

     

           

 

 

 

 

 

 

 


            

     

           

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Meral Tüzün

Op. Dr. Meral TÜZÜN, İzmir doğumludur. Lisans öncesi eğitimini İzmird'e tamamlayan Dr. TÜZÜN, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini İzmir Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiştir. Ege Üniversitesi Endokrin Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tüzün ile evli olup 2 çocuk annesidir.

Özle ilgi alanları arasında doğum takibi ve jinekolojik hastalıklar bulunan Op. Dr. Meral TÜZÜN, İzmir - Konak'ta bulunan özel kliniğinde hastalarına şefkatle hizmet vermeye devam etmektedir.  

Etiketler
Doğum kontrol yöntemleri
Op. Dr. Meral Tüzün
Op. Dr. Meral Tüzün
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube