Diş hastalarının ilaç kullanımı hakkında

Diş hastalarının ilaç kullanımı hakkında

 

   Diş hekimlerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biriside diş problemlerinde diş hekimi haricinde diğer kaynaklardan ilaç sorgulayıp kullanmasıdır. Komşusuna , eczaneye ,arkadaşına vb. danışırlar ama işin uzmanına en son gelirler. Oda ya ağrısı geçmediği hatta şiddetlendiği için yada apse şişliği oluştuğu için olmaktadır. 

Dişeti problemi,diş çürüğü başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı bir sorun oldugunda bu problemi anlatabilmek için ağrı hissi belirir. Bu durumda ilk yapılması gereken diş hekimine gitmek olmalıdır.Hekime gitmeden ilaç almak kesinlikle hatalı bir seçimdir çünkü dişin probleminin ne oldugu belirlendikten sonra reçete yazmak gerekiyorsa yazılır , cogu zaman receteye gerek kalmadan diş tedavi edilerek problem halledilir.

Hekimin yazdıgı recetede belirtilen kullanım şekli dışına çıkılmamalıdır, çünkü orada belirtilen kullanım şekli günlük ilaç dozudur. Ağrı kesilmiyor diye ilaç alımını arttırmak ve üzerine reçetede yazılmayan başka ilaçlar kullanmak hiçbir işe yaramayacak ve sağlık açısındanda olumsuz durumlarla karşılaşabilme riski doğacaktır. Örneğin 5 günlük bir reçeteye başlandığında ilk ilaçtan sonra hemen büyük bir etki beklenmemelidir. ( Yani kutudaki ilk ilacı yuttuktan sonra doktoru ağrım geçmiyor diye aramayın ) Genelde birkaç tabletten sonra etki kendisini göstermeye başlar.

Dişinol diye satılan karanfil yağı içerikli solusyon ancak kırılmıs ve sinir odası acık veya acılmaya cok yakın olan dişlerde kırılan alana sürülmesi ile etkili olur,her ağrıda etkili olmaz.Diş tedavi olmadıgı sürece bu da etki etmemeye başlar ve siz daha çok sürdükçe yanak dudak vb. yumuşak dokuları tahriş etmeye başlarısınız ekstra diş ağrınızın yanına bu dokuların acısıda eklenmiş olur. Ağrıyan dişe aspirin vb tabletleri ezip bastırmakla sakız koyup basmak aynıdır ağrını kesilme sebebi sinir bölgesi ile ağız ortamı arasına duvar koymanızdır.Yine bunların dışında duvar görevi gören sarımsak vb maddlerde ancak hekimin keskin koku sebebi ile diş ile daha zor çalışmasına sebep olurlar.

Kısacası her türlü sorununuzda ilk gideceginiz,danışacağınız yer diş hekimi olmalı.Sağlıklı günler dileği ile.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Harun Doğan

Dr. Dt. Harun Doğan
Dr. Dt. Harun Doğan
Yalova - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube