Diz ağrısı nedenleri

Diz ağrısı nedenleri

DİZ AĞRISI:

Ani oluşan diz ağrılarının genelde nedeni aşırı zorlanma ve incinmedir.Bu tür diz ağrıları çoğu zaman doktorunuza gitmenizi gerektirmez kendiliğinden iyileşir..Diz eklemi vücudumuzun en büyük eklemidir.Tüm günlük aktivitelerimizde (vücudumuzu taşıma,yürüme,kalkma ,koşma gibi) ekstra fazla yük ve kuvvetlere maruz kalır , bu nedenle zorlanması sonucu en fazla ağrı hissettiğimiz eklemimizdir.

NEDENLERİ:

Zorlama:

Dizinizi fazla zorlamaya bağlı oluşabilecek ağrılar genelde istirahat ile geçer.

Örneğin bu zorlama ağrısı spor yaptıktan sonra oluşuyorsa ,spora başlamadan önce diz kas ve tendonlarınızı ısıtarak germe egzersizlerini daha uzun süre ile yapabilirsiniz.Yada spor olarak yüzme gibi su içerisinde yapılan ve dize daha az yük binen sporları tercih edebilirsiniz.

Tendon iltihabı:(Tendinit)

Diz eklemine etki eden kasların uzantıları olan tendonlar, ısınmadan yapılan spor aktiviteleri sonrasında ( basketbol, futbol ve voleybol gibi zıplamalı sporlar ) diz çevresinde tendonların kemiklere yapışma yerlerinde ağrı, şişlik ve bazen kızarıklık olabilir.Genelde istirahat,ağrı kesici ,soğuk uygulaması ve bandaj ile şikayetler geçecektir.

Hizmetçi dizi:

Özellikle diz kapağı kemiğinin yere dayanılarak yapılan genelde ev temizliği işlerinden sonra diz önünde bulunan bursanın şişmesi sonucu sıvı birikimi ve ağrı olmasına denir.(eklem içi enjeksiyon ve diz egzersizleriyle genelde tedavi edilir)

Ön diz ağrı sendromu:

Diz kapağının hemen önünde oluşan sebebi tam olarakta bilinmeyen bir ağrı çeşididir.diz travması yada çok merdiven inip çıkma, uzun süre oturduktan sonra kalkma durumlarında ortaya çıkar.(eklem içi enjeksiyon,ağrı kesici ile genelde tedavi edildir.)

Gut :

Böbreklerin kandan ürik asidi tamamıyla atamadığında oluşan bir rahatsızlıktır.Kanda ürik asit artışıyla birlikte eklemlerde calsyumtirofosfat kristallerinin diz ekleminde birikmesi ile birlikte ,eklemde ağrı, kızarıklık ve ısı artışı olma halidir.Ürik asidin kanda normal seviyeye getirilmesi ile şikayetler ortadan kalkar.

Osgood schlatter hastalığı:

Diz kapağının hemen altındaki yükseltide (tuberositas tibia) şişilik ve ağrı oluşması halidir..Çocuklarda büyüme çağında sporla zorlama sonucu oluşur.Spor aktivitesinin kısıtlanması ile şikayetler azalır.Daha sonra şikayetler kendi kendine geçecektir.

Menisküs yırtığı:

Diz eklemin de amörtisör görevi yapan oldukça esnek elastik yapıdaki dokulardır. Düşme, dizde rotasyon veya spor yaralanması sonucu menisküs yırtıkları oluşabilir.Orta yaş ve sonrasında da yığranma sonucu yırtıklar oluşabilir.Bazen büyük yırtıklarda diz eklemi kilitlenebilir.Semptomlar çoğu zaman basit tedaviyle geçer ,büyük yırtıklarda artroskopik cerrrahi gerekebilir.

Çapraz bağ kopması:

Dizin çapraz bağ yaralanmaları deyince akla gelen çoğunlukla Ön çapraz bağ(ACL veya ÖÇB) kopmasıdır.Arka çapraz bağ kopması çok nadirdir.Dizde ağrıya ve içerisinde kanamaya (hemartroza neden olur.Genç hasta grubunda ön çapraz bağ nakli yapılması gereklidir.

Dizde kireçlenme:(gonartroz);

Diz eklem kıkırdağının aşınması sonucu yeni ,ağrılı kemik çıkıntılarının oluşmasına gonartroz ( diz kireçlenmesi) denir.Orta ve ileri yaş hastalarının diz ağrılarının büyük çoğunluğu diz kireçlenmesidir.

TEDAVİ:

Diz ağrılarında en iyi ve yaygın tedavilerin başında eklemi dinlendirmek ve buz uygulaması yapmak gelir.

Diz egzersizleri diz ağrılarının azaltılmasında oldukça etkilir.Doktorunuzun tavsiyesi ile ağrı

kesici ve ödem giderici ilaç ve kremler,fizik tedavi uygulamaları bazı durumlarda eklem içi ilaç ve eklem sıvısı uygulamaları, hastanın hem ağrısını azaltır, hemde daha konforlu bir eklem haraketleri sağlayabilir.

İleri derece de kireçlenme vakalarında Ortopedi hekiminizin görüşüne göre cerrrahi uygulaması gerekebilir.

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birol Basiç

Op.Dr Birol BASİÇ, 1966 yılında Edirne'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1990 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Vakıf  Gureba Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1997-2013 yılları arası Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Op.Dr Birol BASİÇ, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Bahçelievler Özel Vital Hospital’de devam etmektedir.

Op.Dr Birol BASİÇ, Türk Tabibler Birliği,Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Diz bölgesinde ağrı
Op. Dr. Birol Basiç
Op. Dr. Birol Basiç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube