Diabet ve koroner bypass

Diabet ve koroner bypass

Diyabet kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerde tikanikliga yol acan en onemli nedenlerden biridir.Ne kadar uzun sureden beri diabet tanisi konmussa korner arter hastaliginin gelisme olasiligi da o kadar yuksektir.
 

Diabette sinir uclari da hastalanabildigi icin hastalarin kalbi besleyen koroner damarlari ileri derecede tikanmis olsa bile bu durumun en onemli belirtisi olan gogus agrisini hasta hissetmeyebilir.Bu nedenle de koroner arter hastaligini diabetli hasta hastaliginin cok agir donemine gelinceye kadar farketmeyebilir.Hatta agri dumadan kriz gecirebilir ve karsimiza ancak soluk darligi ve cabuk yorulma gibi kalp yetmezliginin belirtileriyle cikabilir.
 

O nedenle Diabetli hastalar hic olmazsa yilda bir kez sikayetleri olazsa bile eforlu EKG (tredmil) ve Ekokardiyografi ile izlenmelidir.Bugun ulkemizde devletimizin olanaklariyla Ozel Kardiyoloji Dal Merkezlerinde bu incelemeler sira beklemeden ayni gun icinde yapilabilmektedir(Ornek Ozel TUSAV  Kardiyoloji Dal Merkezi,Tlf 0232 464 1963).Eforlu EKG si pozitif yani bozuk olan hastalara da koroner anjiyografi cekilmelidir.
 

Koroner anjiyografide 3 Damari da % 60tan fazla tikanmis olan hastalar ile stentle tedavi olamayan tek ve 2Damar Hastalarina Koroner  Baypas Ameliyati yapilmalidir. ANCAK DIABETLI HASTALARIN KORINER BAYPASINDA 2 TARAFLI MEME ATAR DAMARI TERCIH EDILMELIDIR.CUNKU MEME ATAR DAMARI 20 YIL ACIK KALABILMEKTEDIR YANI KOLAY KOLAY TIKANMAMAKTADIR. Diabetli hastalarin kalp koroner damarlarinin uc kisimlari da ince ve tikanmis oldugu icin baypaslari ozelliklidir.Uzun sure acik kalmalari icin hem deneyimli cerrahlarce yapilmali hem de 2 tarafli meme atar damari kalbin sol karincigini besleyen damarlar icin kullanilmalidir.Son 5 yilda rutin olarak iki tarafli meme atar damarini uygulamayi baslatmis bulunuyorum ve hem ulkemizde hem de yurt disinda bu konuyu destekleyen calismalara emek vermekteyim. Ozelliklekadin diabetik hastalar ile 60 yas ustunde bu durum ozellikle onemlidir.Hastalarin periyodik kalp muyanesinden gecmesi ile  sagliklarinin korunmasi mumkun olabilir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Öztekin Oto

Prof. Dr. Öztekin OTO, 14 Şubat 1957 tarihinde İzmir - Balçova'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1974-1980 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde 1980-1984 yılları arasında Pediyatrik Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda, 1984-1986 yılları arasında da Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 1990 yılında Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Doçenti olan Prof. Dr. Öztekin OTO, 1989-2001 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda Profesörlüğe atanmıştır. Prof. Dr. Öztekin OTO, Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda görev yaptığı yıllar boyunca üniversitede pek ço ...

Etiketler
Damar
Prof. Dr. Öztekin Oto
Prof. Dr. Öztekin Oto
İzmir - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube