Diş sıkma/diş gıcırdatma (bruksizm)

Diş sıkma/diş gıcırdatma (bruksizm)

Diş Gıcırdatma Nedir?
Diş gıcırdatma genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Bu alışkanlığa sahip kişiler çoğunlukla bundan habersizdir.

Neden Diş Gıcırdatırız?
Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak, dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar, stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli nedenlerdir.

Diş Gıcırdatma Sonucu Dişlerde Neler Görülür?
Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucu özellikle ön dişlerde aşınma, kırılma, dişlerde aşırı hassasiyet, genellikle soğuğa karşı hassasiyet, diş etinde çekilme, yanağın iç kısmında tahriş, baş ağrısı ve özellikle ense, şakak ve yanak bölgesindeki kaslarda ağrı, çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çene ekleminde “klik” sesi ve kenetlenme görülebilir.

Diş Sıkma/Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucu plakları", diş gıcırdatma tedavisinde kullanılan en etkili araçtır. Ancak gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç kullanımı, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin (özellikle son dişler) yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları gibi.

Gece Koruyucu Plak Nasıl Kullanılır?
Plak gece yatmadan önce dişlerin üzerine yerleştirilir ve gece boyunca ağızdan çıkarılmaz.
 


Gece Koruyucu Plak Nasıl Temizlenir?
Gece plağı ağızdan çıkarıldıktan sonra sıvı sabun ile fırçalanarak temizlenir. Temizlenen plak hekim tarafından verilen plak kutusunun içinde bekletilir. Plağın güzel kokması için kutunun içersine ağız gargarası da konulabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Remzi Ülgen

Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1953 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Lise eğitimini 1970 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversites Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1975 yılında tamamamıştır. 1976-1987 yılları arasında Çorum Alaca Sağlık Merkezi'nde görev yapmıştır. 1996 yılından itibaren İstanbul Diş Hekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyonu'nda, Tüketici Hakları Komisyonu'nda ve TDB Tüketici Hakları Komisyonu'nda komisyon üyesi olan Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1 yıl Okçu Musa İlköğretim Okulunda komisyon üyesi olarak, 5 yıl ise Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Kapasitesinin Arttırılması Uygulama Projesinde (Bilecik-Osmaneli) çalışmalar yapmıştır. 1. Bursa Ağız Diş Sağlığı Kurultayına, 1. Diş Hekimliği Tüketici Hakları Kurultayına, Mersin Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı, Örgütlenme ve ...

Etiketler
Gece koruyucu plak nasıl temizlenir?
Dr. Dt. Remzi Ülgen
Dr. Dt. Remzi Ülgen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube