Dış kulak yolu enfeksiyonları

Dış kulak yolu enfeksiyonları

Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülmekle beraber yaz mevsiminde artış gösterir. Dış kulak yolu enfeksiyonu demek kulak kepçesinden başlayıp kulak zarına kadar uzanan kısmen silindir şeklinde olan kıkırdaktan meydana gelmiş   bölgenin enfeksiyonudur. Eğer enfeksiyon  kulak zarı arkasında ise o zaman orta kulak enfeksiyonu adını alır. Hastalar  bu iki enfeksiyonu birbiri ile karıştırırlar.Oysa dış kulak yolu ve orta kulak enfeksiyonunu birbirinden ayırmak kolaydır. Eğer hasta kulak kepçesini sağa sola çekmekle veya dış  kulak yoluna bastırmakla ağrı duyuyorsa bu bir dış kulak yolu enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonlarındaysa kulağı çekmekle veya dış kulak yoluna bastırmakla ağrı oluşmaz.

Dış kulak yolu enfeksiyonları kronik ve akut olabilirler.

Kronik olgular daha çok allerjilerde olur. Bu hastalar alerjiye bağlı devamlı bir kulak kaşıntısı hissi duyar ve çeşitli aletlerle kulaklarını kaşırlar.Dış kulak yolu cildinin kaşıntı nedeniyle yaralanması sonucu  ortaya bir dış kulak yolu enfeksiyonu çıkar. Hastalar bu tabloyu sene içinde çok kez yaşar ve çeşitli hekimlere giderek soruna bir çözüm bulmaya çalışırlar. Bu gibi olgularda  altta yatan alerjiyi tedavi etmeye yönelik uzun soluklu tedaviler  gerekir 

Akut olan dış  kulak yolu enfeksiyonları genellikle yazın daha sık görülürler. Hastalık burada da kaşıntı ile başlar.Dış  kulak yolu sulanır, bir süre sonra  dış  kulak yolu şişer ve kapanır  ve  dış  kulak  yolu   dokunmakla  son derece  ağrılıdır. Bu dönemde  dış kulak yolu şişliği nedeniyle  hastada geçici olarak duymada azalmalar başlar. Bu tip akut olgular genellikle sık sık havuza ya da denize girilen dönemlerde olduğundan hastalar havuzdan ya da denizden bir mikrop aldıklarını zanneder oysa konunun  bir mikrop alımı ile ilgisi yoktur. Dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olan  bakteriler zaten dış kulak yolunda sürekli olarak mevcuttur.

Dış kulak yolunun PH’ı asittir yani PH sürekli 7’nin altındadır. Bu durumda dış  kulak yolu *** salgılanan asit bir salgı ile temin edilir. Denize ya da havuza çok giren kişilerde dış kulak yolu sürekli ıslandığından ve ıslak kaldığından bu asit olan PH baza doğru kayar yani 8-9’a doğru gider.  Bu durumda az önce bahsettiğimiz dış kulak yolunda sürekli hazır olan bakteriler  hızla çoğalır.Kaşıntıya ve enfeksiyona yol açarlar. Sık sık kaşıntı ve tatili zehir eden böyle durumlarda yapılacak ilk tedavi dış kulak yolunun su ile temasını kesmektir. Bu gibi olgularda kulak o kadar ağrılı olur ki ağrı boyuna ve çeneye kadar yayılabilir. Yapılacak antibiyotik tedavileri etki edene kadar son derece rahatsız olaylar gelişebilir.

Bu tür rahatsızlıklardan  kolayca  kurtulunulabilir. Öncelikle sık denize  havuza girdiğimiz aşırı sıcaklar nedeniyle günde 2-3 kere duş aldığımız zamanlarda bu olaylar ile karşılaşmamak için kulaklarımızı ıslak bırakmamaya çalışmak   her defasında dikkatle kurulamak gerekir  veya bu gibi günlerde dış kulak yolunuza daha az su girmesi amacıyla  kulağa eczanelerde satılan tıkaçlardan kullanabilirsiniz. Eğer kulaklarınızı kuru tutarsanız böyle bir dış kulak yolu enfeksiyonuna engel olursunuz. Çocuklarda ise bu duruma engel olmak biraz daha zor olabilir. Çocukların sık denize veya havuza girdikleri dönemde bir kulak temizleme çubuğunu bildiğiniz evde bulunan sirkeye batırınız ve çocuğunuzun dış kulak yolunu siliniz. Bu durumda sirkenin içinde bulunan sitrik asit dış kulak yolu PH’ını asitte tutacak ve bakterilerin üremesine engel olacaktır.

Hepinize sağlıklı bir yaz dilerim. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu

Prof. Dr. Sami KATIRCIOĞLU, 1958 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Saint Beneoit Fransız Erkek Lisesi'nde prix d’honneur ödülüyle bitirmiştir. Hemen ardından başladığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1984 yılında tıp eğitimini tamamlamış ve yıp doktoru unvanı almıştır. Zorunlu hizmet yükümlülüğünü 1984 - 1986 yıllar arasında Bitlis’in Güroymak ilçesinde yerine getirmiştir. 1989 yılında ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve KBB Uzmanı olmuştur. Daha sonra İstanbul Haydarpaşa GATA Eğitim Hastanesi'nde Asteğmenlik görevine başlamıştır. Askerlik sonrasında tekrar geri döndüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda 1992 yılında Doçent olmuştur. 1992 - 1998 yılları arasında bir süre USA Birmingham'da (ALABAMA) Prof. Dr. Mc ...

Etiketler
Kulak enfeksiyonu ve işitme kaybı
Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu
Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube