Dişetlerim neden kanıyor?

Dişetlerim neden kanıyor?

              Günümüzde bireylerin sağlıkla ilgili farkındalıklarının artması diş hekimleri olarak bu soruyu sıklıkla duymamıza yol açmaktadır. Öncelikle bilinmelidir ki sağlıklı dişeti fırçalama, yemek yeme..vb. durumlar sırasında kesinlikle kanamaz. Görüntü olarak açık pembe renkli, sıkı kıvamlıdır. Ancak dokuda bir enfeksiyon başladığında dişetlerinde kanama görülür ve dişeti iltihabının en erken belirtisi olarak kabul edilir. Ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda diş yüzeylerinde biriken plak tabakası dişe komşu olan dişetini de enfekte eder ve dişetleri kızarıp şişmeye başlar. Bu hastalık 'gingivitis' olarak adlandırılmaktadır. Şişme nedeniyle dişetindeki damarlar daha hassas ve ince hale geldiğinden çok daha kolay kanama görülmektedir. Çoğu zaman iyi bir ağız bakımı yapılmasıyla ( diş fırçalama, diş ipi kullanma) bu durum geriler. Ancak plak ve diştaşı birikimin arttığı durumlarda dişetlerindeki şişlik de artar ve dişeti kendiliğinden kanamaya da başlayabilir. Bu durumda mutlaka diş hekimine gidilerek diştaşları temizletilmeli ve ağız bakımıyla ilgili uygun eğitim alınmalıdır. Bu tedaviden sonra yaklaşık 1 hafta içinde kanamanın ortadan kalktığı görülür.

             Hormonal değişimler de dişeti hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ergenlikte hormon seviyelerindeki artış ve çoğunlukla ağız bakımının yetersiz olması sebebiyle yaygın bir gingivitis tablosu görülebilir. Benzer şekilde hamilelikte, özellikle 2 ve 3. trimesterlerde (4-9 ay) hormon seviyelerindeki hızlı artış ile birlikte, dişetinde kızarıklık, kanama ve hatta dişeti büyümeleri (hamilelik epulisi) görülebilir. Dişetlerinin hamilelik öncesi durumu ne kadar sağlıklıysa, hamilelik sırasında dişetinde bir problem yaşanma olasılığı da o kadar düşük olur. Hamilelikte ortaya çıkan gingivitis tablosu lokal anestezi gerekmeyeceğinden, yapılacak bir diştaşı temizliği ile güvenle tedavi edilebilir.

            Dişeti kanaması kolaylıkla tedavi edilebilen ancak müdahale edilmezse de dişeti iltihabından diş kaybına kadar gidebilen bir dizi soruna yol açabilen bir hastalıktır. Bu nedenle fırçanızda gördüğünüz kanamayı önemsemelisiniz. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Nevşin Şener

Etiketler
Kanama
Dr. Dt. Nevşin Şener
Dr. Dt. Nevşin Şener
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube