Dikkat eksikliği, yağlar ve beslenme

Dikkat eksikliği, yağlar ve beslenme

Bunun yanında tüketilen yağları ayrıca ele almakta fayda vardır. Özellikle Omega-3 yağları içeren besinlerin hafızaya olduğu gibi dikkat ve konsantrasyona da iyi geldiğine dair birçok araştırma vardır. Bütün yağlar kötü değildir. Omega-6 ve Omega-3 yağları doymamış yağlardır. “İyi yağlar” olarak bilinen Omega-3 yağları lifli sebze, semiz otu, meyve, badem, ceviz çeşitleri, balık, balık yağ ve zeytinyağı gibi besinlerden gelir.  Omega-3 kapsülle de alınabilir. “Kötü yağlar” olarak düşünülen Omega-6 yağ asitleri genellikle et ve diğer hayvansal ürünlerden gelir. Fazlaca tüketilen Omega-6 dikkat becerilerini ve hafızayı olumsuz etkiler. Son yapılan araştırmalar az da olsa Omega-6 yağ asitleri içeren besinleri de tüketmeyi tavsiye eder. Bunun yanında Omega-3 yağları içeren besin alımını artırmalıyız.

 

İYİ VE KÖTÜ YAĞLAR İÇEREN BAZI BESİNLER

İYİ YAĞLAR (OMEGA-3’Ü YÜKSEK)

KÖTÜ YAĞLAR (OMEGA-6’SI YÜKSEK)

Alabalık

Beyaz balık

Ceviz

Hindistan Cevizi

Keten Tohumu Yağı

Sardunya

Somon

Ton Balığı

Hamsi

Lüfer

Levrek

Uskumru

Yağsız Etler

Yeşil Lifli Sebzeler

Zeytinyağı

Ayçiçek yağı

Biftek

Krema

Çörek

Dondurma

Kuzu Pirzola

Margarin

Mayonez

Mısırözü Yağı

Pastırma

Patates Cips

Patates Kızartması

Çok Yağlı Peynir

Çok Yağlı Süt

Tereyağı

  

BEYİN İÇİN İDEAL BİR DİYET ÖRNEĞİ

 

KAHVALTI

ÖĞÜN

ARA ÖĞÜN

Peynir

Zeytin

Yumurta (haşlanmış)

Çavdarlı ekmek

Domates

Salatalık

Biber

Yeşillik

Meyve

Balık

Hindi eti

Çavdarlı ekmek

Yeşillik-salata

Yoğurt

Sebzeler

Zeytinyağlı yemekler

Baklagiller

 

Ceviz, badem, fındık

Meyve

Sebze (havuç, salatalık vb..)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu arada gün içerisinde çokça tüketilen bazı içeceklerin dikkat eksikliği ile olan ilişkisine bakalım.  Dikkat eksikliği ve dağınıklığı olan öğrenciler ve yetişkinler bu duyarlılığı geçici olarak düzeltebilmek için uyarıcı maddeler kullanırlar. Değerli bir öğretmenimle sınıfta dikkati dağınık olan öğrencileri hakkında konuşurken “durmadan kola içiyorlar, kolasına iddiaya giriyorlar, nedir bunların bu kola düşkünlüğü” diye hayretini ifade etmişti.  

 

Çay, kahve, şeker, kolalı ve gazlı içecekler, alkol, esrar ve eroin beyin ön bölgesini uyarır. Geçici iyilik hali beyinde alışkanlığa yol açacak ve beyin tarafından sürekli alınmasını isteyecektir. Sonuç bağımlılıktır. Farkında olmadan çay, kahve, şeker ve kolalı içecek bağımlısıdır kimi insanlar. Bunu anlamanın en iyi yolu bu maddelerin kesilmesi durumunda organizmada ortaya çıkacak gerginlik halidir. Bu maddelerin alınımını olabildiğince azaltmak gerekmektedir. Bunun yerine bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Ayrıca dikkat eksikliği konusunda beyni en iyi destekleyen besinlerden birisi de kara üzüm çekirdeği ve ezmesidir.

 

Meşhur UCLA kliniğine; hafıza, dikkat ve konsantrasyon sorunları için başvuran kişilere ilk yapılan uygulamanın kandaki B12 ve folik asit seviyelerini ölçmek olduğunu söylüyor Dr. Gary Small. Çünkü doğrudan  B12 ve folik asit eksiklilerinin dikkat ve hafızayı olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bunu almanın en iyi yolu ise balık, yağsız et, süt ve lifli yeşil sebzelerdir. Bunun yanında bilinçli alınacak vitamin ve mineraller hafıza ve dikkati olumlu etkileyecektir.

 

KAYNAK:

Şimşek, R. (2010). Dikkat Dağınıklığı Önleme ve Beyni Etkili Kullanma Kılavuzu. 2. Baskı. İstanbul: Hermes Yayınları (İmleç Kitap)

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ramazan Şimşek

Etiketler
Omega 3
Uzm. Psk. Ramazan Şimşek
Uzm. Psk. Ramazan Şimşek
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube