Diz protezine kim aday?

Diz protezine kim aday?

Diz protezi ameliyatı, ciddi şekilde harabiyete uğramış diz ekleminde ağrıyı gidermek ve fonksiyonları iyileştirmek için yapılır. Ameliyat esnasında cerrah, harap olmuş kıkırdak ve kemik yapıyı diz eklemini oluşturan femur, tibia ve patella kemiklerinden keserek uzaklaştırır ve yerine, yüksek evreli plastik ve polimer ile metal alaşımlarından kombine edilmiş suni eklemi (protez parçalarını) yerleştirir.

Eskiden çok kaba ve menteşeli protezler kullanılır iken günümüzde hastanın kemik kalitesine, yaşına, hareket kabiliyetine ve kilosuna uyum sağlayacak geniş yelpaze içerisinde uygun protezler kullanılmaktadır. Çoğu diz protezinde amaç dizin doğal hareket alanını yeniden oluşturmaktır.

KİM ADAYDIR?
Diz Protezi osteoartrit, romatoid artrit ve diz kireçlenmesi ile karşımıza çıkan diğer hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Diz protezi size yardımcı olur eğer ;

Aktivitelerinizi kısıtlayan ağrınız varsa (yürüme, merdiven çıkıp inme, sandalyeye oturma yada kalkma gibi yada istirahat halinde bile ciddi ağrılar olması).

Kısıtlanmış fonksiyon ve hareketlilik azalmış ise ( Diz hareketlerinizi kısıtlayan kronik şişlik, harekat kısıtlılığı) .

Şikayetlerinizi geçirmek için tüm diğer metodları kullandı iseniz ( istirahat, kilo vermek, fizik tedavi, breysleme v.s hepsinin başarısız olması).

Diz deformitesi gelişmeğe başladı ise( dizin içe yada dışa açılanması)

55 yaşın üstünde iseniz.

Sağlığınız cerrahi girişimi tolere edecek kadar iyi ise diz protezine adaysınızdır ancak kararı yine hastanın kendisi verir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kaan Erler

Prof. Dr. Kaan Erler
Prof. Dr. Kaan Erler
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube