Diz protezi nedir?

Diz protezi nedir?

Diz eklemi uyluk,kaval ve diz kapağı kemiklerinden meydana gelir. Bu kemiklerin ekleme bakan yüzleri kıkırdak adı verilen düzgün, parlak, hafif mavimsi bir doku ile kaplıdır. Çeşitli hastalıklara ve travmalara bağlı olarak bazı kişilerin diz eklemlerinde bu kıkırdak doku bozulur. En sık karşılaşılan  ‘’kireçlenme’’ adını verdiğimiz, kıkırdak dokunun yumuşaması, çatlaması, incelmesi ve zamanla tamemen kaybolması şeklinde ortaya çıkan hastalıktır. Bu durumda eklem artık görevini tam olarak yapamaz. Kıkırdağı kaybolan eklemde, kemikler hareketler esnasında birbirlerine sürterek aşınmaya ve şiddetli ağrı yapmaya başlarlar. Ağrı ile birlikte eklem hareketlerinde kısıtlanma başlar ve yürüme  ile birlikte  özellikle merdiven çıkma zorlaşır. Hastalığın başlangıcında ağrı, çeşitli ağrı kesiciler ve Fizik Tedavi, koltuk değneği kullanma, diz eklemine yapılan çeşitli iğneler ile kontrol edilebilir. Ancak ilerleyen yıllarda ağrının şiddeti artar ve hastalar artık yürümek bile istemezler.  Bu durumda şikayetleri ortadan kaldırmanın  tek çaresi, diz ekleminde bozulmuş olan kıkırdakların yerine, metal ve plastik malzeme kullanılarak hazırlanan ve ‘’ Diz protein ’’ adı verilen oluşumu kaplamaktır.

Diz problemi olan hastaya bütün tedaviler uygulanmış ve artık ağrıyı kesmek mümkün olmuyor ise doktorunuz size Diz Protein yapmayı teklif edecektir.

Diz Protezi uygulanacak hastanın, bu ameliyatta herhangi bir sorun yaşamaması için, öncelikle  tüm yaşam fonksiyonlarının  muayene edilmesi gerekmektedir. Eğer ameliyatı riske sokacak herhangi bir sorun tesbit edilir ise , önce bu sorunun tedavisi yapılacak sonra ameliyat kararı verilecektir. By Pass ameliyatı geçirmiş olmak,  yüksek tansiyon, şeker veya parkinson hastası olmak ameliyat için engel  değildir. Ameliyat sonrası süreçte yaşanabilecek çeşitli komplikasyonlara önlem olarak  ameliyat öncesinde ve hemen sonrasında bazı ilaçlar kullanılacaktır. Ameliyat sonrası tuvalet ihtiyacını karşılamak  ve çıkan idrar miktarını kontrol edebilmek için sonda takılacak ve birkaç gün kullanılacaktır.

Ameliyat spinal veya epidural anestezi şeklinde, bel bölgesinden aşağısının ağrı hissi ortadan kaldırılarak veya genel anestezi şeklinde hasta  uyutarak gerçekleştirilir. Hastaya en uygun anestezi şekline anestezi doktoru karar verecektir.

Ameliyat sonrasında  kan nakli gerekebilir, bunun için ameliyattan önce hastanın kendi kanı alınarak saklanabileceği gibi, kan bankasından alınan, hastaya uyan kan da kullanılabilir.

Diz Protezi ameliyatı yaklaşık 45 ile 60 dakika arasında sürer. Eğer her iki dizde de hastalık varsa, iki diz aynı gün ameliyat edilebilir ve o zaman ameliyat süresi 90 ile 120 dakika arasında sürecektir. Ameliyat kesisi dizin ön tarafında ve yaklaşık 15 cm uzunluğundadır. Diz eklemini meydana getiren kemiklerin hasarlanmış olan kıkırdak dokusu, uygun aletler kullanılarak soyulur ve bunun yerine protez adı verilen kaplama malzemesi, özel kemik çimentosu yardımı ile  yapıştırılır.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, diz ekleminin normal hareketlerini yapabildiği tesbit edilerek, ameliyattan sonra eklem içerisinde toplanacak kanı dışarı almak için diren adı verilen, ince bir boru, hastanın dizine yerleştirilir ve yara kapatılarak ameliyata son verilir.

Ameliyat bittikten sonra belirli bir süre ameliyathanede gözetim altında kalan hasta daha sonra odasına alınır ve toplar damarlarda oluşma riski bulunan pıhtıya ve emboliye karşı 10 gün süre ile antiembolik tedavi başlanır. Bu tedavi, verilen ilaçların yanı sıra, antiembolik çorap giydirilmesi, erken harekete başlanması şeklinde devam eder. Enfeksiyon riskine karşı 48 saat süre ile de antibiotik uygulaması yapılır.

Ameliyatın ertesi günü hasta fizyoterapistin yardımı ile kaldırılarak yürütülmeye başlanır. İlk gün bazı hastalar sade ayakta durabilirler. Bu süreçte tansiyon düşmesine bağlı fenalık hissi  olabilir. Bu durumda hasta sadece yatak kenarında oturtulur ve tansiyonun normale gelmesi beklenir. Daha sonraki günlerde yürüme egzersizleri ile birlikte diz çevresi kaslarda güçlendirci egzersizler, eklem hareketini arttırıcı çalışmalar yapılacaktır.

Ameliyattan sonra iyileşme belirli bir noktaya geldiğinde hasta evine çıkartılır. Bu süre ortalama 3 veya 4 gündür. Bundan sonraki çalışmalar evde ve fizyoterapistlerin eşliğinde devam eder. İlk 2 veya 3 hafta kadar yürüyüşlerde koltuk değneği veya yürüteç adı verilen cihazlar kullanılır. Ameliyattan 1 ay sonra, ilk kontrol için hasta herhangi bir destek kullanmadan evinden çıkarak, doktorunu ziyaret edebilecek duruma gelir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nejat Güney

Prof. Dr. Nejat Güney, 1948 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Galatasaray ve Pertevniyal Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise mezuniyetinin ardından tıp öğrenimini İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde almış ve 1973 yılında mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise 1975–1980 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD gerçekleştirmiş ve sonrasında da aynı fakültede çalışmalarına devam etmiştir. 1986 yılında doçentlik, 1994 yılında ise profesörlük unvanını almıştır. Özellikle 1980 yılından sonra çocuklarda kalça çıkığı, çarpık ayak ve kırıklı hastaların tedavileri ile ilgilenmiş ve bunun yanında da  eklem hastalıklarının tedavileri üzerine yoğunlaşmış, kalça ekleminin kireçlenmeleri ile romatizmal hastalıklar üstüne çalışmalar yapmıştır. Prof. Dr. Güney, 1987 yılında 3 ay Londra’da Royal Nat ...

Etiketler
Diz protezi ameliyatı sonrası
Prof. Dr. Nejat Güney
Prof. Dr. Nejat Güney
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube