Depresyonda mıyım?

Depresyonda  mıyım?

Depresyon çoğunlukla her tür karamsarlık, mutsuzluk vs için kullanıldığından öncelikle tanımını netleştirmek istiyorum.  Karamsarlık, eskiden zevk alınanlara karşı zevk alamama, uykusuzluk ya da aşırı uyuma isteği, iştahsızlık ya da aşırı iştah, değersizlik-suçluluk duyguları, konsantrasyon kaybı varsa özellikle ilk 2 belirtiden biri ve ek birkaç belirti varsa, bu belirtilerin süresi 2 haftayı geçiyorsa, iş, aile, toplumsal yaşamı ciddi etkiliyorsa sizde “tıbbi olarak tanımlanmış”depresyon vardır diyebiliriz.

Peki istemediğim bir işe girdim, sevdiğimden ayrıldım ve artık karamsarım, mutsuz hissediyorum, iş, aile ve toplumsal iletişimi idare ediyorum ya da edemiyorum? Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum, hayattan zevk alamıyorum, Her çatışma yaşadığımda öfkeyi kullanamayıp, “yaşamak istemiyor, kabuğuma çekiliyorum” . Bu tür durumlara, geçici depresif duygulanım, uyum bozukluğu, depresyona yatkın kişilik özelliği gibi tanımlar kullanıyoruz.

Sonuç olarak depresyonu tek bir kalıba sokup tıbbi bir hastalık gibi algılamak ve “her insanın yaşadığı ve belkide yaşaması gereken acı ve mutsuzluk dolu dönemleri” depresyon diye geçiştirip ilaçla baskılamak yalnış görünmektedir. Önerim en azından tek seans da olsa bu konuda psikoterapi desteği alın ve depresyon konusunda ne durumda olduğunuzu farkedin.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube