Dış sıkma (bruksizm)ve tedavi secenekleri

Dış sıkma  (bruksizm)ve tedavi secenekleri

Yaşadığımız dünyanın getirdiği sıkıntılar zorluklar zaman yetersizliği rekabet duygusu ekonomideki iniş ve çıkışlar gelecek korkusu kişilerde genç yaşlı çocuk demeden zengin fakir ayrımı yapmadan mutsuzlukları huzursuzluklara ve bunların bir göstergesi olarak psikolojik sorunlara yol açmıştır. Hayatın her aşamasında Her Yaşta küçük büyük demeden stres altındayız ve bunun sonucu olarak da diş sıkmakdayız.

Eskiden patron hastalığı olarak görülen bu durum diş sıkma ve gıcırdatma olayı artık toplumun %50 sin i de görülmektedir son yıllarda kliniğimize başvuran ve Şiddetli diş ağrısı çektiğini ifade eden bireylerin % 60/ 70 gibi büyük bir bölümünü ağzında hiçbir bulgu bulunmamakla beraber günde birkaç kez ağrı kesici almak zorunda olduklarını bu kişilerin yapılan klinik ve radyolojik muayenelerinde yoğun bir şekilde diş sıktıklarını ve diş gıcırdattiklarını fark ettik diş sıkma ve gıcırdatma özellikle gece uyku sırasında.

Ancak son yıllarda gündüz de sıklıkla meydana gelen kötü bir alışkanlıktır bu olay sırasında çene kemiklerine Uygulanan kuvvet o kadar fazladır ki ağızda bulunan dişler, dolgular, porselen ve zircon kaplamalar ve hatta implantlar bile kırılabilir, diş sıkma alışkanlığının giderilmesi için özel ağız içi apareyler hazırlanır gece plağı denilen bu plagin kullanimı bile çoğu zaman yetersiz kalmaktadır.

Bu nedenle artık başka bir metot uygulanmakta bu metot için botoks yapılmaktadır Masseter botoksu denilen bu uygulamada çiğneme kaslarına botoks uygulanarak bu kasın kuvveti azaltılır.

Böylelikle kişi diş sıkmaya çalışsa bile eskisi gibi sıkamaz bu uygulamalarla kasın kuvveti azaltıldığı için yaklaşık bir hafta içinde diş sıkma ortadan kalkar diş sıkma ile kareye dönen yüz şekli de 3 4 hafta içinde, eski haline geri döner masseter botoks uygulaması.

İlk seferde üç dört ay sonra tekrar geriye dönüş yapar ve hasta tekrar dişini sıkabilir ancak ikinci ve üçüncü uygulamalardan sonra bu süre uzar ve hatta bu Kötü alışkanlık terk edilebilir kliniğimizde rutin olarak yaptığımız sonuç garantili ve oldukça başarılı bir uygulamadır

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Dt Cengiz Bahcevan

Dt. Cengiz BAHÇEVAN. 14 Nisan 1966 tarihinde Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini  tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Merter Teşhis Kliniği'nde, Doğan Hastanesi'nde, Türkiye Hastanesi'nde,  Avrupa Şafak Hastanesi'nde ve Bahçelievler’de özel bir hastanenin diş ünitesinin kuruculuğunu yapan Dt. Cengiz BAHÇEVAN, 2008 yılından beri DentalGroup Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca kendisi gibi Diş hekimi olan Billur Bahçevan ile evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Etiketler
Botox
Dt. Dt Cengiz Bahcevan
Dt. Dt Cengiz Bahcevan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube