Diş beyazlatma.

Diş beyazlatma.

Diş beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma herhangi diş yüzeyinin inceltilmeden  beyazlatılma işlemidir.Yüksek oranda etkili bir yontemdir. Bu tam bir renk değişikliği yapamaz; ancak mevcut tonunu hafifletmek amaclanır.

Neden dişler sararır?

Herkes farklı;  saç ve cilt rengine sahiptirler,. Çok az insanın  parlak beyaz dişleri mevcuttur. 

Dişler yiyecek ve içecekler yoluyla :yüzeye çay, kahve, kola gibi leke olusturabilecek gıdalar sonucunda renklenebilir.Sigara da dişte leke olusturabilir. 

Ayrıca tartarlar dişlerinizin rengi etkileyebilir.  Bazı kişilerde ise  antibiyotik kullanımı dislerde leke olusturabilir.

Hangi sekillerde disler beyazlatılabilir?

Profesyonel ağartma diş beyazlatmada en yaygın biçimdir. İki sekilde dis beyazlatma işlemi vardır.Birincisi Office bleaching(muanehanede beyazlatma)ikincisi home bleaching(evde beyazlatma)offfice bleachingde eğer tedavi için uygunsanız(dis hekimi tarafından muane edildikten sonra ) ilk olarak, diş hekimi  dişetini korumak icin diseti koruyucu madde surer bundan sonra dislerin uzerine beyazlatma jeli tatbik edilir. 

Beyazlatma jelinin 'etkin maddesi' genellikle hidrojen peroksit veya carbamide peroksittir. Yaklasık olarak 20-30 dakikalık seanslar uygulanır.Bu seanslar 2-3 kere tekrarlanır.Home bleaching isleminde hastaya beyazlatma plagı yapılır ve bunu evde kullanması istenir.Hasta evde bunu 1 hafta boyunca gunde 3-4 saat uygular.

Bu ne kadar sürer?

Office bleaching işleminde toplam tedavi genellikle 2-3 seans surer.Hasta muanehaneye gelince aynı gun içinde bile istenen sonucu alabilmekteyiz.Evde yapılan beyazlatma isleminde hastaya evde kullanacagı plaklar yapılmaktadır. Bu işlemde ise hasta gunde 3-4 saat uygulama  sonucunda 1 hafta içinde istenen sonuc alınmaktadır

Ne kadar zaman dişler beyaz kalır?

Beyazlatmanın etkisi  üç yıla kadar sürebilir. Ancak, bu kişiden kişiye farklı olacaktır.Mesela cok sigara cay kahve içimi bu beyazlıgın suresini kısaltmaktadır. 

Yan etkileri nelerdir?

Bazı insanlarda dişler tedavi sırasında veya tedavi sonrasında duyarlı olabilmektedir. Ve dişeti hattı üzerindeki dişetinde beyaz yamalar gorulebilmektedir. Bu belirtiler genellikle geçicidir ve tedavi bittikten birkaç gün sonra kaybolur.

Beyazlatıcı dismacunlarının beyazlatma etkisi varmıdır?

Piyasada bircok beyazlatma dismacunu vardır. Ancak bunların direk olarak disleri beyazlatma etkileri yoktur..Bunun yanında dis beyazlatma işleminden sonra beyazlıgın devamlılıgını korumak acısından uygun urunlerdir.

 Kanal tedavili dislerde beyazlarmı?

Kanal tedavili dişlerde beyazlar.Kanal tedavisi sonucunda disin içine uygulanacak beyazlatma ajanlarıyla disin tonunda beyazlama meydana gelmektedir. 

Beyazlatma işleminden sonra dişler nasıl korunur?

Dişleri boyayabilecek gıdalardan kacınarak dişlerin beyazlıgını korumakta yardımcı olabiliriz.Ayrıca:
 Biz diş bakımı için aşağıdaki ipuçlarını öneririz:
- Günde iki kez bir Florürlü diş macunu ile diş fırçalama
- şekerli yiyecek ve içecek tuketimini  azaltmak
- duzenli dis hekimi kontrulune gitmek..

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tuğra Kaya

Dt. Tuğra Kaya
Dt. Tuğra Kaya
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube