Diyetlerde aşure tüketimi

Diyetlerde aşure tüketimi

Diyetinizde aşure kullanımı doğru bir tercih mi ya da bir kaçamak mı bakılmasında fayda var. Diyetlerinizdeki çeşitliliği sağlamak, doğanın tüm rengini sofralanızda tutmak hem sağlıklı beslendiğinizi gösterir hem de diyetteki sağlamış olduğunuz çeşitlilikle sıkılmayı engelleyip diyetten vazgeçme durumunu en aza indirmiş olursunuz.

O halde diyetinizdeki çeşitliliği sağlayabilmek için, hep yasak olarak bildiğimiz tatlıları doğru tercihler ile sağlıklı hale getirebilmek için aşurenin faydalarından söz edebiliriz.

Bir diyetisyenin gözünde aşure; farklı bir lezzet, mükemmel bir tat, sadece tatlı değil; lezzetli bir öğün, çok güzel bir yemektir. Çünkü içerisinde her türlü besin grubunu görebilirsiniz; süt ile renk katıp, besin zenginleştirilmiş aşurelerde süt grubunu, kurubaklagille ve fındık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler ile süslenmiş aşurelerde et grubunu, kurutulmuş meyvelerle ve mükemmel bir antioksidan kaynağı olan nar taneleri ile süslenmiş aşurelerde meyve grubunu ve son olarak yarma kullanıldığı için tahıl grubunu rahatlıkla bulabilirsiniz. Böyle bir besin zinciri olarak düşünüldüğünde aşure, gerçekten çok güzel bir yemektir aslında.

Liften zengin olması nedeniyle bağırsak sisteminizi güçlendiren bu yiyecek kabızlık şikayetlerinizi azalttığı gibi, posadan dolayı kolesterolü düşürmesine yardımcı olur ve kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etki gösterir ve bazı kanser türlerine karşı da önleyicidir.

Mevsimi gelmişken nar taneleri ile renklendirmeyi tercih edebilirsiniz. Çünkü güçlü bir antioksidan kaynağı olan nar ile bağışıklık sistemini güçlendirdigi gibi, kalbp sağlığınızı korumaya yardımcı olur ve bir çok kanser için de önleyici bir meyvedir. Aynı şekilde fındık, badem ve ceviz gibi sert kabuklu meyveleri de kullanmanızda besin çeşitliliği yönünden faydalı olabilir! E vitamini ve Omega - 3 kaynağı olan sert kabuklu meyveler de çok iyi bir antioksidan olup; bağışıklığınızı güçlendirir, antikansorejendir, kalp sağlığınızı koruduğu gibi, beyin hücreler için de mükemmel besinlerdir.

Tarçın ile süsleyerek lezzetine lezzet kattığınız gibi kan şekerinizi regüle haline getirebilirsiniz.

Emziren anneler için harika bir süt yapıcı tatlıdır, yemektir aşure... Yalnız ilk haftalarda bebeginizde gaz şikayetleri fazla olmasından dolayı tüketilmesi doğru olmaz. Ama canınız çok cektiyse; gaz yapıcı olan kurubaklagil grubuna geceden ıslatma suyuna bir miktar kimyon kullanarak ve sütü de laktozsuz tercih ederek şikayetleri en aza indirebilirsiniz.

Vejetaryenler için de çok güzel bir yiyecektir. Kurubaklagillerden, kurutulmuş meyvelerden ve sert kabuklu meyvelerden dolayı demir deposu da diyebiliriz. Aşure kurubaklagil ile tahıl grubu bir arada içermesiyle yumurta ve anne sütte ki gibi kalite bir protein kaynağıdır.

Şeker kullanmak istemeyenler, besin zenginleştirmek için Bal veya pekmez de kullanabilirler. Şeker hiç almak istiyorum diyenler ve diyabet olan kişiler, stevia veya sucralose gibi doğal tatlandırıcı kullanarak da sağlıklı lezzet katabilirler.

Bir kase aşure yaklaşık 250 - 350 kkal içermektedir. Hem enerji açıdan hem de yararları açıdan bakıldığında aşure sadece tatlı değil, çok lezzetli bir ögündür, yemektir aslında... Ve bu nedenle haftasonları brunch tarzında geç kahvaltı yapıyorum diyorsanız; brunch ile akşam yemeği arasında çok lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı diyebileceğimiz bir öğün olarak kullanabilirsiniz aşureyi.

Tüm bu yönleri ile incelendiğinde bir diyetisyen için aşure; kaçamak değil, hafta sonu veya haftanın her hangi bir günün lezzetli bir öğünü, mükemmel bir tadır. Diyetinizi haftada 2 günü tek bir öğününüzde renklendirebileceğiniz aşure tutkusuna hayır demeyiniz!...

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Akça

Dyt. Cihangir AKÇA, 20 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve 2011 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.

Üniversite eğitimlerinin ardından, Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi'nde, Atlantis Sport Center'da, Tatvan Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Dyt. Cihangir AKÇA, mesleki çalışmalarına Medikalpark Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diyet
Dyt. Deniz Akça
Dyt. Deniz Akça
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube