Derin ven trombozunda beslenme tedavisi

Derin ven trombozunda beslenme tedavisi

DERİN VEN TROMBOZUNDA BESLENME

Bu rahatsızlıkta vücutta derin bir vende ortaya çıkan kan pıhtısıdır. Kan koyulaştığında veya bir araya geldiğinde kan pıhtıları ortaya çıkmaktadır. Bu pıhtıları çoğunluğu alt bacak ya da uyluk bölgesinde ortaya çıkar.ve hatta vücudun başka bölümlerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Damarlarda ortaya çıkan bu pıhtılar, parçalanabilir ve kan dolaşımı ile ilerleyebilir.oluşan bu gevşek pıhtıya da emboli adı verilir.

Pıhtı akciğerlere ulaştığında kan akımını engelleyerek, pulmoner emboli durumunu orataya çıakarabilmektedir.

Bu hastalık multifaktoriyel bir hastalıktır.Hastada aynı anda birden fazla risk faktörü ortaya çıkabilmektedir.

Uzun süreli yatak istirahati,tümör,obezite,gebeliğe bağlı obstrüksiyon,myokard enfarktüsü,kalp yetersizliği,cerrahi girişimler,kateter takılması,damar yaralanması,antitirombin yetersizliği, kalıtsal trombofililer, aile de daha önce yaşanması gibi faktörler bir araya gelince bu rahatsızlığın yani venöz trombolizm ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Hastane ölümlerinde en sık rastlanılan nedenler arasındadır.

Bu rahatsızlığın tedavisinde çoğunlukla antikoagülan ilaçlar, heparin  kullanılmaktadır. Bu ilaçların kanı sulandırmakta ve pıhtı oluşumuna engel olmaktadır. Hastalığın tedavisinde yapılacak bacak egzersizleri, ilaç tedavisi ve beslenme önerileri önemlidir.

BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Bu hastalar kan sulandırıcı ilaçlar kullandıklarından Kvitamininden fakir bir beslenmeyi tercih etmelidirler.

Brüksel lahanası, karnıbahar, kıvırcık, kırmızı turp, soya fasulyesi, sığır karaciğeri, marul, yeşil soğan tüketimemelidir. Yeşil çay, mercimek, kanola yağı, ısırgan otu, nohut  yine yüksek K vitamini içeren besinlerdir. 

Karalahana, ıspanak, pazı, asma yaprağı, dereotu, roka, maydonoz, nane yine yüksek K vitamini içeren besinlerdir.

Omega 3 ten zengin balıklardan haftada 1 kez olarak tüketilebilirler. 

Mısırözü yağı, zeytinyağı, kaymaksız süt-yoğurt, reçel, haftada 2 gün olmak kaydıyla sınırlı ve önerilen ölçülerde dana eti tüketilebilir.

Yağsız beyaz peynir veya çökelek de tüketilebilecek besinler arasındadır. 

Kaymak, krema, mayonez,yaş pasta, hazır meyva suları, maden suyu, kola, ördek-kaz eti, fazlaca tuz ve tuzlu besinler tüketilmemesi gerekenler arasındadır.    Tromboz rahatsızlığında beslenmeye ve kullanılan ilaçlara dikkat edildiğinde riskler en aza inebilmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Amine Ayşe Aydın

Etiketler
Ven trombozu
Dyt. Amine Ayşe Aydın
Dyt. Amine Ayşe Aydın
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube