Diyabet hastalarında kan şekeri seviyesi ne olmalı?

Diyabet hastalarında kan şekeri seviyesi ne olmalı?

Tip2 Diyabet hastalarında  ağızdan kullanılan birkaç grup ilaç vardır. Bunların bir kısmı insülin direncini azaltıcı bazıları pankreas beta hücrelerinden insülin salgılatarak etkili olurken bir kısmı bağırsak üzerinde bazı hormonların salgısını artırarak etkili olmaktadır. Şeker emilimini azaltarak etkili olan ilaçlar da vardır.  Kan şekeri ağızdan kullanılan ilaçlar ile ayarlanamayan hastalarda veya komplikasyon gelişmiş hastalarda insülin tedavisi gerekebilmektedir.

Tip1 şeker hastaları hastalığın ilk tanısından itibaren insülin kullanmalıdır.

Tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri hedefleri  hastanın özelliklerine ve klinik durumuna uygun olarak bireysel bazda belirlenmelidir.

KAN ŞEKERİ HEDEFLERİ 

1- Genel olarak diyabetli hastalarda 3 aylık şeker ortalamasını gösteren HbA1C hedefinin ≤%6.5  olarak belirlenmesi tercih edilmelidir. Yaşlı hastalarda veya şekeri sık düşenlerde daha yüksek hedefler belirlenebilir.

2-Şeker hastalarında tedavi seçiminde hastanın günlük ihtiyaçları beslenme düzeni dikkate alınmalı tedavi bireyselleştirilmelidir.  

3-Hastada açlık kan şekeri (öğün öncesi şeker ) 70-120 mg/dl olmalıdır.

4- Şeker hastalarında tokluk kan şekeri önemlidir. Tokluk kan şekeri, öğünün başlangıcından 2 saat sonra ölçülmelidir. Tokluk kan şekeri hedefi <140 mg/dl olmalıdır.  Yaşlı hastalarda tokluk kan şekeri için daha yüksek hedefler belirlenebilir.

5- Gece uykudan önce hastaların kan şekeri 90-130 mg/dl olmalıdır. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fevzi Balkan

Etiketler
Şeker hastalığı
Prof. Dr. Fevzi Balkan
Prof. Dr. Fevzi Balkan
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube