Deviasyon / konka septum (deviasyon)

Deviasyon / konka septum (deviasyon)

Septum, burun ucundan genize kadar uzanan plak şeklinde kemik ve kıkırdaktan oluşan bir yapıdır. Septumun eğriliklerine deviasyon denir. Septum deviasyonu doğumsal veya sonradan oluşmuş travmatik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Septumun ön tarafındaki eğrilikler hafif olmasına rağmen ciddi burun tıkanıklığına sebep olabilir. Septumun arka bölgesindeki eğrilikler aşırı olmasına rağmen şikayete yol açmayabilir. Bu nedenle burun tıkanıklığına her deviasyonun düzeltilmesine gerek yoktur. Hastanın şikayetlerini göz önünde bulundurarak, muayene bulgusu ve yaratabileceği sağlık problemlerini dikkate alarak alınarak  ameliyat kararı veririz.

DEVİASYON AMELİYATI

Lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Burun içine ufak bir kesi yapılır, kıkırdak ve kemik ortaya çıkarılır uygun şekilde düzeltilir. Operasyon kısa bir işlemdir. Çok gerekmedikçe dikişlerle tampon koymadan hastayı 5-6  saat sonra taburcu ederiz.   Kıkırdak gelişimin tamamlanması için , en erken ameliyat yaşı için 16-17 yaşına kadar bekleriz.

BURUN ETİ (KONKA)

Konka, burnun yan duvarında yerleşimli süngerimsi yapılardır. Hacimlerini arttırıp azaltarak burun içinden geçen havanın miktarını,ısı ve nem düzeyini ayarlarlar. Konka hipertrofisi veya burun eti ifadesi; konkanın kalıcı olarak aşırı büyümesini ifade eder.Ameliyatı lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.Cerrahisinde tanımlanmış çok teknik vardır.Kansız ve sonuçlarının yüz güldürücü olması nedeniyle lazer veya radyofrekans ile müdahale edilir.Konka ameliayatı 2-3 dakika süren bir işlem olup, ağrısızdır ve tampon kullanılmasına  gerek görmediğimiz bir işlemdir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oray Karaçaylı

Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, 14 Ağustos 1973 yılında Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-1999 yılları arasında Istanbul tıp Fakültesi’nde Anatomi Anabilim Dalı’nda Anatomi asistanlığı yapmıştır. İhtisasını ise, 1999-2004 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak, Burun, Boğaz, Ana Bilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2005-2008 Yılları arasında Fatih Medical Park Hastanesi’nde, 2009-2017 yılları arasında Ataşehir Memorial Hastanesi’nde görev almış olan Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, Fonksiyonel ve estetik burun cerrahisi, ileri düzey endoskopik sinus ...

Etiketler
Burun eti
Op. Dr. Oray Karaçaylı
Op. Dr. Oray Karaçaylı
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube