Dil gelişiminde bir gecikme olup olmadığının göstergesi nedir ?

Dil gelişiminde bir gecikme olup olmadığının göstergesi nedir ?


Genellikle dil gelişiminde tüm çocuklar belli bir sıra izlerler. Ancak bireysel farklılıklardan ötürü bazı çocuklar bu süreci tamamlamada yaşıtlarından geri kalabilirler. Bazen dil gelişimindeki gecikme, işitme engeli, otizm, zeka geriliği, serebral palsy gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Çocuk, dil edinim sürecinde belli becerilerini gerçekleştirmesi gereken dönemlerde gerçekleştirmemişse mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.



Dil ve konuşma becerileri gecikmiş olan çocukların öncelikle bir "odyolojik" muayeneden geçirilmeleri en doğrusudur. Bazen anne babalar çocuklarındaki orta derecedeki işitme kayıplarını fark edemezler. Eğer dil gelişiminin yanı sıra, oturma, emekleme, yürüme gibi becerilerinde de gecikme varsa, sık sık dengesini kaybedip düşüyorsa, göz teması kurmuyor ve dokunulmaya tepki gösteriyorsa bir "çocuk nöroloğu" ile görüşülmelidir. İşitme ve nörolojik muayenesinde çocukta herhangi bir problem belirlenmemişse, konuşması hakkında endişe duyulan çocuklar mutlaka bir "uzman dil ve konuşma terapisti" tarafından değerlendirilmelidir. "Büyüdükçe düzelir", "Babası da geç konuşmuştu", "Yuvaya/okula başlayınca düzelir" gibi genellemelerle hareket edilmemelidir.

 

 Konuşma terapisti çocuğun alıcı ve ifade edici dil becerilerini değerlendirir ve ne yapılması gerektiği konusunda aileyi bilinçlendirir, ya aile destek programı uygulanır ya da çocuk ile terapiye başlanır. Erken teşhis ve müdahale çok önemlidir.

  

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dil ve Konuşma Terapisti Mamura Khayitova

Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Mamura Khayitova, Defektologia Fakültesi Logopedia Bölümü’nden onur derecesiyle mezun olmuştur. Khayitova, lisans eğitim süresince Agnozi, Alali, Afazi, Afoni, Parafazi, Dizartri, Apraksi Dil ve Konuşma Bozukluklarının tanılanması, değerlendirilmesi ve terapisi alanlarında Taşkent , İstanbul  ve Çeşitli kuruluşlarda Dil ve Konuşma Bozuklukları  alanında  süpervizyonlu uygulamalı klinik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Khayitova, önemli klinik çalışmaların ardından “Dil ve Konuşma Bozuklukları” alanında uzmanlık derecesini almıştır. Bir süre kekemeliği olan çocukların tedavisine yönelik Taşkent ONR Rehabilitasyon ve bakım merkezinde uzman olarak görev yapan Khayitova, Taşkent Kulak Burun Boğaz Hastanesi KBB hekimleri ile koordineli olarak ses problemlerini düzeltmeye yönelik işitme b ...

Etiketler
Çocuklarda konuşma becerileri
Dil ve Konuşma Terapisti Mamura Khayitova
Dil ve Konuşma Terapisti Mamura Khayitova
Muğla - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube