Deri çatlakları ve tedavisi

Deri çatlakları ve tedavisi

 DERİ ÇATLAKLARI VE TEDAVİSİ

Cilt çatlakları toplumda oldukça sık görülen, tıbbi bir problem yaratmayan ancak kişiyi estetik açıdan rahatsız eden bir durumdur. Deride çizgisel incelme ve yara izi şeklinde belirti vermektedir.

DERİ ÇATLAKLARI NASIL OLUŞUR?

Oluşum mekanizması halen tam olarak anlaşılamasa da vücudun değişik bölgelerinde kilo almaya bağlı olarak, derinin alt dokularında yırtılma sonucu ince çizgiler oluşur. Aynı zamanda yoğun ve sürekli gerilme sonucu derideki bazı hücrelerden kimyasal maddelerin ortaya çıkması tetiklenir. Bunun sonucunda alt derideki kollajen ve elastik lifler zarar görür ve çatlaklar oluşur.

DERİ ÇATLAKLARI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Deri gerginliğinin fazla olduğu vücut bölgelerinde görülür. Bu alanlar genellikle hamilelikte karın, göğüsler, bacaklar, ergenlik döneminde kalça ve göğüsler, vücut geliştirme yapanlarda omuzlardır. Uzun süreli ağız yoluyla veya sürekli kortizon kullanımı, ayrıca böbrek üstü bezinin aşırı kortizon salgıladığı cushing hastalığında da çatlaklar gelişir. Genetik faktörlerde çatlak oluşumunda etkilidir.

DERİ ÇATLAKLARI NASIL GÖRÜLÜR?

Deri çatlakları oluşmadan önce deri rengi pembeleşir ve kaşıntı oluşur. Kısa bir süre sonra kırmızı-mor bir çizgi halini alır. (Stira rubra) Zamanla bu çizgiler beyazlaşır ve daha az belirgin hal alır. Genellikle birkaç cm uzunluğunda 1-10 mm genişliğindedir. Kortizon kullanımı ve cushing hastalığında daha uzun geniş ve yaygın olabilir, ayrıca yüz gibi alanlarda da görülebilir.

DERİ ÇATLAKLARI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Ergenlikte belirgin olan çatlaklar zamanla gerileyip, tedavi ihtiyacı göstermezler. Çatlak tedavisinde temel amaç  derinin orta tabakası olan dermiste kollajeni uyarmak ve elastin liflerin sentezini tetiklemektir.

İlaçla Cilt Çatlak Tedavisi

Retinodler: A vitamini derivesidirler. Deri yüzeyini düzeltir, ince çizgileri ortadan kaldırır, deri rengini düzenler. Genellikle 3-6aylık bir tedavi gerekir.

C vitamini

Glikolik asit

Lazerle Cilt Çatlak Tedavisi

Son yıllarda fraksiyonel lazerler cilt çatlaklarının tedavisinde kullanılan ve oldukça etkin yöntemlerdir. Etki mekanizması cilde hasar vermeden, derinin üst tabakasını soyarak, derinin alt tabakasında vücudun kendi kendini onarmasını sağlar. Her iki cinse de uygulanabilir. Seans sayısı, hastadan hastaya ve çatlağın derinliğine,  göre değişir. Uygulama öncesi dermatolog doktor bu konuda sizi bilgilendirir.

Pulse diye lazer ile de çatlak tedavilerinde başarılı sonuçlar elde edilir.

ÇATLAKLARDAN NASIL KORUNULABİLİR?

Deri çatlaklarında, genetik bir yatkınlık da söz konusu olmasına rağmen bazı önlemler alınarak kısmen engellenebilir.

Ani kilo alımıyla beraber ani kilo vermek de çatlaklara neden olabileceğinden ani kilo değişimlerinden sakınılmalıdır. Gebelik sırasında cilde masaj yapıp cildi nemlendiren kremler kullanılmalıdır. Yine özellikle gebelik döneminde fiziksel aktiviteler kısıtlanmamalıdır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nermin Filizci Varılsüha

Uzm. Dr. Nermin FİLİZCİ VARILSÜHA, tıp eğitimini 1995 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji kliniğinde yapmış ve 2001 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel Alsancak Hastanesi'nde, 2003-2006 yılları arasında TAPDİ Buca Tıp Merkezi'nde, 2006-2008 yılları arasında Akademi Dahiliye Dal Merkezi'nde, 2008-2010 yılları arasında iğse Özel Altınordu Tıp Merkezi ve Clinic A Plus Güzellik Merkezi'nde Dermatolog olarak görev yapmış olan Uzm. Dr. Nermin FİLİZCİ VARILSÜHA, mesleki çalışmalarına 2010 yılından beri İzmir - Konak'ta bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Uzm. Dr. Nermin FİLİZCİ VARILSÜHA, Türk Tabipler Birliği, EADU (European Academy of Dermatology and Venerology) ...

Uzm. Dr. Nermin Filizci Varılsüha
Uzm. Dr. Nermin Filizci Varılsüha
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube