Disleksi belirtileri nelerdir ve tedavisi

Disleksi belirtileri nelerdir ve tedavisi

Disleksi bir öğrenme bozukluğudur ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik becerilerinin öğrenilmesinde ve uygulanmasında yaşanan güçlükleri ifade eder. Disleksi sahibi kişiler dilin işitsel parçalarını işlemede sıkıntı çektiklerinden iletişimde ve öğrenme de sıkıntılar yaşarlar.

Disleksiye Ne Sebep Olur?

Disleksi genellikle çocuklukta teşhis edilir ve kökenlerinin nörolojik olduğu düşünülmektedir. Disleksi ayrıca beyin hasarlarının sonucu da olabildiği gibi temelinde dil işleme ile ilgili sorunların yattığı öğrenme bozukluklarının da bir sonucu olabilir. Beynin sadece dili işleyen kısımlarının değil aynı zamanda hafıza ile ilgili kısımlarındaki anormalliklerin de dislekisye sebep olacağına inanılır.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

-Konuşma becerisinin gelişiminde yavaşlık ve güçlük
-Yazılı ve sözel dili kavramada ve ifade etmede yaşanan zorluk
-Harfleri öğrenmede ve sesleri çıkarmada yaşanan sorunlar
-Kelimenin tümünü ya da parçalarını okuyamama
-Kafiye türetmede sorun yaşama
-Heceleme becerisindeki eksiklikler
-Ritm temelli aktiviteleri yaparken zorlanma

Bunların yanı sıra görme ile ilgili ya da odaklanma, depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklar da disleksinin belirtileri olarak görülebilir.

Disleksinin Tedavisi Var Mıdır?
Disleksinin erkenden teşhis edilmesi öğrenmede, yazmada ve konuşmada oldukça etkili olmaktadır. Disleksinin seviyesine ve diğer öğrenme bozuklarının varlığına göre tedavi değişebilmektedir. Özel dersler, okuma iyileştirici sınıflar ya da sınavlar ve dersler için ayrılan fazladan süreler bu sorunun ortadan kaldırılmasında yardımcı olmaktadır. 

Disleksi Başarıyı Engeller Mi?
Disleksi teşhisi almış birçok insanın hayatlarında başarılı olduğu bilinmektedir. Özellikle bazı örneklerde disleksi ve ortalama-üstü zekâ arasında ilişki bulunmaktadır.

Thomas Edison ve Albert Einstein disleksi rahatsızlığına sahip olmalarına karşı başarılı olan iki ünlü bilim insanıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Okan Bal

Uzm.Pedagog Okan BAL 1984 yılında Mersinin Anamur ilçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2003 yılında Çukurova Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümün'de başladığı lisans eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2010 Yılında Gaziantep Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Yüksek Lisansına başladı ve 2012 yılında mezun olduktan sonra Uzmanlık Ünvanını almıştır. Aile Danışmanlığı ve Evlilik Terapisti Eğitimi Sertifikası, Eğitim Danışmanlığı ve Öğrenci Koçluğu Sertifikası, Oyun Terapisti ve Wisc-r Zeka Testi Sertifikalarına Sahiptir. Ayrıca çocuk gelişimi ve çocuk psiklojisi, çocuk değerlendirme testleri, ergenlik ve ergenlik psikolojisi, anne baba eğitimi, öfke ve stres yönetimi, Sınav kaygısı, etkili iletişim, yeni test teknikleri, stres depreyon ve kaygı, okul uyum sorunları, k ...

Etiketler
Disleksi tedavisi
Uzm. Pedagog Okan Bal
Uzm. Pedagog Okan Bal
Ankara - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube