Dişeti iltihabı nasıl oluşur?

Dişeti iltihabı nasıl oluşur?

              "Dental plak" denilen mikrop tabakasının dişler üzerinde birikmesine izin verilirse, bu tabaka içinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerinde iltihaba yol açar. Dişeti iltihabının bu erken dönemine 'gingivitis' denir.

                Bu hastalık tablosunun erken dönemde hasta tarafından fark edilmsi ve hekime başvurulması halinde yapılacak diştaşı temizliği ile dişetleri eski sağlığına kavuşturulabilir. Dental plak uzun zaman ağızdan uzaklaştırılmazsa, ağızda bulunan kalsiyumla birleşerek, tartar dediğimiz diştaşlarının oluşmasına neden olur. Diştaşları iltihabın ilerleyerek çene kemiğine ulaşmasına yolaçar. Bu döneme 'periodontitis' denir. Çene kemiğinde yıkım miktarı arttıkça dişler daha fazla sallanmaya başlar. İltihabın bu derecede ilerlemesi genelde ağrısız olduğu için hasta olayın farkında olmayabilir.Eğer hastalık bu safhaya kadar ilerlemişse tedavi periodontal cerrahi ile mümkün olmaktadır. Periodontal tedavilerin başarısı ancak tedavi sonrası düzenli ağız bakımının devam ettirilmesi ile mümkündür.

Genel Ağız Bakımı

                 Bakteri plağının oluşumu her gün düzenli, dikkatli ve yeterli diş fırçalama ile engellenebilir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarındaki plak, diş ipi yada arayüz fırçaları ile temizlenmelidir. Hastaların herhangi bir şikayeti olsun veya olmasın 6 ayda bir diş doktorlarına kontrol için randevu almaları ve diş doktorları tarafından yapılan muayene sonucunda gerekli görülüyorsa kısa süreli ve basit bir işlem olan diş taşı temizliğinin yapılmasıyla ömür boyunca ağız ve diş sağlıklarını korumaları mümkün olacaktır.
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Arzu Yalnız Zogun

Dt.Arzu Yalnız Zogun,1972 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı eğitimini 1994 yılında bitirerek diş hekimi unvanını almıştır.  5 yıl boyunca Acıbadem Hastanesi'nde,6 yıl boyunca Cosmodent Diş Hekimliği ve İmplantoloji Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına 2000 yılından beri kendi muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir. Yurt dışında özellikle Fransa ve İsviçrede İmplantoloji alanında çalışmalara katılmış olup her yıl implantoloji ve Estetik Diş Hekimliği alanlarındaki yenilikler üzerine yapılan kongrelere katılmaktadır. Diş hekimliğinde önemli bir yere sahip, EDAD (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) ve OSSADER (OsseoIntegrasyon Akademisi Derneği) üyelikleri vardır. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Fransızc ...

Etiketler
Diş fırçalamak
Dt. Arzu Yalnız Zogun
Dt. Arzu Yalnız Zogun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube