Dışkılama bozuklukları örneği: intussusepsiyon

Dışkılama bozuklukları örneği: intussusepsiyon

İntussusepsiyon: Barsağın kendi içine girmesi...

Hastalar sorduğunuzda KABIZ olduklarını söylerler. Aslında kastettikleri Dışkılarını makattan dışarı çıkaramadıklarıdır. İhtiyacım var diye günde 3-10 kez bazen daha fazla tuvalete giderler. Ikınırlar, bazen parmak yardımı ile dışkılarını çıkarmak isterler. Aslında bağırsakları boştur.

Kendi bağırsağı makatın içine doğru, pantolonun iç içe girmesi gibi akar, kendi bağırsağını dışkı zannedip, çıkarmaya çalışırlar.

Bir parça sümüksü madde atarlar ama dışkılayamazlar.

Gittikleri doktor ayrıntılı sormaz, hasta ayrıntılı anlatmaz ise ve eski diye terkedilmiş, çoğu şehirlerde istenmediği için çekilmeyen, çekilmediği için istenmeyen defekografi filmi çekilmeden teşhis konmaz.

Defekografi bu teşhis için altın değerindedir. Yıllarca hastalar BASUR, KABIZLIK diye doktor doktor gezerler, dertlerine çare bulamazlar. Hasta anlatmaz, doktor sormaz!

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kenan Yüce

1959 yılında, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. Babası Merhum Yakup bey, Annesi Nimet hanımdır. Semih, Sedat, Sermin (Sevil) ve Merhum Necdet'in ağabeyleridir. İlkokulu Yahyalı'da, Ortaokulu Ürgüp'te, Liseyi Kayseri Lisesi'nde okudu. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mecburi hizmetini Afyon Sincanlı sağlık ocağında yaptı. Anadolu Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi ihtisasını tamamladıktan sonra 1989 yılında Dörtyol Devlet Hastanesi’ne Genel Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Görevi sırasında bir süre Başhekimlik yaptı. Askerlik görevini 1993 yılında Etimesgut Hava Hastanesinde yaptı. Laparoskopik Cerrahi eğitimini İstanbul Üniversitesi'de (ODVİM) aldı. 2005 yılında İskenderun'da hizmete açılan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi'ne Yönetim Kurulu Başkanlığı ve genel koordinatör ...

Etiketler
Kabızlık nedenleri
Op. Dr. Kenan Yüce
Op. Dr. Kenan Yüce
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube