Dişlerimizi korumak için ne yapmalıyız?

Dişlerimizi korumak için ne yapmalıyız?

- Ağız hijyenini sağlamamız gerekir

Ana unsur DİŞLERİ FIRÇALAMAKTIR ama diş fırçalaması ancak doğru yapılırsa etkili olur: Aslında her yemekten sonra dişleri fırçalamak gerekir, bu mümkün olmadığında bile iyi bir ağız hijyeni için dişleri günde en az iki kez fırçalamak kaçınılmazdır. Dişleri sabah kahvaltısından sonra ve en önemlisi akşam yatmadan önce ortalama 3er dakika gibi bir zaman ayırarak fırçalamak gerekir. Daha etkili bir fırçalama için diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi ve floridli diş macunların kullanılması önemle tavsiye edilir. Florid diş minesini koruduğundan diş çürümelerine karşı temel element olarak kabul edilir.

Dişlerimizi elektrikli Diş fırçaları ile daha kolay ve daha iyi fırçalayabiliriz. Başlık daha küçük olduğundan, fırça dişlerin arka bölgelerine daha rahat bir şekilde ulaşıp daha etkin bir temizlik yapmamızı sağlıyor. Elektrikli fırçalar özellikle çocuklar ve üç boyutlu diş fırçalamada zorluk çeken yaşlı hastalar için büyük kolaylık sağlar. Ayrıca gelişmiş sistemlerde başlıkların değiştirilebilir ve diğer bölgelerin yıkanılabir olduğu için bir Ailede  sadece bir adet elektrikli cihazın bulunması yeterli oluyor.

- Ağız hijyenini sağlamak için tamamlayıcı yöntemler uygulanmasına önem göstermeliyiz

İzleyen yöntemler diş fırçalamanın yerini tutmaz, ama ilave ve tamamlayıcı teknikler olarak ağız hijyeni konusunda önemli rol almaktadırlar. 

- Diş ipi: Diş ipi günde 1 kez yatmadan önce, son diş fırçalamasından sonra kullanılmalıdır. Diş ipini kullanmaya alışık olmayan hastalar ilk dönemde haftada 1 kez Diş ipi kullanabilirler, daha sonra el alıştığında da günde 1 kez veya her fırçalamadan sonra kullanabilirler. Diş ipinin özelliği, fırçanın ulaşamadığı bölgeleri etkili bir şekilde temizlemesidir. Nitekim yemek yerken çiğneme esnasında dişlerin arasına gıda girer ve temizlenmediği sürece o bölgede bulunan bakteriler bunlardan faydalanıp dişlerin çürümelerine sebep olacak asit üretirler. Böylece Dişlerin ara yüzeyleri büyüklüklerine göre Diş ipi veya Ara yüz fırçaları ile temizlenmediğinde er ya da geç - özellikle Diş eti çekilince ve Diş aralığı büyünce - kolay çürüdüklerin oluşmasına olanak sağlar, dolayısıyla bu durumu engellemek için özel ilgi gösterilmeli.  

- Şekersiz sakızlar: Özellikle dışarıda yemek yenildiğinde diş fırçalamak pek mümkün olmuyor, bu sebeple şekersiz ve Xylit içeren sakızlar hızlı ve pratik çözüm olabilir. Ayrıca çeşitli aromalar içermeleri nefesi ferah tutar.

 - Gargara: Çok pratik bir teknik olup her gün bir kez uygulanabilir. Ağız içinde bulunan bakteri sayısını azaltmakta yardımcı olur ve nefesi ferah tutar. Farklı çeşit gargaralar bulunduğundan dolayı diş hekiminize ziyarette bulunup size özel reçetelendirdiğini kullanmaya önem göstermelisiniz.

- Diş hekimini düzenli ziyaret etmeyi ihmal etmemeliyiz

En az yılda bir kez muayene olmak için diş hekimin ziyaretinde bulunulmalı. Yukarıda belirtilen tüm yöntemler doğru bir şekilde uygulanmış olsa da hiçbir zaman dişlerin tehdit altında olmadığı anlamına gelmez.
Diş çürükleri ve bazen derin çürükler bile kendilerini ağrı veya hassas olarak belli etmez. Ayrıca bazı durumlarda çürük gözle bile görünmeyip, ancak Röntgen çekildiğinde belli olur. Düzenli olarak Diş Hekimine kontrole gittiğinizde, yeni oluşan Diş Çürükleri fazla büyümeden erken tespit etme şansından faydalanarak tedavi edilmeleri Diş Sağlığınız için çok önemlidir.
Nitekim günümüzde çok titiz ve düzenli Diş Bakımı ile diş taşının oluşumunu azaltabilsek de tamamen engellememiz mümkün değildir. Onlardan kurtulmanın tek yolu diş hekiminin uyguladığı profesyonel Diş Taşı Temizliğidir. Bu Temizliğin Dişe hiçbir zararı yoktur, tam tersine Diş etini çekilmekten, Dişleri çürümekten ve birçok Diş eti hastalıklarından korur. Diş taşı temizliği çoğu zaman özel yansılanım aletler ile ağrısız bir şekilde uygulanır. Daha sonra o bölgeler özel temizleme patları ile temizlenir ve parlatılır. Diş taşı temizliği senede 1 kez gereklidir, çok sigara, çay, kahve kullanan hastalarda senede 2 veya 3 kez bile gerekebilir.
Ayrıca Diş Hekiminizde Dişlerin minelerini güçleştiren ve Çürümeye karşı daha dirençli yapan Florid uygulamalarından da faydalanabilirsiniz. Bu uygulamalar ve tabi günlük bakımınız ile birlikte Dişler çürümeye karşı daha etkili korunmuş olur.

Uzm. Dr. Şenay YÜKSEL ADANUR

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şenay Yüksel

Etiketler
Diş taşı temizliği
Uzm. Dr. Şenay Yüksel
Uzm. Dr. Şenay Yüksel
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube