Dikkat eksikliği nedir - nasıl anlaşılır, tedavi seçenekleri nelerdir ?

Dikkat eksikliği nedir - nasıl anlaşılır, tedavi seçenekleri nelerdir ?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu (DEHB) dikkatin kolayca dağılması, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik belirtilerinin kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek boyutta olması ile kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur.

Genellikle çocukluk çağında dikkatini toplayamama, ödev yapmada güçlük, yerinde duramama, çabuk sıkılma, hareketlilik, sabırsızlık, eşyalarını kaybetme ve başladığı işi yarıda bırakma  gibi belirtilerle ortaya çıkar Unutulmaması gereken bir nokta da dikkat eksikliği olanların çok önemli bir kısmında hiperaktivite görülmemesidir. Yani her DEHB olgusunda bulgular aynı şiddette ve çeşitlilikte olmaz.

Dikkat sorunlarının baskın olduğu ve hiperaktivite belirtilerinin baskın olduğu kişiler vardır. Dikkatsizlik, dürtüsellik ve aşırı hareketlilik gibi DEHB belirtileri, kişinin kendi zekası ve yetenekleri göz önüne alındığında o kişiden beklenen başarının altında kalmasına yol açar. Bunun sonucunda aileler ve öğretmenlerinden sıkça kapasitesine ulaşamadığı yönünde eleştiriler alırlar. Bu durumun tedavi edilemeden devam etmesi halinde ise kişinin giderek özgüveni zedelenir.

DEHB çocukluk çağında başlayan fakat yaşam boyu devam eden bir bozukluktur. Belirtilerin yaklaşık üçte ikisi ergenlik ve yetişkinlikte devam etmektedir. Erişkin popülasyonunda sıklığı % 2-4 gibi oldukça yüksek oranda gözlenir.Yaşla birlikte hareketlilik bulguları giderek azalır fakat bunun yerine kişilerde nedensiz bir huzursuzluk hali başlar.

Çocukluk çağında yaşanan sınıf ortamında ve ödev yapma sırasında olan  dikkat sorunları yerini  akademik işlerde zorlanma , projeleri bitirememe  ve toplantılarda sık sık ayağa kalkma gibi belirtilere bırakır.

DEHB olan kişilerde gün içerisinde ani moral bozuklukları,  ani öfkelenmeler, çabuk sıkılma ve sürekli sorumluluklarını erteleme sık görülür. Bunların sonucunda evlilik ve aile ilişkilerinde zorluklar yaşarlar.

DEHB’nin bahsettiğimiz süreğen etkileri, sosyal ve akademik yaşama verdiği zararlar doğru tedavi yaklaşımıyla kısa zamanda ortadan kalkabilmektedir.  Ailesel geçiş gösteren bir bozukluk olduğundan çocukları DEHB tedavisi olan ebeveynlerin yarıya yakınında DEHB tanısı saptanmaktadır.

DEHB, depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi sık görülen psikiyatrik bozukluklarla çok yüksek oranda eşzamanlı bulunur ve bu hastalıkların tanı ve tedavisinde sorunlara yol açabilir. Ayrıca DEHB’lu kişilerde sigara, alkol ve madde bağımlılıkları toplum ortalamasının çok üzerindedir.

DEHB son derece iyi tedavi edilebilir bir bozukluktur.  İlaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri uygulanarak yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bilgen Biçer Kanat

Uzm. Dr. Bilgen Biçer KANAT, 1983 yılında Manisa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2013 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 2013-2015 Yılları arasında mecburi hizmetini Bergama Devlet Hastanesi’nde yapmış olan Uzm. Dr. Bilgen Biçer KANAT, 2015 yılında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde göreve başlamış, çalıştığı bölümde Geropsikiyatri Polkliniği’nde ve Psikoz servisinde hizmet vermiştir. Yeme Bozuklukları, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, demans, Alzheimer Hastalığı ve yaşlılık çağı psikiyatrik bozuklukları ile ilgili yerli ve yabancı yayınları bulunmaktadır. ...

Etiketler
Dikkat eksikliği nedir
Uzm. Dr. Bilgen Biçer Kanat
Uzm. Dr. Bilgen Biçer Kanat
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube