Diş beyazlatma ( bleaching ) protokolü

Diş beyazlatma ( bleaching ) protokolü

İki tip diş beyazlatma yöntemi vardır. Ofıste doktor kontrolünde yapılan (office bleach) ve evde hasta tarafından uygulanan (home bleach).



Ofiste uygulanan beyazlatmada daha yüksek konsantrasyondaki ajanlar (tercihen %30’luk hidrojen peroksit) kullanılır, kimyasal etkileşimi desteklemek için yoğunlaştırılmış gün ışığı (mavi ışık saçan ışık cihazları) kullanılır. Ofis beyazlatmasında bir seansta yedi sekiz tona kadar açılma sağlanır. Evde de hasta bu beyazlatmayı destekler ev tipi kitleriyle (%10 – 15’lik hidrojenperoksit). Ofis beyazlatması iki seanstan fazla uygulanmaz. Mutlaka hassasiyet giderici flor preparatlarıyla evde desteklenir. Günümüzde tavsiye edilen, ofis tipi beyazlatmayı ev tipiyle desteklemektir.

 


Beyazlatma dikkatli yapılmazsa dişetleri ve dilde iritasyonlar belirir. Dişetlerine beyazlatma öncesi steril vazelin uygulanmalıdır. Ofis tipte hekim tarafından gerekli izolasyon yapılır. Beyazlatma temiz diş yüzeyine uygulanmalıdır. Beyazlatmayı takiben mutlaka flor uygulanmalıdır. Aktif beyazlatma süresince kırmızı şarap, kahve, havuç portakal suyu ve sigara tüketilmemelidir.



Yılda bir kereden fazla uygulanmamalıdır. Önemli okasyonlardan önce dişhekimi tarafından yapılacak dişyüzey temizliğini takiben ev tipi kısa süreli uygulamalar hastayı mutlu edecek sonuç verirler.



Beyazlatmanın gelişebilecek negatif yan etkisi; dişin organik kısımlarının uzaklaşması ile kuru, kırılgan hale gelmesi ve kalsiyum oksit bağlantısının zayıflamasıyla kalsiyum kaybı ve yüzeyde oluşabilecek mikro çatlaklardır.



Genç bireylerde dişin damar sinir odası geniş olduğundan damar sinir paketi iritasyonuna ve hassasiyete yol açar. Genç bireylere kesinlikle uygulanmaz. Dişeti enfeksiyonu ve çürük diş bulunan ağızlara uygulanmaz.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Elif Gündüz

Etiketler
Bleaching
Dt. Elif Gündüz
Dt. Elif Gündüz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube