Diyabetin farkında mıyız?

Diyabetin farkında mıyız?

Tip-2 diyabet nüfusun artışına, toplumun yaşlanmasına, obezite ve hareketsiz yaşamın artmasıyla görülme sıklıpı artan, uygun bir şekilde tedavi edilmezse hastane yatışları ve ölümlerin artışına kadar giden bir hastalıktır. Gerekli testlerin erken yapılması, yeterli tedavi ile hayat kalitesinin yükseltilebileceği bir hastalıktır. Diyabet tedavisinin temelini hastanın eğitim, kan şekerinin normale çekilmesi, oluşacak komplikasyonların ve risklerin kontrol altına alınması oluşturur.

Hastalığın tipi ve seyri ne olursa olsun önemli olan hastanın eğitimi, diyeti ve egzersizinin doğru şekilde planlanması ve tanı anından itibaren bu değişikliklere başlanmasıdır.  Tedavi ve diyet programların hastanın hiperglisemi ve hipoglisemisi, ek alışkanlıkları, hayat tarzı göz önüne alınarak planlanmalıdır.

Diyabet tedavisinde tıbbi beslenme ve yaşam tarzı değişikliğiyle kan şekeri seviyesi ayarlanmazsa oral antidiyabetik ilaçlar tedaviye eklenir. Hayat tarzında hiçbir değişiklik yapmadan bu ilaçların faydalı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kullanılan oral antidiyabetik ilaçların yan etkileri olduğunu unutmadan mutlaka doktorunuz ve diyetisyeniniz kontrolünde tedavi ve beslenme programıyla birlikte kullanınız.

Her hastanın uygulayacağı diyet birbirinden farklıdır. Bunun nedeni de kişilerin boy ve ağırlıklarının farklı olması ve ihtiyaçları olan enerji – besin ögelerinin değişmesidir.

Kan şekerinin düşüreceğim diye aç kalınmaz!

Bunun yerine sağlıklı beslenip ona göre ilaç ve insülin dozu ayarlanmalıdır. Tıbbi beslenme programımızda yer alan besinlerden fazla yemek kan şekerinin yükselmesine az yemek ise kan şekerinin düşmesine neden olur.  Bu iki durumda da kan şekeri kontrolü bozulur. Başta böbrekler, gözler ve karaciğer olmak üzere birçok organ bu ani değişikliklerden olumsuz yönde etkilenir.

Diğer bir önemli konu ise ana ve ara öğünlerin atlanmamasıdır.

Beslenmede değişiklik yapmak ilk aşamada zor olsa da daha sonra alışılır. Çok acıkma,susama ve idrara çıkma sorunları düzene girer ve hayat kalitesi artar.

Diyabetli bireylerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

1.Yağı azaltın.

2.Bol lifli beslenin (sebze ve meyveyi fazla tüketin. Zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin.)

3.Bol su için.

4.Gün boyu bir çok besin maddesinden tuz alıyoruz. Yemeklere ekstradan tuz eklemeyin ve günlük tuz tüketiminiz 1 çay kaşığını geçmesin.)

5.Çok şekerli besinleri (kek, pasta, börek, reçel, bal, pekmez, şerbetli tatlılar) hayatınızdan çıkarın.

6.Beyaz ekmek yerine koyu renkli ekmekleri tercih edin.

7.Etiket okuma alışkanlığı kazanın.

8.Herhangi bir sağlık sorununuz yok ise sporu hayatınızın temel ve değişmez bir ögesi haline getirin. Her gün yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş hücrelerin insuline olan duyarlılığını arttıracaktır.

9.İdeal ağırlığınıza ulaşmaya çalışın.

10.Mümkün olduğunca doğal beslenin –light-diyet ürünlerin fazladan işlemden geçtiğini unutmayın.

Sağlıklı olmak için uyumlu-ılımlı-sabırlı ve kararlı olun

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Cansu Teke

Etiketler
Diyabet tedavisi
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube