Dirsek ağrılarında fizyoterapi

Dirsek ağrılarında fizyoterapi

Dirsek ağrısının bir çok sebebi olabilir ben bunlardan en sık görülenlerden birini ele alacağım.Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen "lateral epikondilit" hakkında bilgi vermek istiyorum.

Dirseğin lateral(dış) kısmına yapışan kas liflerinin inflamasyonu ile seyreder. Bu kaslar bilek ve parmakların kaldırılmasını sağlamaktadır. Ağrı, kasın kemiğe yapıştığı yerde veya kas boyunca hissedilmektedir. Genellikle kolun ağrı aktiviteleri sonrası ağrı belirginleşir. Ev hanımlarında ütü yapma, yer silme gibi aktivitelerle bağlı olabilir. Ağrı hastalarda elin kavrama gücünde azalma ve hafif objelerin bile kaldırılmasında zorluğa neden olur. Tenis oynayan kişilerin uygunsuz teknik ile oynamalar halinde bu hastalığa yakalanmalar nedeniyle, hastalık "tenisçi dirseği" olarak bilinmektedir. "golfçü dirseği" ise bunun tam tersi dirseğin iç kısmında görülür.

Lateral epikondiitin oluşma nedenleri;

-Kolun günlük kullanım veya bu alana gelen bir yaralanma, kasın yapışma yerinde stres artışına ve hasara yol açar.

-Dirseğin uygunsuz ani hareketleri ve beklenmeyen gerilmelerinden de kaynaklanabilir.

-Dirsekte belirtiler başlar. Genellikle bu problem el bileği ve kol aktivitesi fazla olan ya da avuç içi yere bakacak şekilde ağır cisim kaldıran kişilerde ortaya çıkmaktadır.

-Bu hastalık otuzlu kırklı yaşlarda sık görülmektedir.

Belirti ve bulgular:

-Ağrının en yoğun olduğu yer, dirseğin dış kısmında lateral epikondil olarak bilinen kemik çıkıntı üzerindedir. Burası palpasyonla(dokunmayla) ağrılıdır.

-Kavrama sırasında rahatsızlık hissi artar.

-Ciddi vakalarda dirseğin her hareketi ağrı yaratır.
Tedavi:

-İlk yapılması gereken ağrıya yol açan aktivitelerin ve avuç içi yere bakar tarzda ağrı cisim kaldırmanın azaltılması ve dirseğin dinlendirilmesidir.

-Bazen dirsek üzerine sarılan bir band yardımıyla,yaralanan kasların iyileşme sırasında korunmalar sağlanır.

-Bazı olgularda el bileği splinti (istirahat ateli) aynı amaç için kullanılmaktadır.

-İlk seçeneklerden biri fizik tedavidir. Fizik tedavide uygun elektroterapi ajanlarıyla bölge tedaviye hazırlanır.Masaj yapılır ve ağrısız pozisyonda bantlamalar yapılır.Uygun Germe ve Kuvvetlendirme egzersizleriyle tedavi edilir. Genelde fizik tedaviyle hastalar iyileşir.

-Fizik tedavi ile birlikte ilaç tedavisine de başlanır .Çok ciddi vakalarda bunlarda fayda etmiyorsa dirsek bölgesine enjeksiyon tedavisi yapılır ilaç enjekte edilir.

- Hastalık iyileşme yoluna girdikçe normal aktivitelere yavaş olarak dönülebilir. Eğer ilaç ve fizik tedaviye yanıt alınamazsa cerrahi tedavi önerilir.
Sağlıklı Günler...

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Fzt. Halil ibrahim Kurmaz

Etiketler
Fizik tedavi
Uzm. Fzt. Halil ibrahim Kurmaz
Uzm. Fzt. Halil ibrahim Kurmaz
Gaziantep - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube